به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از «مسنجر»، تعطیلات آخر هفته برای بسیاری از مردم به معنی کاهش فعالیت کاری است اما اگر شما یک گیاه بودید وضع فرق میکرد! تحقیقات جدید منتشر شده در نشریه PNAS حاکی است که فعالیت های حیاتی گیاهان در آخر هفته تشدید میشود و به نظر میرسد که کاهش آلودگی هوا عامل این مساله است.
گیاهان برای رشد و نمو از انرژی خورشید در فرآیندی موسوم به فتوسنتز استفاده می کنند اما آلودگی هوای ناشی از فعالیت های انسان مثل حمل و نقل اطراف شهرهای بزرگ می تواند مانع رسیدن این اشعههای حیاتبخش به برگ های درختان و گیاهان شود.
محققان برای فهم اینکه آلودگی چگونه بر فتوسنتز تاثیر می گذارد، اقدام به آنالیز سنجشهای ماهوارهای از آلودگی هوا و فعالیت فتوسنتز در طول هفته در سرتاسر اروپا کردند.
اما در حالی که اندازه گیری آلودگی هوا از طریق ماهواره نسبتا ساده است، اندازهگیری و سنجش فعالیت سلولی میلیاردها گیاه کار سختتری است. در حالی که گیاهان نور و هوا را به انرژی تبدیل می کنند، مقداری از این انرژی به شکل گرما و نوع خاصی از نور موسوم به فلورسنس خورشیدی مجددا آزاد میشود.
این نور اضافی یک سنجه غیرمستقیم از فتوسنتز است و از طریق روشهای جدید ماهوارهای قابل ردیابی است.
در تعطیلات آخر هفته در ۶۴ درصد از مناطق اروپا افزایش اندک در میزان فتوسنتز مشخص شده و این رقم در اروپای مرکزی حدود پنج درصد بوده است. این افزایش مطابق با کاهش در انواع خاصی از آلودگی هوا به خصوص ذرات ریز معلق ناشی از انتشار آلایندهها از منابع صنعتی و بخش حمل و نقل بوده است.
این مطالعه حاکی است که آلودگی هوا علاوه بر مضر بودن برای سلامتی انسان در طول هفته همچنین می تواند پیامدهای جدی برای حاصلخیزی گیاهان داشته باشد بطوری که افزایش اندک در آلودگی موجب ۲ تا ۶ درصد کاهش در محصولات می شود.
کاهش دادن آلودگی هوا تا حد ثبت شده در دوره پاندمی کووید-۱۹ می تواند به ذخیره سازی ۴۱ میلیون تن دی اکسید کربن بیشتر در هر سال شود که این میزان معادل خارج کردن ۹ میلیون خودرو از جاده ها در هر سال است.