تهران– ایرنا - ویلیام لای چینگته نامزد پیشتاز انتخابات ریاست جمهوری تایوان امروز دوشنبه نماینده سابق تایوان در آمریکا را که پکن او را «چهره جدایی‌طلب» می‌داند به‌عنوان شریک انتخاباتی و معاون خود در انتخابات ژانویه (بهمن-دی) معرفی کرد.

به گزارش ایرنا به نقل از روزنامه استریتس تایمز، شریک انتخاباتی لای چینگته دیپلماتی شناخته شده در واشنگتن است که پکن او را جدایی طلب می‌خواند. لای، معاون رئیس جمهور فعلی و نامزد ریاست جمهوری حزب پیشروی دموکرات (DDP)‌ با افزایش فشار چین بر تایوان برای قبول کردن ادعای حق حاکمیت پکن چندین بار پیش از انتخابات نظرسنجی برگزار کرده است.

شریک انتخاباتی وی، خانم هسیائو بیخیم ۵۲ ساله که از سال ۲۰۲۰ سفیر تایوان در آمریکا بوده است بیشترین احتمال را برای گرفتن عنوان شریک انتخاباتی آقای لای داشت.

لای در پستی در صفحه فیسبوک خود گفت که بعدازظهر امروز هسیائو را رسما به عنوان شریک انتخاباتی خود معرفی می‌کند. وزارت امورخارجه تایوان اعلام کرد استعفای او را پذیرفته است.

روپرت هاموند چمبرز، رئیس شورای بازرگانی آمریکا-تایوان که هسیائو را از دهه ۱۹۹۰ می‌شناسد گفت او «سیاستمداری توانمند» است و قدرت دیپلماتیک و امنیتی مورد نیاز لای را در رقابت پیش‌رو تامین می کند.

وی گفت: روابط بیخیم در واشنگتن برای لای(در صورتی که انتخاب شود) بسیار ارزشمند خواهد بود. وی تمام روابط خود را با آمریکا به دولت لای وارد می‌کند.

آمریکا مانند بسیاری از کشورهای دیگر روابط رسمی با تایوان ندارد اما مهم ترین حامی بین المللی و فراهم کننده تسلیحات نظامی این جزیره به شمار می‌رود.

هسیائو مانند لای از حمایت چین برخوردار نیست و پکن دو تحریم را بر او اعمال کرده است.

دفتر امور تایوان در چین روز ۱۵ نوامبر(۲۴ آبان) از لای و هیسائو به عنوان یک «دوگانه مستقلانه» یاد کرد و گفت مردم تایوان درباره معنای اتحاد آنها در زمینه وضعیت تنگه تایوان «کاملا آگاه» هستند. این دفتر توضیح بیشتری نداد.

بر پایه این گزارش، حزب DPP از هویت مستقل تایوان نسبت به چین حمایت می‌کند. دولتی که توسط این حزب هدایت شود می‌گوید تنها مردم تایوان می‌توانند درباره آینده خود تصمیم بگیرند. این حزب بارها از پکن درخواست مذاکره کرده است اما رد شده است.

عملکرد آرام حزب DPP در انتخاب نامزد معاونت ریاست جمهوری مورد تایید خود در تضاد با تلاش‌های دو حزب اپوزوسیون اصلی تایوان برای توافق بر سر معرفی یک کاندیدای مشترک است. مذاکرات این دو حزب تاکنون به بن‌بست خورده است.

بزرگترین حزب اپوزیسیون تایوان، حزب کومینتانگ(KMT) که به شکل سنتی از روابط نزدیک با پکن حمایت می‌کند درباره اینکه کدام یک از آن‌ها باید برای ریاست جمهوری و معاونت رئیس جمهوری نامزد شود با حزب کوچکتر خلق تایوان به اختلاف برخورده است.

مهلت نهایی ثبت نام نامزدهای ریاست جمهوری تایوان ۱۷ نوامبر(۲۶ آبان) بود.

آقای لای در فیسبوک خود به «آشفتگی» این احزاب اپوزیسیون اشاره کرد و نوشت: در عوض، تیمی که من هدایت میکنم بسیار آماده و آزموده است.

به گزارش ایرنا،‌ دولت چین، تایوان را بخشی جدایی‌ناپذیر از خاک خود می‌داند و تاکید دارد که براساس سیاست «اصل چین واحد» که آمریکا نیز متعهد به آن شده، این جزیره باید تحت حاکمیت پکن قرار داشته باشد. پکن نسبت به هرگونه دیدار و مذاکره رسمی بین دولت‌های خارجی با تایوان حساس است.