تهران- ایرنا- قائم‌ مقام وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: انجمن خیرین میراث فرهنگی فرصتی تاریخی برای ادای دین و رسالت تاریخی همه ما به مام وطن و ایران بزرگ است.

به گزارش خبرنگار میراث‌فرهنگی ایرنا، علی دارابی شامگاه شنبه - چهارم آذر ١۴٠٢- در آیین اغاز به کار رسمی انجمن خیرین میراث‌فرهنگی که در هتل اسپیناس خلیج‌فارس تهران برگزار شد، اظهار داشت: اجتماع بزرگ امشب در تقویم مناسبت ها و رخدادهای ایران بزرگ ثبت و به یادگار خواهد ماند. جمعی از خیرین، نیکوکاران، فعالان اقتصادی، کارآفرینان ایران در کنار مسئولان اتاق بازرگانی سراسر کشور. به همراه مدیران و پیشکسوتان و جمعی از چهره های ماندگار میراث فرهنگی دور هم جمع شده اند.

وی گفت: میراث فرهنگی، هویت، پیشینه تاریخی و تمدن کهن و ممتاز ما ایرانیان است و بدان افتخار می کنیم. از مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی) که در پاسخ به نامه اینجانب بزرگواری فرمودند و بیان داشتند «هرگونه کمک به مرمت و بازسازی بناها و آثار تاریخی به ویژه آثار مذهبی از محل تبرعات مردمی، کاری شایسته است.» از معظم له بسیار سپاسگزاریم و این سرمایه بزرگ معنوی برای کار انجمن خیرین میراث فرهنگی است.

دارابی گفت: ما وقتی از ایران و تمدن با شکوه آن سخن می‌گوییم از بیش از ۷۰۰۰ سال قدمت تاریخی و سابقه بیش از یک میلیون سال سکونت بشری در آن حرف می زنیم. کشوری که بیش از یک میلیون آثار تاریخی ارزشمند دارد که تا کنون فقط ۳۵۰۰۰ اثر آن را توانسته ایم ثبت کنیم.

قائم مقام وزیر میراث فرهنگی تصریح کرد: ایران از حیث ثبت آثار در فهرست جهانی یونسکو جزو ۱۰ کشور نخست دنیاست. نیک مستحضرید رابطه معناداری میان ثبت سایت های جهانی و افزایش گردشگری، توسعه کسب و کارها، ایجاد اشتغال، رونق اقتصادی وجود دارد.

حال آثار تاریخی ایران خوب نیست

دارابی افزود: حفاظت و صیانت از میراث فرهنگی، توسعه گردشگری و حمایت از صنایع دستی از رویکردهای مهم دولت سیزدهم و مجلس شورای اسلامی است. به رغم همه تلاش‌ها و اقدامات صورت گرفته که ما کمال تشکر را داریم، اما «بودجه و اعتبارات میراث فرهنگی بسیار محدود است» که با آن اقدام قابل ملاحظه‌ای را نمی توان انجام داد و از این رو است که می‌گوییم: «حال بناها و آثار تاریخی ایران خوب نیست» و نیاز به یک نهضت مردمی دارد.

وی گفت: ما ملتی متمدن و با فرهنگ بوده هستیم، ابوریحان بیرونی منجم، ستاره شناس، ریاضی دان و دانشمند بزرگ ایرانی که لقب «همه چیز دان» به او داده اند، ۶۰۰ سال قبل از گالیله گفت زمین گرد است. ۵۰۰ سال قبل از کپرنیک می دانست که زمین به دور خورشید می گردد. او نخستین کسی بود که شعاع کره زمین را اندازه گیری کرد. انیشتن ۱۰۰۰ سال بعد از او فوتون اجزاء را کشف کرد. آیامی دانیم آرامگاه او کجاست؟

