لندن- ایرنا- دیدار میان رهبران انگلیس و یونان در لندن به دلیل جدال دو طرف برسر پرونده قدیمی مرمرهای پارتنون که نزدیک به دو قرن پیش از یونان به انگلیس منتقل شد، در آخرین لحظه لغو و این مساله باعث بالا گرفتن تنش‌ها در روابط دو کشور شد.

به گزارش ایرنا، دولت انگلیس، یونان را به بدعهدی درباره پیروی از دستور جلسه توافق شده میان رهبران دو کشور متهم و به طور یکجانبه دیدار میان دو طرف را که قرار بود امروز (سه شنبه) برگزار شود، لغو کرد.

سخنگوی دفتر نخست وزیر انگلیس به خبرنگاران گفت: دولت یونان تضمین داده بود که دیدار با «ریشی سوناک» به‌عنوان سکوی عمومی برای پرداختن به مسائل مربوط به مالکیت مرمرهای پارتنون استفاده نمی‌شود.

وی افزود: با توجه به عدم رعایت این تضمین‌ها، نخست‌وزیر انگلیس احساس کرد که برگزاری جلسه‌ای که تحت تاثیر این موضوع (مالکیت مرمرهای پارتنون) باشد، مفید نخواهد بود. البته معاون نخست‌وزیر برای دیدار با طرف یونانی برای گفت‌وگو درباره موضوعات گسترده‌تر آماده بود؛ اما ما از اینکه نخست‌وزیر یونان تصمیم گرفت در این جلسه شرکت نکند، ناامید شدیم.

دولت یونان چنین ادعایی را رد و تصمیم یکجانبه لندن را برای روابط دو کشور ناگوار توصیف کرد. ناظران بر این باروند که مصاحبه روز یکشنبه نخست وزیر یونان با بی‌بی‌سی عامل انصراف دولت لندن از دیدار با نامبرده شده است. وی در این مصاحبه تاکید کرده بود که مرمرهای پارتنون به یونان تعلق دارد و باید به این کشور مسترد شود.

مرمرهای پارتنون یا مرمر نماهای الگین، مجموعه‌ای از آثار هنر یونان کلاسیک از مجسمه‌های سنگ مرمر است. اصل این آثار به طور کتیبه و قطعات معماری است که بخش اصلی معبد پارتنون و ساختمان‌های دیگر آکروپولیس آتن را تشکیل می‌دادند. این آثار هنری توسط شهروندان آتن و تحت نظارت معمار و مجسمه‌ساز مشهور، فیدیاس و دستیاران وی ساخته شدند.

در سال ۱۸۰۱، توماس بروس هفتمین ارل الگین، اجازه‌نامهٔ بحث‌برانگیزی را از باب عالی یونان عثمانی (یونان در آن زمان تحت حاکمیت عثمانی بود) در رابطه با انتقال آنها بدست آورد. از سال ۱۸۰۱ تا ۱۸۱۲ عوامل الگین اقدام به انتقال نیمی از مجسمه‌های باقی مانده از پارتنون و همچنین پیش‌دروازه موسوم به اریچتیون کردند.

مرمرها از طریق کشتی و دریا به انگلستان منتقل شدند، در بریتانیای آن زمان دست‌یابی به این گنجینهٔ فاخر توسط برخی حمایت شده بود.

اگرچه بارها به الگین گفته شد که تصاحب این بخش‌های آکروپولیس غیرقانونی است، اما وی این هشدارها را نادیده گرفت و تقریباً نیمی از دیوارهای مرمر موجود در سایت را در طول تقریباً ۱۱ سال به اسکاتلند فرستاد و دیوارهای خانه شخصی خود را تزئین کرد.

مرمرهای پارتنون در حال حاضر در اختیار موزه بریتانیا است. یونان پس از استقلال از امپراتوری عثمانی در ۱۸۳۲، انتقال مرمرهای الگین به بریتانیا را محکوم کرد و از آن زمان تاکنون بارها خواستار استرداد آن‌ها شده‌است. در سال ۲۰۱۴، یونسکو پیشنهاد کرد که بین یونان و بریتانیا حاکم شود، ولی موزهٔ بریتانیا این پیشنهاد را رد کرد.

در سال ۲۰۱۸، جرمی کوربین رهبر وقت حزب کارگر بریتانیا تصریح کرد که در صورت نخست‌وزیر شدن این آثار را به یونان پس می‌دهد. حزب کارگر تحت رهبری آقای کی‌یر استارمر نیز دعوای میان انگلیس و یونان در این زمینه را تاسف‌بار توصیف کرده است.