به گزارش ایرنا، کشاورزی و باغداری به لحاظ تولید و اشتغال یکی از مهمترین بخش های اقتصادی کهگیلویه و بویراحمد به ویژه شهرستان سردسیری دنا است.
سیب های آبدار قرمز و زرد با مزه ای ملس و طعم بی نظیر کهگیلویه و بویراحمد زبانزد عام و خاص است و به گفته مسئولان جهاد کشاورزی کهگیلویه وبویراحمد ساماندهی تولید محصولات کشاورزی و باغی، خرید تضمینی و کمک به رونق صادرات این محصولات از راهکارهای اقتصادی تر کردن تولید و کمک به بهره برداران این بخش است.
خرید واقعی و تضمینی سیب از باغداران این استان از سفر نخست رئیس جمهور ( سال۱۴۰۰) زده شد، سال های پیش از این خرید سیب درجه یک باغداران کهگیلویه و بویراحمد به صورت محدود و شاید به میزان ۲۰۰ تن برای مصرف شب عید انجام می شد.
سیب درختی درجه سه و چهار (صنعتی) باغداران سی سخت در سال های گذشته با قیمت ناچیز از سوی دلالان خریداری می شد اما حالا با نرخ تضمینی خریداری می شود تا بهره برداران استان انگیزه بیشتری برای تولید داشته باشند.
خرید سیب دنا
مدیرکل تعاون روستایی استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: براساس برنامه ریزی صورت گرفته شده، سیب درجه یک شهرستان دنا به صورت توافقی از کیلویی ۱۴۰ تا ۱۸۰ هزار ریال با توجه به کیفیت آن از باغداران خریداری شد.
علی بخش شجاعی اضافه کرد: امسال به منظورکمک به کشاورزان ، خرید سیب صنعتی بصورت توافقی صورت گرفت.
شجاعی با بیان اینکه پنج مرکز و اتحادیه خرید در سطح استان کارخرید سیب را انجام داد، افزود: همچنین سردخانه ۲ هزار تنی تعاون روستایی استان ، همکاری با باغداران داشتند.
وی تاکید کرد: بر اساس برآوردهای صورت گرفته سالانه افزون بر ۴۵ هزار تن سیب با کیفیت از باغهای شهرستان دنا که مرکز اصلی تولید این میوه در کهگیلویه و بویراحمد است برداشت می شود.
مدیرکل تعاون روستایی استان کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: عمده ترین ارقام سیب تولیدی استان شامل رد، گلدن، گلاب و سیب ترش است.
رفع چالش های باغداران سیب
مدیر جهاد کشاورزی دنا هم گفت: هر ساله بخش عمده ای از سیب کشاورزان این منطقه که درجه سه و چهار بودند در باغ یا کنار جاده تلمبار و گندیده می شد و حتی آفتی به همراه می آورد اما امسال با ورود بخش خصوصی و تعون روستایی برای خرید سیب ضایعاتی (درجه سه و چهار) تمام این سیب ها خریداری شدند و این چالش بزرگ پیش روی کشاورزان رفع شد.
نجفعلی آراسته افزود: بخش قابل توجهی از سیب درجه یک و دو شهرستان دنا توسط تعاون روستایی برای ذخیره میوه شب عید خریداری شد و سیب های درجه سه و چهار هم توسط بخش خصوصی و تعاون روستایی برای کارخانه شهد ناب و حتی خارج استان خریداری شدند.
وی ادامه داد: سیب درجه سه و چهار این کشاورزان با قیمت بسیار خوبی خریداری شد به گونه ای که تا کیلویی ۶ هزار تومان هم رفت.
مدیر جهاد کشاورزی دنا تصریح کرد: همچنین در مدت یک سال و نیم گذشته سردخانه هزار تنی در (کوخدان) دنا افتتاح شده و سردخانه هزار تنی دیگری در دست اجراست.
وی ابراز کرد: در سال های گذشته نبود سردخانه یکی از چالش های پیش روی کشاورزان بود اما امسال در این خصوص هیچ مشکلی وجود نداشت.
آراسته عنوان کرد: همچنین امسال در مشکل تامین سبد برای باغداران هیچ مشکلی وجود نداشت و هیچ گزارشی در خصوص کمبود سبد نداشتیم.
مدیر جهاد کشاورزی دنا با اشاره به قطعی برخی درختان سیب، افزود: برخی تلاش دارند تا زمین های کشاورزی خود را تغییر کاربردی بدهند و بنابراین حمایت نکردن و دیگر عوامل را بهانه می کنند.
بر اساس برآوردهای صورت گرفته سالانه افزون بر ۴۵ هزار تن سیب با کیفیت از باغهای شهرستان دنا که مرکز اصلی تولید این میوه در کهگیلویه و بویراحمد است برداشت می شود.
سطح زیر کشت باغ های سیب در شهرستان دنا یک هزار و ۸۰۰ هکتار است که از هر هکتار به طور میانگین ۲۵ تن میوه برداشت میشود.
۷۰ درصد سیب تولیدی در شهرستان دنا ممتاز و با کیفیت و ۳۰ درصد هم صنعتی است و ارقام این محصول در شهرستان شامل رد، گلدن، گلاب و سیب ترش می شود.
سطح زیر کشت باغ های سیب در کهگیلویه و بویراحمد بیش از ۶ هزار هکتار است که به طور میانگین از هر هکتار ۲۰ هزار تن از این میوه برداشت می شود.