به گزارش ایرنا، باوجود تلاش های تلاش مسئولان و دستگاه های متولی در مازندران از جمله محیط زیست در چند سال گذشته برای تعطیلی بازار پرندگان فریدونکنار، اما برخی تحرکات شکارچیان باعث شده تا پرونده این بازار همچنان نیمه باز در دوران مختلف مدیریتی استانی و شهرستانی در مازندران مطرح باشد.
اوایل فصل پاییز امسال و همزمان با گرم شدن بازار فروش پرندگان مهاجر شکار شده در فریدونکنار، اداره کل حفاظت از محیط زیست مازندران از برچیده شدن بساط فعالیت این افراد خبر داد و در گزارش خبرگزاری ایرنا با عنوان "فریدونکنار؛ بهشت یا جهنم پرندگان؟ " مهرماه امسال مدیرکل حفاظت محیطزیست مازندران در بحث جلوگیری از صید و شکار پرندگان مهاجر در طبیعت بهویژه سطح تالابهای استان گفت: اقدامات اساسی در این راستا انجام می شود.
عطاالله کاویانی افزود: مجموعه بازار فروش پرندگان را که بعد از سالها بهطور کامل جمع کردیم و امسال هم محلی رسمی برای عرضه و فروش پرندگان مهاجر نخواهیم داشت.
وی ادامه داد: با مجموعه فرمانداری و اعضای شورای تأمین هماهنگیهای لازم را انجام دادیم و از ظرفیت مجموعه انتظامی شهرستان هم استفاده میکنیم تا حتی عرضهای در مجاورت خیابان و بهصورت پراکنده نداشته باشیم.
این سخنان مقام ارشد حفاظت از محیط زیست مازندران بارقه های امید در دلِ دوستداران زندگی پرندگان ایجاد کرد که از این پس خبری از صید و شکار پرندگان مهاجر نخواهیم شنید و آرامش در زندگی این پرندگان در دوران زمستان گذرانیشان در مازندران ساری و جاری است اما در همان زمان فعالان تشکل های مردمی حفاظت از حیات وحش طی سخنانی از شکننده و نامطمن بودن این وضعیت ابراز نگرانی کردند.
به طوریکه داریوش عبادی که در آنزمان در خصوص بازگشت شکارچیان پرندگان مهاجر و فروش زیرزمینی این پرندگان خبرداده بود که اکنون بعد از حدود ۲ ماه از آنزمان یعنی اعلام بسته بودن بازار پرندگان فریدونکنار از سوی مدیر کل حفاظت از محیط زیست مازندران انتشار تصویری قابل تامل باعث شده تا ذهنیت در خصوص فعال بودن بساط پرنده فروشی البته به صورت زیرپوستی در استان پُررنگ تر شود.
مصداق آن هم چندی قبل در فضای مجازی فیلمی بازنشر شد که فردی با یک تفنگ شکار بردوش که سوار بر موتور در حال تردد در یکی از خیابان شهرهای مازندران بوده در حالیکه ۲ پرنده را در دستانش گرفته است.
تصویری که هر کسی آن را ببیند به طور حتم شکارچی پرندگان بودن فرد را تایید می کند؛ همانطور که اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران نیز این موضوع را تایید کرده است و اعلام شد : پس از انتشار عکسی در فضای مجازی مبنی بر شکار غیر مجاز ۲ قطعه کاکایی، بلافاصله اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران با پیگیری حقوقی، از روی شماره پلاک انتظامی موتور سیکلت، نسبت به شناسایی متخلفان اقدام کرد وسپس با هماهنگی با دادستان شهرستان بابلسر و اخذ دستور قضایی و با همکاری نیروی انتظامی، متخلف شکار۲ قطعه کاکایی، دستگیر و سلاح شکاری و موتور سیکلت وی نیز توقیف شد.
هر چند تصویر این شکارچی به سرنخی برای به دام افتادن وی مبدل شد اما بنا به گفته داریوش عبادی، یکی از فعالان محیط زیست و حیات وحش مازندران شکار پرندگان مهاجر و فروش آن تنها به بستن بازار فریدونکنار ختم نمی شود.
