سنندج- ایرنا- رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان گفت: مساله نگران کننده در استان، تغییر کاربری گسترده زمینهای کشاوررزی بوده که نسبت به دیگر استانها بسیار زیاد است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، پیمان اسکندری روز یکشنبه در پنجمین همایش استانی بزرگداست روز جهانی خاک با شعار " خاک و آب منشا زندگی" در دانشگاه کردستان، اظهار کرد: امیدواریم خروجی چنین همایش‌هایی حساسیت بیشتر نسبت به صیانت از خاک باشد.

وی با بیان اینکه آب و خاک در امنیت غذایی نقش اصلی را دارد، افزود: بر اساس برنامه تدوین شده برای امنیت غذایی باید ۱۸۰ میلیون تن تولید محصولات کشاورزی داشته باشیم که اکنون ۱۲۵ میلیون تن است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان ادامه داد: افزایش تولید با توجه به صیانت از منابع‌ طبیعی و محیط زیست از راهبردهای اصلی است تا آسیبی به این منابع اصلی نرسد.

اسکندری به بلای بزرگ دامن‌گیر زمینهای کشاورزی استان اشاره کرد و افزود: این مشکل بزرگ تغییر کاربری زمین‌های کشاورزی است و دستگاه قضا و دستگاههای اجرایی به تنهایی توان مقابله با آن را ندارند.

وی با یادآوری اینکه زمین در کردستان از کالای تولید به کالای سرمایه‌ای تبدیل شده است، اضافه کرد: این آفتی است که به جان کردستان افتاده و تغییر کاربری زمینهای کشاورزی نسبت به دیگر استانها شدیدتر است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان با بیان اینکه، با مطالبه‌گری در حوزه آب به موفقیتهایی رسیدیم، ادامه داد: با این حال حوزه خاک مظلوم واقع شده و همچنان تخریب می شود و انجمنهای زیست محیطی و علمی به آن بی توجه هستند.

به گفته اسکندری با تغییرکاربری‌های متعدد و متفاوتی که در حال انجام است، دیگر زمینی برای کشاورزی در استان باقی نخواهد ماند.

وی افزود: حجم تغییر کاربری و سواستفاده سودجویان در قطعه بندی زمینهای کشاورزی و فروش ان در قطعات کوچک نباید نادیده گرفته شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان از خاک به عنوان بستر تولید و سرچشمه حیات نام برد و گفت: با وجود همه پیشرفتها، بستر تولید غیرخاکی هنوز به یک درصد نرسیده است و خاک همچنان بستر اصلی تولید به شمار می رود.

اسکندری ادامه داد: مدیریت خاک به عنوان دومین استان کشور در کردستان راه اندازی و مطالعات خاکشناسی در ۲۶ هزار هکتار انجام شده و در ۱۰ هزار هکتار در دست اجراست.

تقویت مواد آلی خاک در سطح ۴۰ هزار هکتار و توسعه باغات در ۶ هزار هکتار اراضی شیب‌دار، از دیگر مواردی بود که رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان به آن اشاره کرد.

اسکندری به تجهیز ۶۱ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی کردستان به سامانه‌های نوین آبیاری و ۲۰ هزار هکتار اراضی پایاب سدها نیز اشاره کرد و افزود: در طرح جهش تولید به حفظ خاک توجه ویژه شده و به دنبال یکپارچه سازی اراضی کشاورزی در قالب تعاونی‌های کشاورزی هستیم.

اجرای ۳۰۰ هزار هکتار آبخیزداری و رفع تداخل ۶۰ درصد رفع تداخل زمینهای کشاوررزی کردستان نیز از دیگر مواردی بود که وی به آن اشاره کرد و گفت: رفع تداخل در شهرستانهای قروه و دهگلان ۱۰۰ درصد انجام شده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان یادآور شد: در حوزه خاک، برنامه های بلندمدت و کوتاه مدتی داریم که با هم افزایی دستگاههای اجرایی به سرانجام می رسد.

با توجه به اهمیت خاک به عنوان یکی از مهمترین اجزاء طبیعت، اتحادیه جهانی علوم خاک (International Union of Soil Science) در سال ۲۰۰۳، در راستای ارج نهادن به اهمیت خاک و جلوگیری از تخریب و نابودی آن، روز ۵ دسامبر برابر با ۱۴ آذر را به عنوان روز جهانی خاک نامید.