به گزارش خبرنگار ایرنا، ساخت سازه بدون توجه لازم به ضوابط فنی، آن هم در بخش دولتی که منجر به تخریب شده است، انتقاد و گلایه مردم این شهر و شماتت مسوولان مزبور را به حیف و میل و اتلاف بیت المال در پی داشت.
شرکت گاز به عنوان شرکت خدمات رسان از ادارات حساس در حوادث مختلف و مدیریت بحران به شمار می رود اما بی توجهی در ساخت ساختمان اداری سبب شد تا مشکل تا تخریب سازه پیش برود.
البته در این میان شرکت گاز اعلام کرد؛ زمینی که از شهرداری خریداری کرده در حریم رودخانه قرار داشته است اما شهرداری در آن زمان در این باره به درستی اطلاع رسانی نکرده و شرکت گاز را در جریان قرار نداده است، علاوه بر آن شهرداری به متولی صدور پروانه، برای این زمین با شرایط مستعد برای وقوع خطر، پروانه هم صادر کرده است.
شرکت گاز خراسان شمالی می گوید که ساختمان دیگری در فاصله ۱۵۰ متری ساختمان اداری خود در شهرستان گرمه دارد که البته با توجه به اینکه در حریم رودخانه نیست، دچار مشکل فنی نشده است.
شهرستان گرمه در ۱۵۰ کیلومتری جنوب بجنورد و در مسیر اصلی خراسان شمالی به استان های مرکزی و جنوبی کشور واقع است.
مشکل نشست در ساختمان
فرماندار گرمه در این باره با اشاره به اینکه ساختمان شرکت گاز در این شهرستان به علت ناایمن بودن تخریب شد می گوید: ساخت این سازه در سال ۹۳ آغاز و در سال ۹۴ خاتمه یافت، این پروژه در زیربنایی به وسعت ۴۰۰ متر مربع اجرا شد که در آن زمان چهار میلیارد ریال اعتبار هزینه شد.
عبدالحسین قاضوی اظهار می کند: این ساختمان حدود هشت سال پیش ساخته شد که مشکلات فنی به مرور در این بنا خیلی زود خودنمایی کرد و در نهایت بنا در سال ۹۸ به علت نشست ساختمان تخلیه شد.
وی با بیان اینکه با توجه به عمق مشکلات فنی این سازه، امکان مقاوم سازی آن وجود نداشت می افزاید: این ساختمان به علت ناایمن بودن و در راستای جلوگیری از حوادث جانی با ورود سازمان بازرسی و دادستان مرکز استان تخریب شد.
فرماندار گرمه خاطرنشان می کند: قصور پیمانکار در این زمینه محرز بوده و پرونده قضایی برای پیمانکار تشکیل شده است، احکام برای افراد خاطی با توجه به رای دادگستری صادر شده و افراد جریمه نقدی شدند.
ساخت ساختمان در حریم رودخانه
مدیر مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز خراسان شمالی هم در این باره می گوید: زمین برای ساخت ساختمان شرکت گاز شهر گرمه بیش از یک دهه پیش از شهرداری خریداری شد اما در آن زمان شهرداری گرمه اشاره ای به قرار داشتن این زمین در حریم رودخانه نکرد و جالب تر اینکه پروانه ساخت برای سازه در این زمین مستعد رانش هم صادر کرد.
محمد وحیدی اظهار می کند: شرکت گاز با دریافت پروانه ساخت، نسبت به انتخاب پیمانکار اقدام کرد و برای انجام آزمایش مکانیک خاک اقدام شد و براساس نتایج این آزمایش ها، طراحی، اجرا و نظارت ها تا تکمیل ساختمان پیش رفت.
وی می افزاید: مساحت کل زمین برای ساخت ساختمان اداری و بحران ۸۷۵ مترمربع، وسعت زیربنای ساختمان اداری ۴۵۰ مترمربع است، این ساختمان در تیرماه سال ۹۵ بهره برداری شد و مشکل نشست و مشکلات فنی به تدریج خودنمایی کرد و براساس اعلام کارشناسان، برای حفظ امنیت کارکنان و مراجعه کنندگان به این شرکت در سال ۹۸، ساختمان تخلیه شد.
مدیر مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز خراسان شمالی خاطرنشان می کند: بررسی ها نشان داد، نتایج آزمایش مکانیک خاک اشتباه اعلام شده بود و بر این اساس طراحی و اجرا هم بر مبنای این اشتباه پیش رفته بود و کار تا جایی پیش رفت که به ناچار و برای جلوگیری از وقوع مشکل، دستور به تخریب داده شد.
وی با بیان اینکه این ساختمان با نظر مراجع قضایی، دادستان شهرستان گرمه و دادستان مرکز استان و با ورود بازرسی تخریب شد می گوید: قصور پیمانکار، طراح و مشاور در این زمینه مشخص است و البته بخشی از قصور هم متوجه شرکت گاز به عنوان کارفرما اعلام شده است.
وحیدی درباره خسارت های وارد شده به بیت المال در این پروژه اظهار می کند: براساس اعلام نظر کارشناسان، ۶۰ درصد از اقلام به کار رفته در این ساختمان پس از تخریب سازه، قابل بازیابی است و بر این اساس ۶۰ درصد از سرمایه قابل بازگشت است.
وی می افزود: شرکت گاز در صورتی که پیش از وقوع مشکل نشست در ساختمان اداری شهرستان گرمه از قرار داشتن در حریم رودخانه مطلع می شد، برای جلوگیری از وقوع خسارت جا، خود نسبت به تخریب ساختمان اقدام می کرد.
راه و شهرسازی متولی سازههای دولتی
مدیرکل دفتر فنی استانداری خراسان شمالی هم در این خصوص می گوید: ساختمان شرکت گاز در شهرستان گرمه به علت مشکل نشست تخریب شد و در این باره پرونده قضایی تشکیل و با پیمانکار و نیز کارفرمای این طرح یعنی شرکت گاز برخورد قانونی انجام می شود.
مصطفی وثوقی اظهار می کند: مشکل فنی و ناایمن بودن سازه در چند مورد ساخت و ساز ادارات استان که به وسیله دستگاه های اجرایی انجام شده بود، شناسایی شد که البته مقاوم سازی آن در دست انجام است.
وی می افزاید: ساخت ساختمان های دولتی در دستگاه های اجرایی زیر نظر اداره کل راه و شهرسازی و یا دفتر فنی ادارات انجام می شود و نظام مهندسی ساختمان در این باره ورود ندارد.
شهرستان گرمه در ۱۵۰ کیلومتری جنوب بجنورد و در مسیر اصلی خراسان شمالی به استان های مرکزی و جنوبی کشور واقع است.