این روزها آمریکا همزمان با دو بحران بزرگ یکی در شرق اروپا و دیگری در غرب آسیا درگیر است و این مسائل معادلات را در حوزه داخلی و نیز سیاست خارجی این کشور متحول کرده است.
در ارتباط با جنگ غزه، از میانه مهرماه که حملات رژیم صهیونیستی به این باریکه با چراغ سبز آمریکا کلید خورد ، «جو بایدن» رئیس جمهوری و دیگر مقامات کاخ سفید بهصورت فعال مسیر را برای انجام و تشدید حملات هوایی هموار کردند؛ حملاتی که تاکنون به شهادت بیش از ۱۳ هزار فلسطینی منجر شده است.
بایدن و نتانیاهو بر این تصور بودند که در یک عملیات سریع و خشونت بار، غزه را اشغال و حماس را تسلیم خواهند کرد؛ اتفاقی که با گذشت ۴۵ روز هنوز به وقوع نپیوسته و در مقابل، اختلافات در محور غربی- عبری آشکار شدهاست.
بنابراین با فرسایشی شدن جنگ و تبعات فاجعهبار جنایت، اوضاع تغییر کردهاست. اینک اخبار و گزارشها حاکی از افزایش اختلاف نظر در وزارت خارجه آمریکا بر سر حمایت از رژیم صهیونیستی است. اختلافها به آژانسهای دولت فدرال نیز گسترش پیدا کرد و به کنگره آمریکا نیز رسیدهاست.
نظرسنجیها هم از مخالفت مردم با تداوم این جنایت حکایت میکنند. به عنوان نمونه نتایج نظرسنجی جدید «رویترز» درباره جنگ غزه حاکی از آن است که اکثر آمریکاییها با نارضایتی از هدف قرار دادن غیرنظامیان در غزه معتقدند اسرائیل جنگ را به بحران انسانی مبدل کرده و باید تن به آتش بس دهد.
حدود ۶۸ درصد از شرکتکنندگان در نظرسنجی گفتند که با این جمله موافق هستند: «اسرائیل باید آتشبس اعلام کند و سعی کند مذاکره کند.» شمار کسانی که گفتهاند «ایالات متحده باید یک میانجی بیطرف باشد» در نظرسنجی جدید از ۲۷ درصد در ماه گذشته به ۳۹ درصد افزایش یافته است.
از سوی دیگر، حمایت تمام قد بایدن از نتانیاهو در جنگ غزه بر کاهش محبوبیت رئیس جمهوری آمریکا افزوده است که نمونه آن را میتوان در بیانیه جمعیت اعراب و مسلمانان آمریکایی ایالت میشیگان دید که آنها عنوان کردهاند به دلیل خیانت بایدن به آنها تحت تأثیر حمایت از رژیم صهیونیستی در برابر فلسطین، دیگر از وی برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده حمایت نمیکنند.
لازم به ذکر است که آمریکاییهای عرب ۵ درصد آرای میشیگان و ۱.۷ تا ۲ درصد آرای پنسیلوانیا و اوهایو را اختیار دارند. میشیگان بیشترین جمعیت مسلمان و عرب آمریکایی را در خود جای دادهاست و حمایت ساکنانش از بایدن برای بالا بردن آرای وی نسبت به رقیب انتخاباتی در سال ۲۰۲۰ بسیار مفید بود اما آنها اینک به اقلیت ناراضی تبدیل شدهاند.
بایدن در انتخابات گذشته با جذب ۵۰.۶ درصد آرا میشیگان در مقابل ۴۷.۸ درصد آرا ترامپ پیروز شد. بایدن همچنان در پنسیلوانیا با کسب ۵۰.۰۱ درصد آرا و تنها با اختلاف ۸۱ هزار رأی بر ترامپ غلبه کرد.
از طرف دیگر، جنگ اوکراین نیز برای آمریکا دردسرساز شده است. افزوده شدن جنگ غزه بر بحران اوکراین زمینه را برای تضعیف جبهه غرب در رویارویی با روسیه فراهم کرده است. هم اینک نیز اوضاع غربیها در جبهه اوکراین مطلوب نیست و آنها باید با تبلیغات رسانهای، هزینههای بیش از یکصد میلیارد دلاری خود را به کییف توجیه کنند.
ضمن اینکه در شرایط کنونی تمرکز رسانههای غربی بر جنگ غزه است و پوشش بحران اوکراین ضعیف به نظر میرسد. علاوه بر آن، محدودیتهایی در حوزه تسلیحاتی برای غرب با محوریت آمریکا وجود دارد. وقتی تسلیحات آمریکایی به سمت رژیم صهیونیستی سرازیر میشود، بالطبع نمیتواند همین سیل سلاح روانه اوکراین نیز شود.
در همین ارتباط بود که «جوزپ بورل»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هفته گذشته با تاکید بر اینکه کمکهای واشنگتن به کییف احتمالا کاهش خواهند یافت گفت، اعضای این اتحادیه باید آمادگی سیاسی لازم برای جبران کردن این کاهش را داشته باشند.
این مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه این سخنرانی خود گفت: «به احتمال زیاد کمکهای آمریکا به اوکراین کاهش خواهند یافت بنا بر این کشورهای اروپایی که از تدابیر لازم برخوردار هستند باید اراده سیاسی برای تداوم حمایت از اوکراین و جبران کردن کاهش کمکهای آمریکا را داشته باشند.»
همچنین اظهارات اخیر «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید نشان داد که «پنجره حمایت آمریکا از اوکراین» در حال بسته شدن است و گفت: هر هفته که میگذرد، توانایی ما برای حمایت کامل از آنچه احساس میکنیم برای دادن به اوکراین به منظور دفاع از سرزمین و ادامه پیشرفتهایش نیاز است، سختتر و سختتر میشود.
دشواری نبرد اوکراین برای جبهه غرب را می توان آشکارا در اظهارات مقامات آنها دید همانند اعتراف «والری زالوژنی» فرمانده کل ارتش اوکراین که حدود سه هفته پیش گفت نیروهای مسلح این کشور بدون «جهش فناوری در مقیاس بزرگ» قادر به تغییر وضعیت در میدان نبرد نیستند و درگیری به بنبست رسیده است. واحدهای نیروهای مسلح اوکراین در میادین مین گذاری شده گیر کردند و تجهیزات غربی توسط توپخانه روسیه منهدم شد.