به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، در دنیای پُرتکاپوی امروز که سرعت و حضور بیشتر در اجتماع حرف اول را می زند، نقص عضو یا معلولیت مانعی برای این حضور به شمار می رود و میتواند حتی فرد کمتوان را از ادامه راه مایوس کرده و خانه نشین کند.
از زمانی که نقص عضو در جوامع بشری شناخته شد، وسایلی ساخته می شدند تا به نوعی باری از دوش این افراد برداشته و کمکی برای آنها باشند. از ساخت دست و پاهای چوبی گرفته تا پروتزهای مصنوعی چشم که در بررسی های باستان شناسی کشف و شناسایی شدند.
حالا اما با کمک فناورهای پیشرفته این مسیر برای محققان و مخترعان هموارتر شده است. دانش بنیان های ایرانی نیز از این گردونه عقب نمانده و محصولاتی را تولید کرده اند که در ادامه برخی از آنها را مرور می کنیم.
بخش بیرونی سیستم کاشت حلزون شنوایی
ساخت بخش بیرونی سیستم کاشت حلزون شنوایی به همت شرکت دانش بنیان طنینپرداز پاسارگاد به عنوان اولین محصول ایرانی آماده رقابت با محصولات مشابه خارجی است.
یکپارچه بودن، طراحی مدرن، قابلیت استفاده طولانی مدت بدون نیاز به شارژ باطری ازجمله ویژگیهای این محصول است. داشتن تکنولوژی روز دنیا و تولید با کیفیت از مهمترین ویژگیهای این محصول به شمار می رود.
وزن کم، ابعاد کوچک، قابلیت اتصال بالا با آهنرباهای بسیار قوی و امکان داشتن طرحها و رنگهای مختلف از جمله ویژگیهای متمایز این محصول نسبت به سایر محصولات این حوزه است.
در حال حاضر سیستم کاشت حلزون تنها ابزاری است که میتواند با استفاده از جریانهای الکتریکی و تحریک مستقیم عصب شنوایی، حس شنوایی را به افراد کاملا ناشنوا بازگرداند. کاشت حلزون به عنوان موفقترین نمونه پروتز عصبی، باعث ایجاد حس شنوایی در بیش از ۱۲۰ هزار نفر در سراسر جهان شده که بخش قابل توجهی از این افراد هماکنون قادر به مکالمه در سطح طبیعی هستند. در حال حاضر، شرکت آمریکایی Advanced bionics، شرکت اتریشی Med-EL، شرکت استرالیایی Cochlear و شرکت فرانسوی Oticon در زمینه طراحی و ساخت و ارائه پروتز کاشت حلزونی فعالیت میکنند.
در این بین شرکت دانشبنیان طنینپرداز پاسارگاد توانسته است نسل سوم و مدل یکپارچه بخش بیرونی سیستم کاشت حلزون شنوایی را برای کمک به ناشنوایان توسعه دهد و استانداردهای لازم را در کلاس خطر D اخذ کند. استفاده از تکنولوژی مهندسی روز دنیا و تولید با کیفیت در سطح بینالمللی از مهمترین ویژگیهای این سیستم است.
کوچک و سبک
این محصول به عنوان یک محصول یکپارچه با استفاده از پیچیده ترین تکنولوژی های روز دنیا طراحی و تولید شده است که سبب شده این محصول سبک و کوچک شود. قابلیت استفاده از پاوربانک به جای مجموعه باطری این محصول را سبک تر و کوچکتر کرده است. وزن دستگاه با استفاده از مجموعه باطری ۲۲ گرم و بدون استفاده از آن ۱۵ گرم است.
پنجه کربنی نمونه جایگزین پای مصنوعی
شرکت چکاد طب آدرین نیز با تکیه بر دانش و فناوری بومی توانست محصول جدید خود را به نام «پنجه کربنی چکاد ۲» تولید کند که نسبت به مشابه خارجی خود دارای عملکرد بسیار مطلوب تری است.
این پنجه با طراحی منحصر بفرد از ادغام فنرهای کامپوزیتی با چینشی مخصوص از الیاف کربن و رزین اپوکسی تولید شده است که بطور همزمان استحکام و انعطافپذیری بینظیری تامین کرده و قابلیت ذخیره بخشی از انرژی وارد بر پروتز را در خود دارد.
