زنجان - ایرنا - معاون سازمان انرژی اتمی گفت:‌مصمم هستیم در برنامه ۲۰ ساله با تعاملات بین المللی ۲۰ هزار مگاوات برق را در اختیار مردم قرار دهیم.

به گزارش خبرنگار ایرنا، سید پژمان شیرمردی روز پنجشنبه در سیزدهمین یادواره شهید راه و دانش دکتر مجید شهریاری،‌ به تشریح فعالیت‌ها و دستاوردهای سازمان انرژی اتمی در دولت سیزدهم اشاره کرد و افزود:یکی از برنامه‌های مهم، تدوین سند جامع راهبردی ۲۰ ساله سازمان برای حرکت به سمت توسعه در حوزه انرژی هسته‌ای بود که با تلاش و پیگیری های انجام شده در فروردین ۱۴۰۱، سند جامع راهبردی آن توسط رئیس جمهور رونمایی شد.

این مسوول با بیان اینکه یکی از مهمترین بخش‌های های این سند، توسعه‌ متوازن تمامی حوزه‌های صنعت هسته‌ای کشور است، گفت: در برخی از حوزه‌های این صنعت کم کاری شده و باید با تلاش بیشتر، اثرات این صنعت بیش از گذشته در زندگی مردم جاری شود.

وی با بیان اینکه یکی از فصل های راهبردی سند، تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هسته ای در کشور است، اظهار داشت: استفاده از راکتورهای کوچک مد نظر مقام معظم رهبری در این خصوص مورد توجه‌ قرار گرفته است.

شیرمردی با بیان اینکه با توجه‌ به مشکلات و کمبود برق در کشور، دولت درصدد مدیریت بهتر این حوزه است، افزود: یکی از پایدارترین روش های تولید برق استفاده از نیروگاه‌های اتمی است.

وی گفت: کشورهایی که با جمهوری اسلامی و استفاده صلح آمیز آن از انرژی هسته‌ای مخالفت می کنند خودشان بیشترین بهره‌برداری را از این صنعت دارند.

این مسوول با بیان اینکه در زمان حاضر ایالات متحده با داشتن ۱۰۴ راکتور هسته‌ای رتبه‌ اول بهره‌مندی از آن را در دنیا دارد که ۲۰ درصد برق کشورش را تامین می کند، ادامه داد: پس از آن کشور فرانسه با داشتن ۵۹ راکتور هسته ای ۷۵ درصد برق مورد نیاز خود را از این طریق تامین می کند.

شیرمردی افزود: بیش از ۴۴۰ راکتور هسته ای در جهان وجود دارد که ۱۰ درصد برق مورد نیاز از آنها تامین می شود.

وی با بیان اینکه سهم کشورمان از راکتورهای هسته ای جهان ۱.۵ درصد است و این میزان برای ملت سرافراز ایران قابل قبول نیست، اظهار داشت: در خصوص راکتور هسته‌ای تهران، بدترین فشارهای بین المللی را وارد ساختند و حتی با ایجاد شهبه اعلام کردند برای راه اندازی آن هزینه ای بیش از آنچه که باید برای راکتور قدرت در دنیا انجام شود صورت گرفته است در صورتی که چنین چیزی نبود.

معاون سازمان انرژی اتمی ادامه داد: امروزه با صرفه جویی حدود ۱۰ میلیون بشکه نفت توانستیم حدود ۲ برابر در هزینه ای که برای ساخت یک راکتور هسته ای انجام می گیرد، صرفه جویی کنیم و از انتشار ۶۵ میلیون تن گاز گلخانه‌ای جلوگیری نماییم.

این مسوول به لزوم استفاده از فناوری‌های هسته‌ای در غذا اشاره کرد و گفت: امروزه ۴۰ میلیون تن محصولات کشاورزی در کشور به ضایعات تبدیل می شود که باید با استفاده از روش های جدید نگهداری از خرابی آنها جلوگیری کرد.

وی با بیان اینکه امروزه ۲.۵ میلیارد نفر در جهان دچار ناامنی غذایی هستند، گفت: یکی از راه‌های مطمئن برای جلوگیری از ضایعات کشاورزی و ارتقای امنیت غذایی استفاده از فناوری هسته‌ای و توسعه سامانه های پرتودهی است.

این مسوول ادامه داد: طبق برنامه ریزی ها و تا پایان دولت سیزدهم سامانه‌های پرتو دهی در ۱۲ نقطه کشور نصب می شود و به بهره‌برداری خواهد رسید.

وی با بیان اینکه اولین و پیشرفته‌ترین این سامانه ها طی ماه گذشته در قزوین با کاربردهای مختلف نصب شد، اظهار داشت: یکی از بهترین روش ها برای تشخیص بیماری ها رادیو دارویی است.

شیرمردی با بیان اینکه حدود ۵۰۰ هزار گیت رادیو دارویی را برای تشخیص و درمان تومورهای سرطانی تولید می کنیم، افزود: در این راستا گیت هایی ساخته شده که قادر است سلول‌های سرطانی رو پرتوگیری کند.

وی با بیان اینکه در استریل کالای یکبار مصرف پزشکی، یک روش با کیفیت سریع به کار گرفته شده است، گفت: در زمان حاضر کشور ژاپن ۸۰ درصد کالاهای یکبار مصرف پزشکی را با پرتو، استریل می کند که سهم کشورمان در این زمینه بسیار ناچیز است.

این مسوول ادامه داد: این سهم در اواسط ۱۴۰۰ زیر یک دهم درصد بود که این میزان به طور میانگین در کشورهای اروپایی ۴۵.۵ درصد است.

شیرمردی افزود : امروزه در حوزه محیط زیست نیز توانستیم موادی تولید کنیم که در آینده از ورود ریزگرده ها به کشور جلوگیری می کند.

وی همچنین به کارگیری پرتوها برای تولید نفت سبک از نفت سنگین را دیگر اقدامات سازمان برشمرد.