مشهد- ایرنا- مدیر یک شرکت دانش‌بنیان مستقر در پارک علم و فناوری سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: دستگاه «سردکننده نوزادان» ساخت پژوهشگران مشهدی برای درمان عوارض آسفیکسی زایمان (نرسیدن اکسیژن به مغز نوزاد در هنگام تولد) با اخذ مجوز، وارد مرحله تولید و عرضه به بازار شد.

مهدی عباچی‌زاده روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: آسفیکسی زایمان عارضه‌ای است که با کاهش اکسیژن خون و کاهش خون‌رسانی به مغز همراه است، ابتلا به «آنسفالوپاتی هیپوکسیک-ایسکمیک» یا آسیب مغزی ناشی از محرومیت اکسیژن در مغز حین زایمان از عوارض خطرناک این مشکل است که خطر مرگ و میر نوزادان را به همراه دارد.

وی بیان کرد: در اغلب بیمارستان‌های کشور به دلیل نبود دستگاه مربوطه، سرد کردن یا هیپوترمی نوزاد با لخت کردن وی و کاهش دمای دستگاه انکوباتور (محیط بسته شیشه‌ای که شرایطی همچون رحم مادر را برای نوزاد شبیه‌سازی می‌کند) به ۲۵ درجه و استفاده از کیسه‌های آب سرد و پنکه صورت می‌گیرد که تحقیقات معتبر نتوانستند مؤثر بودن این روش را ثابت کنند.

مدیر عامل شرکت دانش‌بنیان شرکت صنایع پزشکی سرما بهبود «سپنتا» ادامه داد: با توجه به سابقه این شرکت دانش‌بنیان در ارائه درمان‌های سرمایشی و اهمیت سلامت نوزادان کشور، طراحی و ساخت دستگاه سرد کننده نوزادان در دستور کار قرار گرفت که پس از پایان تحقیقات بالینی اکنون موفق به اخذ مجوز تولید و عرضه آن به بازار شده ایم.

عباچی زاده با بیان این که دستگاه سردکننده نوزاد به منظور کاهش و درمان آسیب‌های مغزی و اختلالات عملکردی عصبی مغز ناشی از آسفیکسی زایمان در نوزادان بدو تولد استفاده می شود بیان کرد: این دستاورد پزشکی در هجدهمین نمایشگاه تجهیزات پزشکی، آبان ماه امسال با حضور حجت الاسلام نصرالله پژمانفر، نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی رونمایی شد.

این پژوهشگر فناور دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: ساخت دستگاه سرد کننده نوزادان از سال ۱۳۹۶ آغاز شد و در نهایت پس از انجام آزمایشات متعدد در سال جاری موفق به اخذ پروانه تولید این دستگاه شدیم.

وی با بیان اینکه تاکنون تولیدکنندگان این دستگاه در دنیا محدود به آمریکا، انگلیس و اسرائیل هستند که امکان واردات از این کشورها میسر نیست، ادامه داد: به گفته اداره سلامت نوزادان کشور اکنون تنها در پنج بخش مراقبت‌های ویژه در کل کشور دستگاه مربوطه وجود دارد و این شرکت مفتخر است این محصول دانش بنیان را با قیمتی کمتر از نصف نمونه خارجی عرضه نماید.

به گفته وی، تمرکز بر روی برطرف کردن نیاز داخلی است اما کشورهای همسایه از جمله افغانستان، پاکستان و عراق مقاصد صادراتی برای دستگاه سردکننده نوزادان به شمار می‌آیند.

دانشگاه علوم پزشکی مشهد با دارا بودن بیش از ۹ هزار دانشجو و افزون بر ۲۵ هزار نیروی بهداشتی و درمانی و فعالیت حدود ۵۰ مرکز تحقیقات پزشکی در رشته های مختلف، هم اکنون به عنوان قطب پزشکی شمال شرق کشور مطرح است.