علی دارابی قائم مقام وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی


قائم مقام وزیر میراث فرهنگی اظهار داشت: نظامی گنجوی، مولوی، سهروردی، امیرکبیر، رودکی، فارابی، سید جمال الدین اسدآبادی، رئیس علی دلواری و ده‌ها تن دیگر از مفاخر این سرزمین هستند، چرا نباید یک موزه بزرگ از این مشاهیر و مفاخر ایرانی داشته باشیم که نسل جوان ما با دیدن گنجینه‌های بزرگ بشری، به هویت و تمدن خود افتخار کنند؟

چرا مجموعه بزرگ توس ثبت جهانی نمی شود؟

وی گفت: حکیم ابوالقاسم فردوسی بزرگ، خالق شاهنامه که کتاب احوال ایرانیان یا شناسنامه ملی ما را نگاشته است. در این اثر حماسی ۲۰۰۰ بار از واژه ایران و ۸۰۰ بار از خرد و خردورزی سخن گفته است. او امروز فخر جهان بشریت است اما چرا نمی توانیم مجموعه بزرگ توس و آرامگاه او را ثبت جهانی کنیم؟
دارابی بیان داشت: تخت جمشید، تخت سلیمان، آرامگاه حافظ، سعدی و خیام را در کشور داریم که اینها بناها و آثار تاریخی پر افتخار ما هستند. میدان نقش جهان، عمارت عالی قاپو، مسجد امام، مسجد شیخ لطف الله و بازار قیصریه که اگر هر کشوری فقط یکی از آنها را داشت به خود می بالید، اما با کمال تأسف پدیده‌های طبیعی چون سیل، زلزله، فرونشست تهدید بزرگی برای پایداری و برجای ماندن آنها شده است و بند دل ما پاره می‌شود وقتی خبری از ترک برداشتن دیواری یا سقفی از بناها را می شنویم.

وی خاطرنشان کرد: ۵۴ کاروانسرای تاریخی ایران را در چهل و پنجمین نشست عمومی کمیته میراث جهانی یونسکو در شهریور ماه امسال در ریاض ثبت جهانی کردیم. بیش از یک دقیقه صدها نفر از حاضران در سالن به احترام ایران و ایرانی دست افشانی کردند و تشویق‌های مکرر که خیلی حالمان خوب شد و افتخار کردیم که نماینده ملت شایسته ایران بودیم. ما در ایران بیش از ۱۰۰۰ کاروانسرا از دوران باستان تا قاجاریه داریم که ۷۰۰ مورد آن ثبت ملی شده است. خوب حالا پس از ثبت جهانی که آغاز کار است هیچ چیز نداریم. نه نیروی انسانی، نه بودجه و نه اعتبار.

قائم مقام وزیر میراث فرهنگی افزود: قصد سیاه نمایی یا خدای ناکرده نادیده انگاشتن خدمات انجام شده را ندارم. من در این اجتماع بزرگ که اعلام موجودیت انجمن خیرین میراث فرهنگی است باید صادقانه اما صریح با شما سخن بگویم وگرنه به وظیفه و رسالت تاریخی خود عمل نکرده‌ام.

دارابی گفت: شهادت می دهم که دولت سیزدهم، قوه قضائیه و مجلس شورای اسلامی و نیز مجمع تشخیص مصلحت نظام که نهادهای اصلی هستند، بیشترین حمایت ها را در طول تاریخ در حال حاضر از میراث فرهنگی داشته و دارند. اما عظمت و گستردگی کار میراث فرهنگی به دست ایران بزرگ است و فراتر از هر دولتی است.
وی گفت: انجمن خیرین میراث فرهنگی یک نهاد غیردولتی، مردمی و نیکوکاری است. مشابه خیرین مدرسه ساز و سلامت که خوش درخشیدند و یادگارهای بزرگی را از خود بر جای گذاشتند. ما می‌خواهیم با کمک شما این انجمن نیز بتواند منشأ خدمات جاویدان و ماندگار در عرصه میراث فرهنگی باشد.
وی درباره انجمن خیرین میراث گفت: با حمایت شخص رئیس جمهوری که فرمودند «من از ایده عالی و کار شما قدردانی و حمایت می کنم» و اهتمام، راهنمایی، پیگیری های مکرر و پشتیبانی های بی دریغ وزیر میراث فرهنگی، کار تشکیل انجمن دنبال شد.

