گنبدکاووس- ایرنا- سرشماری سالانه گونه‌های علفخوار پارک ملی گلستان با محوریت «کل و بز، قوچ و میش و آهو» از صبح امروز پنجشنبه با مشارکت نیروهای محیط‌بانی و اداره کل حفاظت محیط زیست، دوستداران طبیعت و همیاران محیط زیست آغاز شد.

به گزارش ایرنا، هر ساله در فصل پاییز با هدف بروز کردن اطلاعات آخرین وضعیت حیات وحش، جمعیت علفخواران ساکن پارک ملی گلستان به عنوان یکی از پنجاه ذخیره‌گاه‌ زیست کره دنیا و زیستگاه گونه‌های مختلف جانوری و گیاهی سرشماری می‌شود.

پارک ملی گلستان سال ۱۳۳۶ شمشی با نام «آلمه و ایشکی» مورد حفاظت قرار گرفت و نخستین پارک ایران است که سال ۱۳۵۴ در فهرست میراث جهانی یونسکو به عنوان یکی از ۵۰ ذخیره‌گاه محیط زیستی کره زمین به ثبت رسید.

این ذخیره‌گاه زیست کره به دلیل موقعیت جغرافیایی، توپوگرافی و البته رویشگاهی شامل طیف وسیعی از زیستگاه‌ها و اکوسیستم‌هاست و رویشگاه‌های تپه ماهوری با عناصر شاخص ایرانی تورانی مانند درخت تاغ، گونه آهوی ایرانی و قوچ و میش، رویشگاه‌های هیرکانی با عناصری مانند درخت راش، گونه جانوری مرال و زیستگاه‌های کوهستانی با عناصری مانند درخت ارس و گونه‌های پلنگ ایرانی و کل و بز است.

گونه‌های جانوری این پارک شامل آهو، پلنگ، تشی، خرس قهوه ایی، خرگوش، حشره خورها، راسو، روباه، روباه ترکمنی، رودک، سمور جنگلی، سیه گوش، شوکا، شنگ، قوچ و میش، کل و بز، گراز، گربه پالاس، گرگ، مرال، سمندر، قورباغه جنگلی، وزغ سبز، لاک پشت چهار چنگالی، مارمولک بی پا، مار آبی، مار قیطانی، گرزه مار و افعی قفقازی است.

رییس پارک ملی گلستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: طبق آخرین سرشماری ۱۰ هزار و ۷۹۰ راس انواع گونه‌های علفخوار شامل قوچ و میش، آهو و کل و بز با تغذیه از علف‌زارها، رودخانه‌ها و چشمه‌های این پارک زیست می‌کنند.

مهدی تیموری انجام سرشماری را مهمترین روش دستیابی به آخرین وضعیت حیات وحش این پارک دانست و گفت: از صبح امروز با مشارکت بیش از ۲۰۰ نفر شامل همکاران محیط‌بانی، اداره کل حفاظت محیط زیست، همیاران طبیعت، جوامع دانشگاهی و افراد بومی منطقه کار سرشماری پاییزه گونه‌های علفخوار با محوریت قوچ و میش، کل و بز و آهو شروع شد.

وی افزود: این افراد با تشکیل گروه‌های چند نفره سرشماری خود را بر اساس ثبت مشاهدات عینی در فرم‌های مخصوص انجام می‌دهند که برای امروز حضور در مناطق میرزابایلو، سولگرد، لهندور و آلمه پیش بینی شد و فردا هم در مناطق تنگه گل، دشت و محدوده‌ آن مشاهدات خود را ثبت خواهند کرد.

رییس پارک ملی گلستان اظهارکرد: کارهای هماهنگی سرشماری پاییزه گونه‌های علفخوار از روز گذشته آغاز شد و سرشماری تا روز جمعه ادامه دارد و بعد از جمع بندی آخرین وضعیت اطلاع رسانی خواهد شد.

تیموری افزود: با توجه به همکاری خوب دوستداران محیط زیست و گشت‌زنی‌های شبانه روزی نیروهای محیط‌بانی برای حفاظت از طبیعت، پیش بینی می‌شود نتیجه سرشماری امسال هم همچنان جمعیت روبه‌رشد حیات وحش در این ذخیره‌گاه را نشان دهد.

پارک ملی گلستان بزرگ ترین و قدیمی ترین پارک ملی کشور با مساحت ۹۱ هزار و ۸۹۵ هکتار در شهرستان گالیکش در شرق استان گلستان و غرب استان خراسان شمالی واقع است و بخش ناچیزی از پارک ملی گلستان در سرزمین استان سمنان قرار دارد.

این پارک دارای سه نوع آب و هوای متفاوت خشک، نیمه خشک و نیمه مرطوب است که همین ویژگی باعث شده این پارک دارای پوشش گیاهی متنوع از استپ خشک تا جنگل انبوه باشد.