به گزارش ایرنا، نشست یک هزار و ششصد و هفتاد و چهارم شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی دقایقی پیش با حضور نمایندگان ۳۵ کشور عضو این شورا در وین آغاز بهکار کرد. در این نشست که تا روز جمعه ادامه دارد مسائل مختلف درباره ایمنی هستهای، اجرای توافقنامه پادمان و تقویت فعالیتهای علمی و پژوهشی آژانس در دستور کار قرار دارد.
این نشست همچون ادوار قبل به فعالیتهای هستهای در کره شمالی، سوریه و همچنین پیمان امنیتی اکوس میپردازد. موضوع ایران هم یکی از سرفصلهایی است که طبق جلسات پیشین در دستور کار شورا عنوان شده و قرار است راستی آزمایی و بازرسی فعالیتهای اتمی ایران در پرتو قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد و اجرای توافقنامه پادمان بررسی شود.
سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان، همراه با ایالات متحده در نشست شهریور ماه شورای حکام با صدور بیانیهای مشترک ادعاها علیه برنامه صلحآمیز هستهای ایران را تکرار کرده و هشدار دادند که در صورت عدم حلوفصل مسائل پادمانی، قطعنامه جدیدی را علیه ایران ارائه خواهند کرد.
در این بیانیه ادعایی آمده است: «ایران باید اطلاعات مورد نیاز در مورد تاسیسات هسته ای جدید را بدون تاخیر ارائه کند. این امر برای تضمین نه تنها ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای ایران، بلکه کارآیی پادمان های انپیتی (پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای) مورد نیاز است. بنابراین ما بر نیاز فوری ایران به شفاف سازی و حلوفصل این مسائل به شیوه ای رضایت بخش برای آژانس تاکید می کنیم.»
در مقابل ۹ کشور ونزوئلا، چین، بلاروس، کوبا، نیکاراگوئه، ایران، زیمباوه، فدراسیون روسیه و جمهوری عربی سوریه طی بیانیهای مشترک از همکاری های تهران با آژانس بین المللی انرژی اتمی استقبال و حمایت خود را اعلام کردند.
در این بیانیه که از سوی نماینده سوریه قرائت شد تصریح شده است که روند همکاریهای ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای حلوفصل مسائل پادمانی «باید به صورت غیرسیاسی و بدون مداخله بیرونی و با هدف پیشرفت در رسیدگی به آنها انجام شود».
ادعاهای پادمانی درباره فعالیتهای هستهای ایران ریشه در اسناد جعلی رژیم صهیونیستی دارد که با هدف امنیتی سازی پرونده هستهای ایران، در اختیار رسانهها و مقامات آژانس قرار میگیرد. آنچنان که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی چهار سال پیش و در پی خروج آمریکا از برجام ادعای کشف آثار اتمی در مکانهای اعلام نشده در ایران را مطرح کرد و ماجرا توسط رسانهها دامن زده شد.
جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای مطرح شده همواره تاکید کرده است که تعهدات کشورها در حوزه پادمان نامحدود نیست؛ با این حال اسفند گذشته در جریان سفر دو روزه رافائل گروسی مدیرکل آژانس به تهران، به صورت داوطلبانه با فعالیتهای راستی آزمایی و نظارت بیشتر بازرسان این سازمان، در چارچوب قانون راهبردی مجلس (قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از منافع ملت ایران) موافقت کرد.
در پی این توافق جلساتی در سطح کارشناسی برگزار شد و با تعاملات انجام شده از ابتدای سال جاری تاکنون، ایران و آژانس پیشرفت قابل ملاحظهای در ارتقاء همکاریهای خود طبق بیانیه مشترک اسفند ۱۴۰۱ داشتهاند. در نتیجه این روند چندین موضوع فنی بین ایران و آژانس حل و فصل شده، گفتگوها و تعاملات ایران و آژانس افزایش یافته و گفتگو در مورد حل و فصل موضوعات فنی دیگری در جریان است.
