به گزارش ایرنا به نقل از رسانه های تاجیکستان، یازدهمین نشست امنیتی هرات در مورد مسائل امنیتی از امروز (دوشنبه) در شهر دوشنبه آغاز و تا فردا نیز ادامه دارد. نماینده سازمان ملل متحد (UN)، نمایندگان آمریکا، پاکستان، ایران، نمایندگان سابق پارلمان افغانستان و دیگر افراد شناخته شده این کشور نیز در این نشست حضور دارند.
امسال موضوعات مختلف و موضعی افغانستان از جمله گفتمان ملی شکل گیری دموکراسی، برابری جنسیتی، کمک های بشردوستانه به مردم این کشور، بازگشت به اسلام متمدن و مردمی و همبستگی با همسایگان مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
پیش از این گفته شده بود که دعوتنامه ای به طالبان برای شرکت در این اجلاس ارسال شده است، اما آنها در این نشست شرکت نکردند.
رنگین دادفر سپنتا مشاور پیشین شورای امنیت ملی افغانستان در این نشست اضافه کرد که «روایت طالبانی از کسب قدرت همان حکایت پیروزی جهاد و پایاندادن به اشغال افغانستان توسط صلیبیون و کفار است.»
وی افزود که واقعیت این روایت در عمل این است که طالبان در نتیجه ناکارآمدی دولت جمهوری اسلامی افغانستان و در پسامد دگرگونیهای ساختاری در نظام سیاسی جهانی و ایجابات نوین استراتژیک در سطح دنیا به قدرت رسیدهاند.
سپنتا گفت: «درست است که بعد از به قدرت رسیدن طالبان تا به امروز مبارزات مردم ما هنوز تا آن سطح نرسیده که بتواند در کوتاهمدت به حاکمیت آنها پایان دهد؛ اما انواع گوناگون مبارزه ادامه دارد و تا زمانی که افغانستان به یک نظام عادلانه و برخاسته از آرای آزاد مردم دست یابد، ادامه خواهد یافت.»
مشاور پیشین شورای امنیت ملی در ادامه سخنان خود تصریح کرد که «بسیاری از سیاستمداران و حکومتها در همسایگی ما و در جهان از سیاسیون و جامعه مدنی افغانستان میخواهند که با طالبان تعامل کنند؛ اما نگاه جهان بیرون به معضل افغانستان با نگاه اکثریت مردم افغانستان تفاوتهای ذاتی دارد.»
منطقه بیشتر از افغانستان آسیب خواهد دید
امیرمحمد اسماعیل خان یکی از چهره های شناخته شده صحنه سیاسی افغانستان در حاشیه نشست «گفت و گو درباره امنیت هرات» در گفت و گو با خبرنگاران گفت که پرونده کنونی افغانستان منطقه ای و جهانی است و نه تنها این کشور بلکه کل منطقه می تواند از آن رنج ببرد.
وی با بیان اینکه جامعه جهانی به طور کلی شریک در قضیه افغانستان است، تصریح کرد: «از ۲۰ سال گذشته ناتو، آمریکا و جامعه جهانی حضور مستقیم در افغانستان داشتند. افغانستان به یک قربانگاه تبدیل شد چون منطقه نمی خواست آمریکا در افغانستان حضور داشته باشد. از این منظر، منطقه با طالبان به شیوه ای نرم رفتار می کرد».
اسماعیل خان افزود: «وقتی آمریکا رفت، شرایط کاملا تغییر کرد. خطر اکنون بیشتر به جهت گیری به سمت منطقه نسبت به جامعه جهانی مربوط می شود. ما امیدواریم که منطقه به واقعیت دست یابد. تنها افغانستان قربانی نیست، من مطمئنم که منطقه بیشتر از ما رنج خواهد برد».
وی نشستهای منطقه ای مانند «گفت وگوی امنیتی هرات» را ناکارآمد خواند و گفت که آنها صرفا مبنایی برای گفتوگو و بیان عقیده ایجاد میکنند.
اسماعیلخان تصریح کرذ: این اجلاس ها این نتایج را برای مردم جهان که «مردم افغانستان با این وضعیت موافق نیستند و آنها در افغانستان به طرز وحشیانه ای مورد آزار و اذیت قرار می گیرند» به ارمغان نمی آورد.
این دومین سالی است که نشست «گفتوگوی امنیتی هرات» در شهر دوشنبه تاجیکستان برگزار میشود. از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۱ نشست «گفت و گوی امنیتی هرات» در شهر هرات افغانستان برگزار می شد.
دهمین دور نشست گفتوگوهای امنیتی هرات آذر ماه سال گذشته نیز در شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان با موضوع «نظام سیاسی فراگیر در افغانستان: روش ها، مدل ها و چهره ها» با حضور مقامات حکومت سابق افغانستان سیاستمداران و کارشناسان تاجیکستان و منطقه برگزار شد.نشستی که مورد انتقاد شخصیتهای حکومت طالبان قرار گرفت زیرا آنها معتقدند این دست نشستها باید در داخل افغانستان برگزار شود.
تاجیکستان حکومت طالبان را به رسمیت نمیشناسد و بارها تشکیل دولت فراگیر را در این کشور خواستار شده است.