به گزارش ایرنا از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، منصور رضایی افزود: کودکان، سالمندان، مادران باردار و شیرده و بیماران قلبی ریوی از گروههای در معرض خطر در آلودگی هوا هستند که بیشتر از سایر افراد آسیب میبینند با استفاده از تدابیر تغذیهای میتوان اثرات مضر آلودگی هوا را در آنها تا حدی کاهش داد.
وی با اشاره به عوارض نامطلوب آلایندههای موجود در هوا بر سلولهای بدن، اظهار داشت: در حالت عادی، سیستم دفاعی بدن توسط اندامهای دفعی مانند کلیه، روده، ریه و پوست با کمک برخی مواد مغذی سلولها را از آسیبهای بیرونی محافظت میکند.
رضایی افزود: با افزایش میزان آلایندهها، بدن نمیتواند با این اثرات مبارزه کند و ساختمان و عملکرد سلولهای بدن توسط رادیکالهای آزاد تخریب میشود.
منابع آنتی اکسیدانی چیست؟
متخصص علوم تغذیه و رژیم درمانی، مصرف بیشتر آنتی اکسیدانها را باعث جلوگیری از آسیب رادیکالهای آزاد و تخریب سلولهای حیاتی بدن برشمرد و از منابع غذایی آنتی اکسیدانی به ویتامینهای C , E، کاروتنوئیدها، سلنیوم و پلیفنولها اشاره و عملکرد هر یک از آنها را تشریح کرد.
این عضو هیات علمی دانشگاه با اشاره به نقش مهم آنتیاکسیدانی ویتامین E؛ روغنها را غنیترین منبع این ویتامین برشمرد که با حرارت ملایم پختن از بین نمیرود اما سرخ کردن باعث تخریب آن میشود.
استفاده از روغنهای گیاهی در طبخ و فرآوری غذاها
رضایی با اشاره به روغنهای گیاهی مانند کلزا، سویا، آفتابگردان و جوانه گندم به عنوان منبع غنی این ویتامین توصیه کرد: در طبخ و فرآوری غذاها حتما از انواع روغنهای خوراکی گیاهی استفاده شود.
وی افزود: اگر چه روغن ماهی، روغن زیتون و انواع مغزها به عنوان منابع خوب این ویتامین به شمار میآیند اما نباید بیش از نیاز مصرف شوند زیرا منجر به اضافه وزن یا چاقی میشوند.
رضایی، سبزیها و میوههای تازه را منبع غنی غذایی ویتامین C برشمرد و ادامه داد: این ویتامین به دلیل وجود آنتیاکسیدان باعث افزایش مقاومت بدن نسبت به عفونتها و افزایش جذب آهن و اسید فولیک در بدن میشود و نسبت به حرارت، نور و محیط قلیایی بسیار حساس است.
به گفته وی، مهمترین منابع ویتامین C شامل مرکبات، فلفل سبز، کلم بروکلی، گل کلم، کلم برگ، گوجه فرنگی، سبزیجات برگی شکل سبز(سبزی خوردن)، اسفناج، کیوی، کدو حلوایی و سیب زمینی است و برای حفظ ویتامینهای موجود باید میوهها و سبزیها تا حد امکان به صورت خام و تازه مصرف شوند.
در آلودگی هوا روزانه حداقل ۳ واحد سبزی و ۲ واحد میوه مصرف کنید
متخصص علوم تغذیه و رژیم درمانی تاکید کرد: افراد در برنامه غذایی روزانه خود به ویژه در شرایط آلودگی هوا حتما از سبزیها و میوههای فصل استفاده کنند و روزانه سه تا پنج واحد از گروه سبزیها و دو تا چهار واحد از گروه میوهها را در برنامه غذایی خود قرار دهند.
رضایی افزود: هر واحد میوه معادل یک عدد میوه متوسط یا نصف لیوان آب میوه تازه یا یک چهارم میوه خشک است و هر واحد سبزی معادل یک لیوان سبزی خام برگی (سبزی خوردن یا کاهو) یا نصف لیوان سبزی پخته یا خردشده، یا یک عدد گوجه فرنگی یا پیاز متوسط است.
وی بتاکاروتن را یکی از کاروتنوئیدهای مهم و پیش ساز ویتامین A برشمرد و سبزیها و میوههای رنگی سبز، زرد و نارنجی مانند هویج، کدو حلوایی، کلم بروکلی، اسفناج، گوجه فرنگی، انواع کلم، هلو و زردآلو، موز را از منابع خوب بتاکاروتن بیان کرد.
