به گزارش ایرنا، دادههای رسمی در ایران از روند رو به رشد تعداد زنان سرپرست خانوار در دهههای اخیر حکایت دارند و از سوی دیگر زنان سرپرست خانوار از جمله گروههای آسیبپذیر جامعه شناخته میشوند که از جهات گوناگون اجتماعی، اقتصادی و سلامت نیازمند توجه هستند.
براساس تحلیل دادههای سرشماری، زنان سرپرست خانوار ۱۲/۵ درصد از سرپرستان خانوار ایرانی را تشکیل میدهند.
درصد، سرپرستی ارتباط معنادار با سن داشته و حدود ۵۰ درصد از زنان سرپرست خانوار ۶۰ سال و بالاتر بودند، نتایج وضعیت زناشویی نیز بیانگر این موضوع است که ۶۸ درصد از علت سرپرستی زنان، فوت همسر و ۱۲ درصد به دلیل طلاق است. همچنین ۱۴ درصد از زنان دارای همسر، نیز سرپرست خانوار هستند.
۴۴ درصد از خانوارهای زن سرپرست، تک نفره هستند و زنان سرپرست توانمندی، تحرک و جابه جایی کمتری نسبت به مردان سرپرست خانوار دارند. وضعیت سواد ارتباط معنادار با جنسیت دارد و ۵۴ درصد از زنان سرپرست خانوار بیسواد هستند. تنها ۱۴ درصد از زنان سرپرست خانوار شاغل هستند.
براساس جمعبندی مطالعات انجام شده در زمینه زنان سرپرست خانوار، بیسوادی و کمسوادی، میانسالی و سالخوردگی و غیرشاغل بودن یا اشتغال در مشاغل غیر رسمی و کمدرآمد از ویژگیهای پررنگ زنان سرپرست خانوار است.
مطابق اطلس وضعیت زنان سرپرست خانوار، نیمی از زنان سرپست خانوار بیسواد هستند، در حالی که از هر ۶ مرد سرپرست خانوار تنها یک نفر بیسواد است. به علاوه، تحصیلات زنان سرپرست خانوار با سن و محل زندگی آنان در ارتباط است به طوری که میزان بیسوادی با افزایش سن و سکونت در مناطق روستایی افزایش مییابد این در حالی است که بیش از یک سوم زنان سرپرست خانوار با سواد در مقابل یک چهارم مردان سرپرست خانوار باسواد، تحصیلات ابتدایی دارند. همچنین اشتغال منقطه، الگوی رایج در میان زنان سرپرست خانوار متعلق به طبقه پایین و اشتغال دائم یا بیکاری الگوی رایج در میان زنان سرپرست خانوار طبقه متوسط و بالا است. بنابراین اغلب زنان سرپرست خانوار یا بیکارند و یا دارای مشاغل نیمه وقت، غیر رسمی و کم درآمد هستند.
«زهرا نصیرنیک» زن سرپرست خانوار با ۵۰ سال سن از سال ۹۰ با راه اندازی کارگاه خیاطی در اراک برای ۲۰ نفر از زنان سرپرست خانوار اشتغال ایجاد کرده است.
وی به خبرنگار ایرنا افزود: با کمک کمیته امداد امام خمینی(ره) ۳۰۰ میلیون تومان تسهیلات دریافت و کارگاه خیاطی را راه اندازی کردم و اکنون سفارش از بازار تهران دریافت میکنم.
این زن سرپرست خانوار در توضیح فعالیت کارگاه خیاطی خود بیان کرد: اقلام کاری از تهران برشزده و وارد کارگاه میشود و توسط زنان کارگاه تبدیل به پوشاک و به بازار تهران ارسال میشود.
نصیرنیک گفت: تمام فعالان کارگاه خیاطی زنان سرپرست خانوار هستند که با کار در این تولیدی امرار معاش میکنند.
وی افزود: اکنون ۱۰ چرخ خیاطی در کارگاه فعال است اما در صورتی که تسهیلات بیشتری داده شود امکان توسعه و اشتغال ۲۰ زن سرپرست خانوار دیگر ممکن است.
مسئول کارگاه قالیبافی هم به خبرنگار ایرنا گفت: ۵۰ زن سرپرست خانوار در اراک و قره کهریز در کارگاه به بافت انواع قالی و قالیچه مشغول هستند.
«فاطمه محمودی» با بیان اینکه، ۱۰ سال از فعالیت کارگاه میگذرد، افزود: اعضای کارگاه از ساعت هفت صبح تا ۱۲ و در نوبت عصر از ساعت ۱۴ تا ۱۷ مشغول بافت هستند و به طور متوسط ۳۰ میلیون ریال در ماه دریافت میکنند.
وی افزود: فرشهای تولیدی در کارگاه با طرح شاه عباسی در بازار اراک به فروش می رسد و در صورت داشتن سفارش خانگی، نیز قبول میشود.
محمودی بیان کرد: در صورتی که تسهیلات با کارمزد پایین در اختیار داشته باشم کارگاه و تعداد بافندگان را افزایش میدهم.
ایجاد اشتغال برای ۸۳۱ زن سرپرست خانوار
معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد استان مرکزی نیز گفت: این نهاد حمایتی برای ۸۳۱ زن سرپرست خانوار استان در سال جاری اشتغال ایجاد کرده است.
«محمدرضا فراهانیمنش» افزود: ۷۷۰ میلیارد ریال برای ایجاد فرصت شغلی این زنان در بخشهای دامداری، صنعتی، صنایع دستی اعتبار صرف شده است.
وی بیان کرد: سهمیه اشتغال کمیته امداد استان ۹ هزار و ۶۰۰ نفر است که تاکنون سه هزار و ۷۰۰ نفر محقق شده که ۸۳۱ نفر از این تعداد تاکنون زنان سرپرست خانوار هستند.
۴۶ هزار خانوار با ۸۵ هزار نفر جمعیت زیر پوشش خدمات کمیته امداد امام خمینی(ره) استان مرکزی قرار دارند.