همدان- ایرنا- رییس گروه هماهنگی سیاست های امنیت غذایی و محیط زیست دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی گفت: اجرای برنامه شیر در مدرسه و همچنین برنامه آرد و نان کامل به همراه پایش سلامت و ایمنی غذا با تاکید بر بهبود کیفیت روغن های خوراکی و کاهش آلاینده ها در محصولات کشاورزی از برنامه های مهم سند ملی سلامت به شمار می رود.

به گزارش خبرنگار ایرنا زهرا عبدالهی روز پنجشنبه در سومین نشست مجمع سلامت استان همدان افزود: اجرای این برنامه ها با تشکیل کمیته فنی "نان کامل و غذای سالم در سفره مردم" دنبال و پیگیری می شود.

وی افزود: ارکان اصلی امنیت غذایی شامل ایمنی، سلامت، کیفیت، اصالت و حلیت غذا است چرا که تامین پایداری غذا سالم و اقتدار غذایی، ارتقای سلامت جامعه و افزایش امید به زندگی به همراه دارد.

رییس گروه هماهنگی سیاست های امنیت غذایی و محیط زیست دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی علل ناامنی غذایی را شوک های اقتصادی، نوسانات و افزایش قیمت غذا، بحران های آب و هوایی، تحریم و کاهش واردات غذا، انرژی و نهاده های کشاورزی، کاهش کمک های غذایی بین المللی و بشر دوستانه، ضایعات و تلفات در کل زنجیره غذا و ناسالم بودن غذا برشمرد.

عبدالهی درباره تبعات ناامنی غذا و تغذیه را سوء تغذیه در مادران باردار و در گروه های مختلف سنی دانست و افزود: افزایش شیوع بیماری های غیرواگیر، تضعیف سیستم ایمنی و کاهش مقاومت بدن در مقابل بیماری، افزایش مرگ و میر در اثر تکرار ابتلا به بیماری های واگیر، افزایش بار مراجعات به پزشک خانواده، کاهش امید به زندگی از تبعات سلامتی ناامنی غذایی است.

وی افزود: تغییرات میران بارش ها، کاهش بارندگی، خشکسالی و کاهش منابع آبی و اثرات آن بر میزان تولیدات مواد غذایی خطر بروز ناامنی غذایی را افزایش می دهد.

رییس گروه هماهنگی سیاست های امنیت غذایی و محیط زیست دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی اضافه کرد: افزایش ۱.۱ درجه ای دمای کشور سبب افزایش تبخیر و تعرق و از دسترس خارج شدن منابع آبی محدود کشور می شود.

عبدالهی تاکید کرد : شدت فرسایش خاک در ایران ۱۶ تن در هکتار معادل چهار برابر میانگین جهانی است و فرسایش خاک پدیده تاثیر گذار بر تولید محصولات کشاورزی، امنیت غذایی و اقتصاد کشور است.

وی بیان کرد: الگوی مصرف فعلی بر اساس نتایج بررسی های ملی مصرف خانوارها گویای این است که میزان مصرف غذاهای نشاسته ای، مواد قندی و شیرین،نمک، فست فودها رو به افزایش و سبزی و میوه، حبوبات، شیر، لبنیات و ماهی رو به کاهش است.

رییس گروه هماهنگی سیاست های امنیت غذایی و محیط زیست دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی اظهار کرد: پیامد وضعیت کنونی الگوی مصرف غذایی شیوع چاقی، دیابت، بیماری های قلبی و عروقی، سرطان ها، مشکلات مفصلی استخوانی، پوک استخوان، سو تغذیه است.

عبدالهی افزود: تنها فقر و درآمد اندک، عامل سو تغذیه و ناامنی غذایی نیست بلکه دانش ناکافی، نا آگاهی های تغذیه ای، عادات و رفتارهای غذایی نامناسب از علل مهم این موضوع است.

وی با عنوان اینکه امنیت غذایی زیر بنای امنیت اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی و از وجوه مهم امنیت ملی کشور محسوب می شود و جامعه ای که غذای سالم دارد هزینه های درمانی آن کم تر است، بیان کرد: مطالعات نشان داده است که هزینه های بهداشت و درمان در جوامع مواجه با ناامنی غذایی خفیف ۱۹ درصد، ناامنی غذایی متوسط ۳۲ درصد و ناامنی غذایی شدید بیش از ۷۶ درصد است.

رییس گروه هماهنگی سیاست های امنیت غذایی و محیط زیست دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی تاکید کرد: سالانه بیش از ۳۰ میلیون تن از محصولات کشاورزی تولید شده در داخل کشور معادل ۳۰ درصد تولید کشاورز به دلیل ضایعات و تلفات از دسترس خارج می شود.

عبدالهی ار دیگر تلفات و صایعات غذایی کشور را هدر رفت ۳۴ درصد از کل سطح زیر کشت، ۳۲ درصد از کل آب اختصاصی بخش کشاورزی و غذای ۱۸ میلیون نفر در کشور دانست.