کاظم جلالی بامداد شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این نشست در چارچوب برنامه سالانه پنج وزیر امور خارجه کشورهای ساحلی است که طی آن، مهمترین موضوعات مرتبط با این پهنه آبی مطرح می شود.
وی خاطرنشان کرد: در نشست مسکو، زمینههای توسعه همکاریها در حوزههای مختلف مانند امنیت منطقه خزر، گسترش روابط اقتصادی، حمل و نقل دریایی، تجارت، انرژی، محیط زیست و موضوعات حقوقی مرتبط بررسی میشود.
سفیر ایران در روسیه گفت: وزیران امور خارجه کشورهای جمهوری اسلامی ایران، فدراسیون روسیه، جمهوری آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان در نشست خود در مسکو درباره دستور نشست آتی سران کشورهای ساحلی خزر نیز رایزنی می کنند.
جلالی یادآور شد: انتظار می رود آقای امیر عبداللهیان علاوه بر شرکت در نشست خزر، دیدارهای دوجانبه ای نیز با وزیران خارجه روسیه، قزاقستان و جمهوری آذربایجان داشته باشد.
به گفته وی،این دیدارها، فرصت مناسبی است تا تحولات مهم منطقه ای در جلسات دوجانبه مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
پیش از این، وزیر امورخارجه روسیه پنجم آبانماه ۱۴۰۲ با بیان اینکه کار مشترک کشورهای ساحلی خزر عامل مهمی برای تضمین امنیت، ثبات و توسعه پایدار در منطقه اوراسیا است، پیشنهاد داد چارچوب «پنج خزر» شکل گیرد.
سرگئی لاوروف در نخستین نشست کمیسیون بین بخشی همکاری های خزر در مسکو افزود: روسیه آماده تقویت وضعیت منطقه به عنوان منطقه همکاری بینالمللی سودآور در چارچوب «پنج خزر» شامل کشورهای روسیه، جمهوری آذربایجان، جمهوری اسلامی ایران، قزاقستان و ترکمنستان است.
وزیر امور خارجه روسیه گفت: مسکو مصمم به کار فعال و سازنده در چارچوب «پنج خزر» به منظور تقویت موقعیت منطقه به عنوان منطقه صلح، هماهنگی، حسن همجواری و همکاری های بین المللی ثمربخش است.
لاوروف اظهارداشت: در این راستا باید بررسی کنیم که چگونه می توانیم ظرفیتهای منطقه در تجارت، مبادلات اقتصادی، ترانزیتی، علمی و بشردوستانه را با نگاه به حفظ محیط زیست بسیار شکننده دریای خزر. توسعه دهیم.
پیش از آن نیز وزیر امور خارجه روسیه ۲۷ مردادماه ۱۴۰۲ در نشستی با سفیران جمهوری اسلامی ایران، جمهوری آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان دیگر کشورهای ساحلی دریای خزر شرکت کرد.
بنا بر این گزارش، شرکت کنندگان در این نشست با علاقه مندی درباره طیف گسترده ای از موضوعات همکاری های چندجانبه در منطقه خزر تبادل نظر کردند.
در این نشست، اقدامات بیشتر برای ایجاد همکاری در قالب "پنج" کشور همسایه خزری، از جمله آماده سازی دستورکار نشست آتی وزرای خارجه کشورهای دریای خزر در مسکو مورد بحث قرار گرفت.