دارابی اظهار داشت: هیأت مؤسس انجمن برای این مهم همت کردند، جمعی از مدیران و دوستان بزرگواری که افتخار دادند به عنوان اعضای هیأت مؤسس مقدمات اخذ مجوز، نهایی کردن اساسنامه، ثبت شرکت ها و افتتاح حساب را انجام دادند.

وی افزود: بسیار خرسندم که اعلام کنم از زمان اعلام این نشست از جمع شما عزیزانی اعلام کرده اند بخشی از هزینه آموزش امر موزه داری کشور شامل بورسیه کردن، اعزام به خارج برای دوره های آموزشی و آوردن اساتید به ایران را تقبل خواهند کرد.

دارابی گفت: دو تن از فعالان اقتصادی که در جمع ما حضور دارند، تمام هزینه‌های ساخت و احداث موزه بزرگ شهر خودشان را تقبل کرده اند. همچنین یکی دیگر از عزیزان برای قلعه الموت که در فهرست نامزدهای ثبت جهانی است اعتبار لازم را تأمین کرده اند.

قائم مقام وزیر میراث فرهنگی گفت: دو تن از بزرگواران بخشی از هزینه خرید و تجهیزات صوتی و حفاظتی بناهای تاریخی بزرگ را تقبل کرده اند. براساس همین کمک ها و همکاری ها است که ما امید به ایجاد یک نهضت بزرگ مردمی برای حفاظت از میراث فرهنگی داریم.

وی گفت: این کمک‌ها برابر قانون از معافیت‌های مالیاتی برخوردار می شوند و بسیاری می توانند در راستای مسئولیت های اجتماعی، این خدمات بزرگ را به سمت میراث فرهنگی هدایت کنند.

قائم مقام وزیر میراث فرهنگی اظهار داشت: امروزه موزه‌داری نشانه رشد و توسعه یافتگی یک جامعه است. به هر میزان موزه داشته باشیم محلی برای رجوع به گذشته، تاریخ، یادآوری هویت و تمدن پرافتخار و کمک به صلح و نوع‌دوستی و بالابردن تاب آوری است. اینها همه تأثیرات موزه داری است.

وی گفت: با این همه پس چرا نباید در همه شهرهای کشور موزه داشته باشیم؟ اگر همت عالی به خرج دهیم و با شعار «هر شهر یک موزه» در مدت زمان کوتاهی می توانیم در این حوزه از کشورهای سرآمد جهان باشیم و این دست یافتنی است.

دارابی خاطرنشان کرد: ۹ موزه منطقه ای داریم و با اعتبارات قطره چکانی که داریم معلوم نیست برای تأمین ۱۰۰۰ میلیارد تومان به بودجه امروز، چند دهه دیگر باید منتظر باشیم. ایوان مداین یا طاق کسری، برجسته ترین یادگار دوران ساسانی که معرف معماری با شکوه ایرانیان است در نزیکی ما در عراق واقع است و مؤسسه الف از کشور سوئیس برای مرمت آن می آید، چرا؟ چون چند سال قبل وزارت میراث فرهنگی وقت ما، پول بلیط هواپیما برای اعزام مرمت کاران ایرانی را نداشته است. اینها فرصت های طلایی است که دارد از دست ما می‌رود.
کمبود جای مناسب برای نمایش اشیاء تاریخی
وی تصریح کرد: امکانات ایمنی، حفاظتی، الکترونیکی، تجهیزات صوتی (راهنمای صوتی) در کشور ما با چنین عظمت فرهنگی نایاب است؟ اینها نیازهای اولیه موزه هاست و من ایمان دارم نه چند نفر بلکه به تنهایی یکی از شما می تواند برای تأمین این نیازها به دور از تشریفات اداری خریداری و در اختیار قرار دهد. یک میلیون اشیاء و کالای فرهنگی داریم، جایی مناسب نداریم تا آنها را در معرض دید مردم قرار دهیم. همه در مخازن هستند. الواح هخامنشی را آوردیم، کجا هستند؟ در همین مخازن! چرا؟ جا نداریم. این در حالی است که به طور جدی تر استرداد اشیاء و اموال فرهنگی را در دستور کار داریم.

