سید محمد حکاک روز سه شنبه به مناسب روز فلسفه و حکمت در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ضمن بیان این مطلب، تصریح کرد: انسان بدون فلسفه در دنیا و آخرت دچار خسارت و زیان خواهد شد، امروز هر انسانی باید دین اسلام را فیلسوفانه درک کرده و روی جهان بینی و زیست انسانی بیشتر تعمق کند.
وی اضافه کرد: با داشتن یک جهان بینی و بینش صحیح میتوان معنای درست زندگی را درک کرد، فلسفه به قدری توانمند است که شما به واسطه آن می توانید مناسک دینی و احکام اسلامی را به بهترین شکل ممکن انجام دهید، اگر شخصی از فسلفه به دور باشد هرگز سووالات ذهنی او در مورد جهان پاسخ داده نمیشود و تمام رفتار و زندگی او بی پایه و اساس خواهد شد.
حکاک با بیان اینکه فاصله مردم جامعه هر روز با تفکرات فلسفی بیشتر و بیشتر میشود، تصریح کرد: شاید یکی از علتهای دوری از فلسفه همین مشکلات اقتصادی باشد که وقت انسان را برای پرداختن به موضوعات و تفکرات عمیق کاهش میدهد، در این شرایط زندگی دچار روزمرگی شده و انسانها فقط به مسایل پیش پا افتاده توجه میکنند.
این استاد فلسفه به فواید فلسفه پرداخت و تشریح کرد: فلسفه ۲ فایده اساسی برای انسانها دارد، ابتدا اینکه ذهن انسان را عمیق میکند و ما را به سمت باطن امورات هدایت میکند، همچنین انسان از معرفت سطحی و حسی فاصله گرفته و درک و بینش او عمیق تر میشود، بر همین اساس برای یک فیلسوف حقیقت امور مهمتر، واقعیت است، یعنی فلسفه در خیلی از کارها به دنبال یافتن فضیلت و رذیلت اخلاقی است.
حکاک با انتقاد از فضای رسانهای در دوری از فلسفه، اظهار کرد: برای ترویج تفکر فلسفی باید از ابزار رسانه استفاده کرد و تمهیداتی را تدارک دید کرد که مسایل فلسفی به زبان ساده و مختصر برای جامعه تبیین شود، به هرحال وضعیت کنونی رسانه در حوزه فلسفه رضایت بخش نیست و مطبوعات هم به خوبی نتوانسته اند از این ظرفیت بهره مند شوند.
مدرس دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) ادامه داد: از دیگر کاربردهای فلسفه در حوزه متافیزیک و وجود شناسی است، همچنین مسایل اساسی بشر که همواره مورد سووال بوده و نتوانسته به آن پاسخ دهد، مثلا در اثبات خداوند، جان آخرت و همچنین فانی یا جاودانه بودن بشر که در مورد آنها می توان با کمک فلسفه سخن گفت.
حکاک خاطرنشان کرد: برای اندیشمند فلسفی این سووال مطرح است که "آیا می تواند روح، مجرد از بدن باشد؟ اگر بخواهد سعادتمند شود باید چه کاری انجام دهد یا نسبت به آخرت و فانی بودن دنیا چگونه می توان رفتار کرد".
استاد فلسفه ادامه داد: با کمک نگاه فلسفی می توان زیست انسانی را تشریح کرد، یعنی انسان با حیوان چه تفاوتی دارد؟ اگر قرار باشد انسان فقط به خوراک، خوابیدن و شهوت فکر کند هیچ تفاوتی با حیوان ندارد، پس این تفکر و اندیشیدن است که انسان را از حیوان متمایز می کند.
وی در مورد برخی مسایل مهم جامعه امروز نیز اشاره کرد و گفت: مساله محیط زیست، تکنولوژی، هنر، سینما، فضای مجازی یا اینکه انسان در افعال خودش چه اندازه اختیار دارد از عمده مواردی هستند که اگر با نگاه فلسفی به آنها بنگرد، تصمیمات عمیق تری در اختیار او قرار می گیرد.
استاد فلسفه دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) یادآور شد: ما نباید از جامعه انتظار داشته باشیم که همانند فارابی یا ابن سینا به مباحث تخصصی فلسفه بپردازند، بلکه همین داشتن بینش فلسفی و مفاهیم اولیه آن میتواند به سعادت و خوشبختی انسان منجر شود.
به گزارش ایرنا، ۳۰ آبان به مناسبت بزرگداشت فارابی و به نام روز حکمت و فلسفه نامگذاری شده است.