به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، امامعلی رحمان رئیسجمهوری تاجیکستان از ۲۱ نوامبر (۳۰ آبان) ز در راس هیاتی متشکل از وزیرامورخارجه، روسای وزارت دفاع و وزارت کشور، وزارت توسعه اقتصادی، وزارت انرژی، رئیس آکادمی ملی علوم جمهوری و سایر مقامات عالی رتبه برای سفری دو روزه به مسکو رفته است.
رسانههای تاجیکستان و روسیه در باره این نشست نوشتند که مسائل مربوط به تضمین امنیت در منطقه از جمله موضوع افغانستان نیز مورد بحث قرار گرفت که طرفین آن را «یک جزء بسیار مهم از تعامل کشورها» نامیدند.
ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه گفت که در دیدار با امامعلی رحمان همتای تاجیکستانیاش برای ادامه همکاری در زمینه مسائل امنیتی و استفاده از پایگاه ۲۰۱ نظامی در منطقه به توافق رسیدهایم.
پوتین، رییسجمهوری روسیه در جریان مذاکرات با رئیسجمهوری تاجیکستان گفت: مؤلفه تأمین امنیت در منطقه بسیار مهم است، ما به ویژه در آستانه نشست سران سازمان پیمان امنیت جمعی در مینسک در مورد این مؤلفه در روابط خود و مهمتر از همه در مورد افغانستان صحبت خواهیم کرد. هر چیزی که در این مسیر اتفاق میافتد، برای شما حساستر و واضحتر است، بنابراین این بخش بسیار مهم خواهد بود.
بزرگترین پایگاه نظامی خارج از کشور روسیه در شهرهای دوشنبه و باختر تاجیکستان مستقر بوده و نیروهای تفنگ موتوری، تانکی، توپخانهای، واحدهای شناسایی، نیروهای دفاع هوایی، حفاظت از اشعه، شیمیایی و بیولوژیکی و ارتباطات و گروه هوایی مجهز به هلیکوپترهای می-۸ و می-۲۴ را شامل میشود.
علاوه بر این، پایگاه ۲۰۱ روسیه در تاجیکستان دو میدان آموزشی به نامهای «لاهور» و «سمبولی» را دارد که در آنجا آموزشهای رزمی به طور منظم انجام میشوند.
طبق قراردادی که در اکتبر ۲۰۱۲ امضا شد این پایگاه تا سال ۲۰۴۲ میلادی در تاجیکستان فعال خواهد بود.
قدردانی از رحمان به خاطر توسعه زبان روسی در تاجیکستان
پوتین رئیسجمهوری روسیه در دیدار امامعلی رحمان همتای تاجیکستانیاش گفت که از مدارس روسیه و افزایش سهمیه برای دانش آموزان تاجیکستان حمایت می کند.
به گزارش سرویس مطبوعاتی کرملین، ولادیمیر پوتین در این گفتوگوها از امامعلی رحمان برای توسعه زبان روسی در تاجیکستان تشکر کرد.
او اظهار داشت: روابط بشردوستانه روسیه و تاجیکستان بسیار مثبت و در حال توسعه است و من می خواهم در اینجا اشاره کنم که سال گذشته ما پنج مدرسه را با آموزش زبان روسی و به طور کلی به زبان روسی افتتاح کردیم.
پوتین افزود: امسال و سال آینده، دولت روسیه ۲۰۰ میلیون دلار برای کتاب های درسی برای این مدارس اختصاص خواهد داد. تاجیکستان بیشترین سهمیه کشورهای مستقل مشترک المنافع را دارد و ما این سهمیه را برای سال های ۲۰۲۴-۲۰۲۵ به ۱۰۰۰ نفر افزایش می دهیم.
او خطاب به رحمان گفت: باید از شما بابت این تشکر کنم، زیرا می دانم که چقدر به توسعه زبان روسی و روابط ما در زمینه فرهنگ، به طور کلی در حوزه بشردوستانه توجه می کنید.
پوتین همچنین بر روابط مترقی تاجیکستان و روسیه در حوزه اقتصادی تاکید و تصریح کرد: روابط ما به طور پیوسته در حال توسعه است و در سطح بسیار بالایی قرار دارد بطوریکه روسیه شریک اصلی تجارت و اقتصاد تاجیکستان است.
به گزارش کامرسانت، ولادیمیر پوتین همچنین تسهیلاتی را برای ۱.۲ میلیون مهاجر تاجیک اعلام کرد.
امامعلی رحمان، رئیسجمهوری تاجیکستان نیز سفرش به روسیه را گام مهمی در جهت گسترش بیشتر مشارکت دوجانبه ارزیابی کرد.
وی گفت که مذاکرات سازنده بود و به طور سنتی در یک فضای قابل اعتماد انجام شد. به گفته او، طرفین در مورد مسائل کلیدی همکاری دوجانبه، مسائل منطقه ای و بین المللی در راستای منافع متقابل بحث و گفتوگو کردند.
به گزارش تاس در پایان مذاکرات، پوتین به همتای تاجیکستانی خود نشان درجه سه «خدمت به میهن» برای تلاش در جهت تقویت روابط و مشارکت استراتژیک و اتحاد بین فدراسیون روسیه و جمهوری تاجیکستان و همچنین تضمین ثبات و امنیت منطقه ای اهدا کرد.
امضای هشت سند همکاری بین دو کشور
به گزارش واحد مطبوعاتی ریاستجمهوری تاجیکستان، هیاتهای تاجیکستان و روسیه با حضور امامعلی رحمان و ولادیمیر پوتین رئیسانجمهوری دو کشور هشت سند همکاری در مسکو امضا کردند.
طرح همکاری و تفاهمنامه بین وزارتخانههای صنعت، حمل و نقل، توسعه اقتصادی و تجارت دو کشور و وزارت کار، مهاجرت و اشتغال جمهوری تاجیکستان و اداره فدرال کار و اشتغال فدراسیون روسیه از جمله اسناد امضا شده بود.
توافق بین خدمات گمرکی دو کشور و توافق بین آکادمی ملی علوم تاجیکستان و مرکز ملی تحقیقات «موسسه کورچاتوف» فدراسیون روسیه در مورد همکاری علمی و فنی از دیگر اسنادی بود که بین دو کشور به امضا رسید.