قائم مقام وزیر میراث فرهنگی، با بیان اینکه موزه ها ویترین و آبروی هر کشوری هستند، گفت: همه باید کمک کنند نهضت بزرگ مردمی سازی میراث فرهنگی را از طریق انجمن خیرین میراث فرهنگی بنا کنیم. ما ایرانیان سنت حسنه وقف، نذر، هبه، صدقه، احسان، اهداف بشردوستانه، انفاق را همواره سرلوحه خود قرار داده ایم. بسیاری از بناها، مجموعه های تاریخی، مدارس، مساجد، بیمارستان ها، خانه ها که از گذشته به یادگار مانده، محصول همین رویکرد بوده است.

احد عظیم زاده، احمد مسجدجامعی، علی‌اصغر امیری، ایمان عتیقی، فریدون جیرانی، محمود نجفی عرب، فضل‌الله جواهری، عبدالمجید ارفعی، سیروس مقدم، صمد حسن‌زاده، عباس گلوی، علیرضا یونچی، مجید عشقی، سیدمحمدحسین حجازی، مهدی حجت و تعدادی از کارآفرینان، خیران، چهره‌های میراثی، هنرمندان و ورزشکاران کشور در آیین آغاز به کار انجمن خیرین میراث فرهنگی حضور داشتند.

به گزارش ایرنا، انجمن خیرین میراث فرهنگی یک سازمان مردم نهاد است و به منظور جلب و جذب سرمایه‌های مادی و معنوی دوستداران میراث فرهنگی در داخل و خارج از کشور و با هدف حفظ و صیانت از بناها، محوطه ها، بافت های تاریخی و فرهنگی و میراث طبیعی ثبت شده کشور فعالیت میکند.مشارکت در راه اندازی موزه ها، پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس و اموال منقول فرهنگی تاریخی کشور از دیگر اهدافی است که «انجمن خیرین میراث فرهنگی» دنبال میکند. این انجمن که دارای مجوز از وزارت کشور و اداره ثبت شرکتها، فعالیت قانونی خود را در ایران و سایر کشورها پس از مراسم افتتاحیه آغاز کرده و با معرفی آثار تاریخی کشور، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را در انجام وظایف خود همراهی خواهد کرد. تشکیل انجمن خیرین میراث فرهنگی» موجب افزایش حمایت‌های مادی و معنوی افراد از حوزه میراث‌فرهنگی میشود، این امر مشکلات وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در تأمین اعتبارات مورد نیاز برای مرمت و نگهداری از آثار و بناهای تاریخی را تا حدود زیادی برطرف خواهد کرد. مشارکت خیرین در طرح ‌های عام‌المنفعه همواره در گذشته مورد توجه بوده است، احیای این سنت دیرین با توجه به تأکید یونسکو درباره مشارکت مردم در حفظ و صیانت از آثار فرهنگی تاریخی؛ نتایج مطلوبی به همراه خواهد داشت.اعتبارات محدود و کم دولتی، حفاظت از ۳۵ هزار اثر ثبت شده در فهرست ملی و دیگر آثاری که هنوز به مرحله ثبت نرسیده است را، با مشکلاتی روبه رو میکند؛ حضور خیرین میراث فرهنگی به کمرنگ شدن این مشکلات کمک خواهد کرد.