این عضو هیات علمی دانشگاه با اشاره به نقش مهم ویتامین A بر سلامت بینایی و پوست، تصریح کرد: با توجه به نقش مهم ویتامین A در تقویت سیستم ایمنی در شرایط آلودگی هوا باید در برنامه غذایی خانوادهها انواع سبزی و میوههای رنگی گنجانده شود.
سیب درختی دفع سرب از بدن را تسهیل میکند
رضایی، سیب درختی را منبع غنی پکتین عنوان کرد که از دسته فیبرهای محلول در آب و باعث تسهیل دفع سرب از بدن است و در این باره گفت: از سایر منابع پکتین میتوان به مرکبات مثل پرتقال، نارنگی، لیمو و گریپ فروت، توت فرنگی، هویج و غلات سبوس دار اشاره کرد که مصرف روزانه میوههای حاوی پکتین برای کاهش خطرات آلودگی هوا بسیار مهم است و توصیه میشود حداقل یک سیب در طول روز مصرف شود.
متخصص علوم تغذیه، دریافت سلنیم را برای بهبود عملکرد آنزیمهایی که بتواند با شرایط بد محیطی و آسیبرسان به سلولهای بدن مقابله کند ضروری دانست و ماهی، گوشت قرمز کم چرب، غلات کامل، حبوبات، تخم مرغ، مرغ، سیر، زردچوبه و قارچ را حاوی این ماده بیان کرد.
رییس اداره تغذیه بیمارستان دکترمسیح دانشوری، ریزمغذی روی را از مواد موثر در تقویت سیستم ایمنی بدن برشمرد و گفت: انواع گوشت، غلات و حبوبات خیسانده شده و ترجیحا جوانه زده به خصوص غلات سبوسدار از منابع سرشار از روی هستند.
وی مصرف انواع فراوردههای دریایی، نخود سبز، عدس و جوانه گندم را توصیه کرد که از منابع خوب ریزمغذی روی هستند.
رضایی با بیان اینکه منیزیم در هوای آلوده موجب کاهش جذب فلزات سنگین مانند کادمیوم و افزایش دفع سرب میشود، اظهار داشت: انواع سبزیهای با رنگ سبز تیره (کلروفیل دار)، لبنیات کم چرب، انجیر، لیمو، گریپ فروت، ذرت زرد، بادام، گردو، پسته، مغزها، آجیل، سبزیجات برگی شکل مثل کلم، اسفناج، جعفری، کاهو، برگ چغندر، غلات سبوس دار و حبوبات مثل لوبیا و سویا غنی از این ماده مغذی هستند.
تاثیر مواد مغذی حاوی آهن و ید در کاهش تنگی نفس
وی، مصرف ماهیهای چرب سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ و پروتئین، روی، منیزیم، سلنیوم، آهن و ید را در کاهش تنگی نفس و اثرات زیان بار ترکیبات التهاب آور مفید دانست و افزود: سرخ کردن ماهی با شعله ملایم باشد و ترجیحا ماهی به صورت بخارپز، آبپز و یا تنوری طبخ شود. افزودن انواع چاشنیها (آب لیمو و آب نارنج) به ماهی بخارپز، تنوری و یا آبپز موجب بهبود طعم و مزه آن میشود.
به گفته این متخصص تعذیه، چای سبز با داشتن مقدار قابل توجه آنتیاکسیدان تاثیر زیادی بر سیستم ایمنی دارد و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل بیماریهای مختلف به ویژه بیماریهای فصلی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا در زمستان، اسهال و استفراغ در فصل تابستان و حساسیت های فصل پاییز و الودگیها میشود.
رضایی افزود: نوشیدن چای سبز باعث آرامش و رفع التهاب و حساسیت دستگاه تنفس میشود ولی باید توجه داشت که مصرف بیش از حد آن میتواند مضر باشد.
وی تصریح کرد: تهیه یک بسته غذایی به عنوان میان وعده سالم برای کودکان مهد کودکها، پیش دبستانی و سنین مدرسه شامل یک عدد میوه ترجیحا سیب یا مرکبات، یک پاکت ۲۰۰ سیسی شیر و یک بسته ۵۰ گرمی از انواع مغزهای تازه و بینمک نیز توصیه میشود.