به گزارش خبرنگار ایرنا، مازندران با داشتن شرکتهای لبنی ممتاز و صاحب نام همانند کاله مازندران و کارخانههای صنعتی توانسته بخشی از بازارهای هدف و صادراتی جهانی را قبضه کند، میزان صادرات در سال جاری با جهش روبرو بود اما با توجه به ظرفیت های موجود این استان می تواند حجم بیشتری از محصولات لبنیاتی را صادر کند.
طبق آمارها بیشتر از ۲۹ درصد صادرات استان مازندران را فرآوردههای لبنی تشکیل میدهند که شامل انواع پنیرهای طبیعی، دوغ، شیر و شیرخشک است و بیشتر محصولات از طریق کارخانههای لبنی آمل صادر میشود.
علاوه بر این شرکت پنج واحد لبنی دیگر در آمل انواع فراوردههای لبنی شامل بستنی، پنیر، ماست، دوغ، دسر و غیره تولید میکنند و محصولات این واحدها به کشورهای مختلف از جمله عراق، قزاقستان، روسیه، ترکمنستان، ازبکستان، افغانستان، پاکستان، ترکیه و دیگر کشورهای حوزه خزر صادر میشود.
سابقه صادرات نخستین محموله محصولات لبنی مازندران به کشورهای همجوار به اوایل دهه ۹۰ بر می گردد به طوریکه نخستین محموله صادراتی این استان به کشور روسیه با ارسال پنیر وشیرخشک از شرکت کاله آمل با مهر و تایید دامپزشکی به مسکو انجام شد.
و اکنون بعداز حدود یک دهه از آغاز فرایند صادرات محصولات لبنی مازندران این استان توانسته است با استفاده از ظرفیت هایی که داشته و زیرساخت هایی که فراهم کرده است بشترین میزان صادرات لبنی کشور را به خود اختصاص دهد.
بنا به اعلام سازمان جهاد کشاورزی مازندران، این استان دارای سه میلیون و ۸۰۰ هزار راس دام سبک و سنگین است.
طبق آمار انجمن صنایع غذایی مازندران، ۳۵ کارخانه لبنی در استان مجوز فعالیت دارند که با ۵۰ درصد ظرفیت کار می کنند و ظرفیت واحدهای لبنی مازندران روزانه پنج هزار ۲۰۰ تن شیر است در حالی که میزان تولید شیر در این استان به حدود ۲ هزار تن نمی رسد.
دامداریهای مازندران سالانه حدود ۸۰۰ هزار تن شیر تولید میکنند و کمتر از ۳۰۰ هزار تن آن را تحویل کارخانهها میدهند و نبود پالایشگاه و توسعه صادرات، مردم روستاها به سمت تولید دامهای شیری تشویق و بسیاری از مشکلات دامداران سنتی استان رفع شود.
مسوولان دولت سیزدهم در مازندران برای رونق بخشیدن به بازار صادراتی محصولات لبنی این استان ضمن بکار بستن دیپلماسی تجاری و هدف قرار دادن کشورهای همسایه برای قرار گرفتن محصولات مازندران در سبد خرید آنها، برنامه و چشم انداز دراز مدت برای توسعه صادرات را پایه ریزی کردند.
از جمله این برنامه ریزی ها ساخت بزرگترین پالایشگاه لبنیات غرب آسیا در آمل است؛ استاندار مازندران سوم شهریور امسال این خبر را بیان کرد.
سید محمود حسینی پور گفت: با حمایت رییس جمهور ساخت این پالایشگاه از سوی شرکت کاله که ۲۵ سال معطل و برزمین مانده بود با ملاقاتی که مدیرعامل شرکت کاله با رییس جمهور داشت، این مشکل برطرف و به زودی عملیات اجرایی بزرگترین پالایشگاه لبنیات غرب آسیا در آمل اغاز می شود.
وی ادامه داد:در این پالایشگاه روزانه پنج میلیون لیتر شیر مورد نیاز است که یک هزار و ۲۰۰ فرآورده لبنی در آن تولید می شود که هم قابلیت صادرات و هم مصرف داخلی دارد.
استاندار مازندران اظهارداشت:برای تامین شیر این پالایشگاه با حمایت دولت ۲ هزار دامداری ۱۰۰ راسی در روستاهای مازندران راه اندازی می شود که برای هر روستا ۷۰ میلیارد ریال سرمایه گذاری می شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری مازندران روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا میزان صادرات فرآورده های لبنی استان از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا کنون را ۵۸ هزار و۶۸۰ تن اعلام کرد.
حسن خیریانپور گفت که با صادرات و فروش این میزان از محصولات لبنی ۷۹ میلیون و ۸۵۴ میلیون دلار برای کشور و استان مازندران ارزآوری شده است.
وی ادامه داد: صادرات این حجم از محصولات لبنی، مازندران را به استان برتر در زمینه صادرات این نوع کالاهای تولیدی مبدل کرده به طوریکه از نظر ارزش رتبه اول و از نظر وزن نیز رتبه دوم کشور را بدست آورده است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری مازندران اظهار داشت: صادرات محصولات لبنی از نظر ارزشی نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۰ درصد رشد داشته است.