ساری-ایرنا- واکاوی داده‌های آماری حاکی از آن است که زمستان امسال پرندگان مهاجر بیشتری به زیستگاه های مازندران مهاجرت می کنند و کارشناسان حوزه حیات وحش فراوانی بارش ها و مناسب شدن محیط های آبی برای زیست گونه های جانوری را دلیل این امر می دانند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، هرساله از اواسط شهریور تا اواسط زمستان تالاب و آببندان های مازندران میزبان گونه های مختلف پرندگان‌ از نقاط سردسیر کشورهای حاشیه دریای خزر است که به امید یافتن مکان گرم و غذا به این مقصد عزم سفر می کنند.
بنا برآمار اداره حیات وحش محیط زیست مازندران بیشتر از ۷۰ گونه از پرندگان مهاجر بومی و غیر بومی به تالاب ها و آبگیرهای این استان کوچ زمستانی دارند.

غازها، ‌فلامینگوها، ‌ آب‌چلیک‌ها، باکلان‌ها و حواصیل‌ها از جمله پرندگان مهاجری هستند که برای در امان ماندن از گزند سرمای فصول سردسال به تالاب ها و آب بندان های مازندران می آیند و چند ماه را در این خطه از شمال کشور سپری می کنند.

میل و گرایش این پرندگان برای آمدن به استان تحت الشعاع شرایط فضای منطقه ای دارد که قرار است در آن فرود بیایند از جمله مهمترین آنها میزان آبگیری تالاب ها و آبگیرهایی همچون ساهون، لپو و پلنگان، ولشت، استخرپشت، گل‌پل، خضر نبی، شورمست، دریوک، سراندون و بالندون، گز و کندوچال است.

چرا که آبگیری مناسب و خوب آب بندان ها و آبگیرها باعث فراهم شدن محیط مناسب رشد و نمو مساعد گونه های جانوری و حشرات و گونه های گیاهی می شود که به عنوان بسته تغذیه ای پرندگان زمستان گذران به شمار می روند.

مازندران علاوه برتالاب بین المللی میانکاله و ۲ تالاب فریدونکنار و کیاسر ۹۱۵ قطعه آب بندان به مساحت حدود ۱۸ هزار هکتار دارد و مناسب ترین زیستگاه برای پرندگان مهاجر محسوب می شوند. بیشتر پرندگان مهاجر برای زمستان گذرانی روزهای سردسال را در تالاب میانکاله بهشهر سپری می کنند.

بنا به اعلام اداره کل حفاظت از محیط زیست مازندران، بیش از ۳۵۵ گونه پرنده، ۱۷ گونه خزنده، ۹ گونه دوزیست، ۲۷ گونه مار، سه گونه لاک پشت، ‌۶۳ گونه پستاندار و ۷۰ گونه آبزیان آبهای داخلی تنوع جانوری این استان است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران گفت: بارندگی‌های خوب پاییز امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش قابل توجهی در آمارهای آبی استان ایجاد کرد و آورد رودخانه‌های استان را نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵۶ درصد افزایش داد.

حیدر داوودیان اظهار داشت: از ابتدای سال آبی تا کنون ۵۰ میلیون متر مکعب آب در سدهای استان ذخیره شده است. آورد رودخانه‌های استان در آبان امسال ۱۶۲ میلیون متر مکعب بود که ۴۴ درصد نسبت به آبان پارسال افزایش و ۱۱ درصد نسبت به مدت مشابه درازمدت کاهش نشان می‌دهد.

وی ادامه داد: از ابتدای سال آبی ۳۳۶ میلیون مترمکعب آورد رودخانه‌های استان بود که نشان می‌دهد نسبت به سال گذشته ۵۶ درصد افزایش و نسبت به درازمدت حدود ۱۰ درصد عقب ماندگی داریم. به عبارتی دیگر آمارها نشان می‌دهد که با وجود بارندگی‌های خیلی خوبی که داشتیم هنوز نسبت به دوره درازمدت عقب‌ هستیم.

داوودیان افزود: در حال حاضر کل آب ذخیره شده در سدهای استان ۱۳۵ میلیون مترمکعب است که ۳۰ درصد پرشدگی مخازن سدهای در حال بهره‌برداری استان را نشان می‌دهد. از ظرفیت ۴۰۵ میلیون متر مکعبی آب‌بندان‌های استان نیز در حال حاضر ۶۱ میلیون متر مکعب پر است.

به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران در حال حاضر سد شهید رجایی ۳۳ میلیون متر مکعب، سد گلورد ۷.۵ میلیون متر مکعب و سد البرز ۷۷ میلیون متر مکعب آب ذخیره شده دارند.

رئیس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران گفت:‌ سالانه بیشتر از ۲۰۰ هزار بال پرنده مهاجر برای زمستان گذرانی به مازندران می آیند که البته سالهای قبل فراتر از این میزان پرنده به استان می آمدند.
کوروس ربیعی روز شنبه درگفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با توجه به تغییرات اقلیمی بوجود آمده طی این سالها از تعداد حضور پرندگان مهاجر زمستان گذر به این استان کاسته شد و از تعداد بیشتر از یک میلیون بال به بیشتر از ۲۰۰ هزار بال در حال حاضر رسیده است.

وی ادامه داد: از اواسط شهریورماه فرود پرندگان مهاجر زمستان گذر در مازندران رویت شد و این روند همچنان ادامه دارد.

به گفته رئیس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران در حال حاضر فلامینگوها، ‌غازهای وحشی و دیگر پرندگان مهاجر به استان آمدند که بیشتر حضور و فرود پرندگان در تالاب میانکاله است.

وی عنوان کرد:‌ ارزیابی ها و مشاهدات نشان می دهد به نسبت سال گذشته ۳۰ درصد میزان حضور پرندگان مهاجر زمستان گذر در مازندران بیشتر شده است و اصلی ترین عامل این حضور بیشتر پرندگان ناشی از آبگیری مناسب مکان زمستان گذرانی آنها از جمله آب بندان ها و آبگیرها است.

ربیعی، اوج حضور و فرود پرندگان زمستان گذر در مازندران را آذر ماه اعلام کرد و گفت:‌پیش بینی می شود تعداد پرندگان مهاجر بیشتری نسبت به سالهای قبل در این استان برای زمستان گذرانی حضور یابند.