به گزارش ایرنا، از نخستین بارش برف در قله های دنا چند روزی می گذرد و احتمال یخ زدن مراتع و روان آبها بیشتر می شود وحوش مجبورند برای ادامه زندگی به سوی پایین دست و دامنه های دنا در حومه روستاها حرکت کنند و حالا وظیفه ملی همگان ایجاب می کند از گونه های جانوری دنای سترگ نگهداری شود.
یکی از محیط بانان پارک ملی دنا گفت: حیات وحش با سرد شدن هوا و بارش برف در ارتفاعات به سوی پایین دست و دامنه قله های دنا حرکت می کنند اگرچه مراتع دامنه ها هنوز آنقدر علوفه دارد که خوراک وحوش را تامین کند اما در روزهای آینده اگر در پایین دست ها بارندگی به صورت برف باشد، کل و بزها به روستاها نزدیکتر می شوند و در آن صورت علوفه آنها به صورت دستی تامین می شود
آخرین ماه فصل پاییز در حال رسیدن به نیمه راه است و سرمای هوای مناطق کوهستانی کهگیلویه و بویراحمد شدت گرفته که این امر وظیفه ساکنان ۴۲ روستا و ۲ شهر به عنوان همسایگان پارک ملی دنا برای حفاظت از گونه های حیات وحش را سنگین کرده است.
دمای هوا در برخی نقاط کوهستانی شهرهای سردسیری کهگیلویه و بویراحمد به زیر صفر رسیده و براساس تجربیات سال های قبل این رخداد طبیعی احتمال نزدیک شدن یا حتی ورود گونه های حیات وحش به روستاها را زیاد کرده بنابراین باید طوری برنامه ریزی شود که این موجودات زیبا کمترین آسیب را ببینند.
شمار زیادی روستا در نزدیکی منطقه حفاظت شده دنا از مهمترین ذخیره گاههای زیست کره جهان در کهگیلویه و بویراحمد به علت قرار گرفتن در دل یک منطقه کوهستانی سرمای طاقت فرسایی در پاییز و زمستان دارد و همین مساله گونه های حیات وحش را به روستاها و شهرهای مجاور می کشاند به همین علت ضرورت حفاظت از آنان را بیشتر کرده است.
مساله نزدیکی روستاها و شهرها در نزدیکی زیستگاه های حیات وحش شاید در وهله اول ساده به نظر آید اما چگونگی مواجه جوامع محلی با جانوران، موضوع مهم بایدها و نبایدهای غذا دادن به جانوران و احتمال تهدید جان مردم و حیات وحش از موضوع های مهم آن است.
ضرورت همراهی مردم با محیط زیست
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد می گوید گه ۴۲ روستای و همچنین شهرهای سی سخت و پاتاوه این استان در نزدیکی زیستگاه های حیات وحش پارک ملی قرار دارند و به علت سرمای زیاد هوا نیازمند همراهی اهالی برای مراقبت از گونه های حیات وحش است.
اسلام جاودان اظهار داشت: دشت رز،خرسان،خونگاه،میمند،آب سیاه، سادات آباد و نورآباد از جمله روستاهای کهگیلویه و بویراحمد هستند که در نزدیکی زیستگاه های حیات وحش کهگیلویه و بویراحمد و پارک ملی دنا قرار دارند.
مردم در مواجه با حیات وحش چکار کنند؟
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: اهالی شهرها و روستاهای نزدیک پارک ملی دنا با توجه به شدت برودت هوا و احتمال مهاجرت جانوران به حاشیه روستاها می توانند گزارش های خود را به سامانه ۱۵۴۰ گزارش دهند.
جاودان خرد با اشاره به اینکه هنگام مواجه انسان با حیات وحش احتمال دارد بر اثر ناآگاهی از چگونگی رفتار با آنان شهروندان آسیب ببینند تاکید کرد: اهالی مناطق مذکور از غذا دادن به حیات وحش خودداری کنند.
وی عنوان کرد: غذا دادن به گونه های حیات وحش به ( خوراکی های چرب) افزون بر اینکه احتمال آسیب زدن به دستگاه گوارش آنان را دارد باعث تنبلی آنان و هجوم بیشتر جانوران به مناطق مسکونی می شود.
جاودان خرد تصریح کرد: در شرایط خاص یخبندان شهروندان تنها مواد خام مانند دانه های گندم به حیات وحش بدهند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد ابراز کرد: خودداری از رهاسازی زباله ها از دیگر مواردی است که اگرچه توجه به آن در همه نقاط ضرورت دارد اما در مناطق نزدیک زیستگاه های حیات وحش به علت احتمال مصرف آنان و بیماری حیات وحش از حساسیت بیشتری برخوردار است.
بیش از ۳۲۰ گونه جانوری در منطقه بکر پارک ملی دنا زیست می کنند منطقه ای که در شانزدهم تیرماه سال ۹۰ به عنوان پانصد و شصت و یکمین ذخیره گاه زیست کره جهان در سازمان یونسکو ثبت شد برای ۱۰ سال دیگر در فهرست جهانی شبکه ذخیره گاه زیست کره یونسکو تمدید شد.
مناطق حفاظت شده دنا با وسعت ۹۳ هزار و۶۶۰ هکتار و دنای شرقی با وسعت ۲۸ هزار و ۲۰۲ هکتار در شهرستان های بویراحمد و دنا در کهگیلویه و بویراحمد قرار گرفته اند.
تامین علوفه حیات وحش برای فصل سرما
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد می گوید: به منظور کاهش ورود جانوران به مناطق مسکونی استان در مناطق کوهستانی، سردسیری و برف گیر هر ساله علوفه دستی از سوی محیط بانان توزیع می شود که امسال هم علوفه مورد نظر خریداری و در انبارها ذخیره شده تا در زمان مورد نیاز توزیع شود.
جاودان خرد تاکید کرد: این اقدام در زمان بارش برف های سنگین زمستانی انجام می شود.
وی اظهار داشت: توزیع علوفه در مسیرهای عبور حیات وحش انجام می شوند و محیط بانان در محل کمین می کنند تا هنگام تعلیف شکارچیان فرصت طلب به جانوران آسیب نرسانند.
هفت منطقه حفاظت شده دنا با وسعت ۹۳ هزار و ۶۶۰ هکتار، دنای شرقی با وسعت ۲۸ هزار و ۲۰۲ هکتار، خاییز سرخ با مساحت ۳۳ هزار و ۲۳۵ هکتار، خامی با وسعت ۲۵ هزار و ۶۷۱ هکتار، دیل با ۱۰ هزار و ۳۸۱ هکتار، سولک با ۲ هزار ۴۲۸۷ هکتار و سیوک با ۱۲ هزار ۸۵۸ هکتار در این استان زیبای طبیعی وجود دارد.
استان کهگیلویه و بویراحمد با ۳۱۲ هزار و ۵۰۰ هکتار منطقه حفاظت شده و موقعیت اکولوژیکی و توپوگرافی خاص خود دارای پوشش گیاهی، جانوری و منابع حیاتی متنوعی است به گونهای که افزون بر ۲۰ درصد پوشش جنگلی زاگرس و حدود ۴۰ درصد گونههای دارویی کشور را در خود جای داده است.
این استان با بیش از ۱۶کیلومتر مربع وسعت و در اختیار داشتن یک درصد خاک از کشور ۱۸ درصد گونههای جانوری کشور را در خود جای داده است.
۳۲۴ گونه جانوری مهره دار در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که ۲۲۷ گونه از این تعداد شامل انواع پرندگان است.