وی افزود: اداره کل محیط زیست مازندران طی ۲ سال اخیر اقدامات خوب و موثری را برای تعطیلی بازار پرندگان فریدونکنار انجام داد اما تعطیلی بازار به معنای پایان فعالیت شکارچیان نیست.
دبیر سابق سازمانهای مردم نهاد زیست محیطی مازندران توضیح داد: همانطور که در ماههای قبل عنوان کردم با تعطیلی بازار پرندگان فریدونکنار بساط بازارهای زیرپوستی پهن می شود و شکارچیان در نقاط دیگر و مخفیانه دست به فروش پرندگان شکار شده می زنند.
وی ابراز امیدواری کرد با بکار بستن اهرم های قانونی قوی تر و برخورد جدی تر جلوی وضعیت پرنده کشی در مازندران گرفته شود.
مدیرعامل تشکل مردمی حفاظت از پرندگان مهاجر استان مازندران ضمن اینکه اقدامات انجام شده طی ۲ سال اخیر از سوی اداره کل محیط زیست برای تعطیلی بازار فروش پرندگان در فریدونکنار قدردانی کرد، گفت که اما روند فروش مخفیانه پرندگان شکار شده در استان رو به افزایش است.
مسعود محمدی افزود: با پیگیری های انجام شده از سوی اداره کل حفاظت از محیط زیست مازندران بازار پرندگان فریدونکنار منحل و تعطیل شده است اما شکارچیان پرندگان شکار شده خود را در مناطق دیگر به فروش می رسانند که به محض اطلاع پرسنل محیط زیست منطقه ناامن شده و این خرده بازارها منحل می شود.
وی از انجام مکاتبات و پیگیری های لازم برای جلوگیری از فروش پرندگان توسط شکارچیان با اداره محیط زیست خبر داد و گفت :امیدواریم با راهکارهایی که اتحاذ می شود و جلوگیری از شکار پرندگان مهاجر میزبان خوب در مازندران از این پرندگان باشیم.
بازار پرنده فریدونکنار به عنوان تنها بازار فروش لاشه پرندگان وحشی مهاجر در استانهای شمالی کشور همه ساله در ماههای آبان و آذر رونق می گیرد، بازاری که پارسال با تلاش محیط زیست تعطیل شد اما امسال باردیگر حساسیتها در خصوص از سرگیری آن با ورود دوباره پرندگان به تالاب های منطقه برانگیخته شده است.
بازار پرندگان فریدونکنار قدمتی سه دههای دارد. این بازار پس از باز شدن پای گردشگران به صورت انبوه و آشنایی آنها با وجود سنت شکار در مازندران و استقبال بومیان از خرید پرندگان مهاجر پا گرفت، اما در همین مدت چنان ریشهای دوانده که تاکنون از هیچ قانون و مصوبه ای تبعیت نکرده و حتی در اوج کرونا و آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان نیز با وجود مخالفت های بیشمار به فعالیت خود ادامه داد.
آمار دقیقی از شکار پرندگان در این منطقه وجود ندارد اما با روشهای مختلفی شکار میشوند و در نهایت سر از رستورانها و سفرههای مردم در میآورند. مازندران دارای ۲ تالاب بینالمللی میانکاله و فریدونکنار و چندین تالاب و آبگیر محلی از جمله ساهون، لپو و پلنگان، ولشت، استخرپشت، گل پل، خضر نبی، شورمست، دریوک، سراندون و بالندون، گز و کندوچال است. علاوه بر این بیش از ۸۰۰ قطعه آببندان به مساحت ۱۷ هزار هکتار دارد که همه ساله در فصل زمستان پذیرای ۹۰ گونه پرنده مهاجر زمستان گذران با جمعیت حدود ۲ میلیون بال است اما بدلیل شکار آنها تعداد پرندگانی که مسیر بازگشت را طی می کنند کمتر از تعداد ورودی شان است.