در واقع بیانیه مشترک اسفند ۱۴۰۱ چارچوبی برای تسریع در حل و فصل مسائل به اصطلاح پادمانی باقیمانده ایجاد کرد و از نگاه ایران، این موضوعات که عمدتا منشأ سیاسی دارند، باید مرتفع شوند، زیرا مانعی در مسیر ارتقاء همکاری های ایران و آژانس به شمار می روند.
با این حال انگلیس، آلمان، فرانسه و آمریکا که انگیزهها و مواضع مشخصی علیه جمهوری اسلامی ایران دارند، همکاری های فنی ایران و آژانس را دستمایه حرکات سیاسی خود کرده و با اردوکِشی سیاسی در شورای حکام تحت عنوان دفاع از آژانس و نظام پادمان، به دنبال وارونه جلوه دادن حقایق همکاری صادقانه جمهوری اسلامی ایران با آژانس هستند.
آنها سرعت اجرای بیانیه مشترک اسفند ۱۴۰۱ را کافی ندانسته و قصد داشتند تا در نشست این دور قطعنامه جدیدی را ارائه کنند. اما خبرگزاری رویترز هفته پیش در گزارشی به نقل از چهار منبع دیپلماتیک نوشت که صدور قطعنامه علیه ایران برای جلوگیری از «تنشهای دیپلماتیک و پیشرفتهای هستهای ایران» در این نشست بعید بهنظر میرسد. این منابع احتمال صدور یک بیانیه غیرالزامآور دیگر را مطرح کردند اما به نظر میرسد در این رابطه نیز اجماعی وجود ندارد.
رویترز به نقل از یک دیپلمات ارشد اروپایی نوشته است: «ما نمی توانیم قطعنامه صادر کنیم. صدور قطعنامه این خطر را به همراه دارد که آنها (ایرانیها) را به غنیسازی ۹۰ درصدی هدایت کند».
دو دیپلمات دیگر هم به این خبرگزاری گفتهاند، تمام کاری که میتوان در ماههای آینده انجام داد، حمایت از تلاشهای رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای تقویت نظارت بر برنامه هستهای ایران است.
یکی از دیپلماتها ادعا کرده است: «خیلی زود است که بگوییم آیا ایران به یک کشور هستهای تبدیل میشود یا مانند الان در آستانه (تبدیل شدن به یک کشور هستهای) باقی میماند. اما در حال حاضر به روند غنیسازی ادامه خواهد داد.»
تهدیدات اتمی رژیم صهیونیستی در نشست شورای حکام بررسی میشود
اما تحول مهم و شاید کمسابقهای که در این نشست انتظار میرود خبرساز شود اضافه شدن تهدیدات اتمی اسرائیل به دستورکار این جلسه است. ایرنا به نقل از منابع مطلع دریافته که این سوژه قرار است ذیل آیتم «سایر موضوعات» در جلسه شورا مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
فعالیتهای اتمی نامشروع رژیم صهیونیستی که ایران بارها نسبت به عواقب آن هشدار داده و خواستار توجه دقیق و رسیدگی جدی به آن شده است، درحالی به دستور کار اعضای شورای حکام اضافه شده که اخیراً "عمیحای الیاهو" وزیر به اصلاح میراث کابینه رژیم صهیونیستی طی سخنانی خواهان بررسی امکان استفاده از بمب اتمی علیه غزه به عنوان یک گزینه این رژیم شده بود.
در همین پیوند رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان هفته پیش طی نامهای به مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواهان انعکاس پیامدهای خطرات ناشی از استفاده یا تهدید به استفاده از سلاح هستهای توسط رژیم جعلی اسرائیل علیه مردم مظلوم فلسطین در غزه به شورای امنیت سازمان ملل متحد شد.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه نیز از آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواست تا درباره زرادخانههای اتمی در فلسطین اشغالی تحقیق کند.
رژیم صهیونیستی تاکنون با نادیده گرفتن اصول شناخته شده بینالمللی، اثربخشی و کارایی پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی و نظام پادمانی آژانس را تضعیف کرده و از این رو انتظار میرود که شورای حکام در این دور به یکی از فوریترین عوامل تهدید صلح جهانی رسیدگی کند.