این محصول به ضربهها و نیروهای مختلف به بهترین نحو پاسخ میدهد و از انتقال نیروی بیش از حد به اندام باقیمانده جلوگیری میکند؛ بنابراین فرد بدون خستگی و مصرف انرژی بیش از حد میتواند مدت زمان زیادی پیاده روی کرده و به فعالیت روزمرهی خود بپردازد. این پروتز در افرادی که دارای نقص عضو زیر زانو یا بالای زانو هستند و فعالیتهای معمولی و روزمره انجام میدهند، مناسب است.
شرکت دانش بنیان چکاد طب آدرین موفق به ارائه مدلهای جدیدی با کارایی بالاتر از مدل پنجه ترو استپ کمپانی آمریکایی کالج پارک، شد.
به گزارش وب سایت خبریuinews دکتر نیما جمشیدی عضو هیات علمی گروه مهندسی پزشکی دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه اصفهان در راستای عمل به مسئولیت اجتماعی خود نسبت به ارزیابی و دستیابی و تولید این پنجه در اردیبهشت ۱۳۹۸ اقدام و در مرحله بعدی اعضای شرکت دانش بنیان چکاد طب آدرین نیز نسبت به بومی سازی فناوری های موجود در این پنجه اقدام نمودند.
دکتر نیما جمشیدی در گفتگو با واحد خبر روابط عمومی اظهار داشت: از جمله مشکلات پیش رو در بومی سازی این پنجه نداشتن مواد اولیه مناسب بوده است، زیرا مواد اولیه این محصول به دلیل کاربرد های دوگانه به کشور وارد نمیشود و به دلیل تحریم ها امکان استفاده از مواد اولیه مورد استفاده کمپانی امریکایی در تولید این محصول به کشور وجود نداشت. همچنین کمپانی آمریکایی تولید کننده در شرایط تحریم از تحویل این پنجه های کربنی به توانخواهان ایرانی خودداری نمود.
طراحی این پنجه ها به گونه ای است که قابلیت تحمل ۸۰۰ کیلوگرم وزن در نوک پنجه را دارد که بالاترین قابلیت حرکت و انجام ورزش های قدرتی را به توانخواه می دهد و بعد از برداشتن بار بدون هیچ گونه تغییر ظاهری به حالت اولیه خود برمی گردد.
مواد بومی بکار رفته از طرفی استحکام بسیار بالایی دارند و نرمی و حس راه رفتن طبیعی را به همراه دارد. ترکیبات هوشمند و حافظه دار به کار رفته در قطعات ۱۴ گانه این محصول باعث کارایی بالای این محصول شده است. فناوریهای به کار گرفته شده در تولید پنجه کربنی چکاد باعث برتری این پنجره نسبت به نمونه های آمریکایی از لحاظ تحمل وزن شده است. این پنجه قابلیت تحمل سه برابر حداکثر وزن تعریف شده در استانداردهای بینالمللی را داراست و برای تولید و صرفه جویی ارزی بسیار حائز اهمیت است.
در تولید این محصول، فناوری های ویژه ای به کار گرفته شده که تک تک اعضای آن از استحکام و دوام بالایی در دانش بر مکانیک برخوردار است. قطعات مختلف این پنجه با طراحی دانش بنیان ایرانی محصول را به سطح بالایی از کیفیت و کارایی رسانده است. این موضوع باعث شگفتی کارشناسان اروپایی شد به نحوی که در مدت بسیار کوتاهی نشان ce یا جواز کیفیت و استاندارد مورد نیاز جهت واردات به اتحادیه اروپا را اخذ کرده است.
ویلچر سبک برقی با حداقل حجم و سهولت حمل و نقل
متخصصان ایرانی برای رفع مشکل سنگینی ویلچر، نوع آلومینیومی سبک آن را ساخته اند که ضمن تحمل وزن بالا به دلیل طراحی منحصر به فرد بدنه هنگام تاشدن هم حجم بسیار کمی دارد.
همانطور که از نام محصول مشخص است، هدف این مجموعه تولید ویلچرهایی با حداقل سهولت در استفاده به منظور کمک به معلولان و سالمندان است.
این ویلچرهای برقی در گذشته وزن بالایی داشتند (۴۵ کیلوگرم) و همراهان بیمار به راحتی نمیتوانستند ویلچر را حمل کنند؛ بنابراین در ویلچرهای طراحی شده این شرکت که دو قابلیت اصلی دارند، از آلیاژهای سبک آلومینیوم با تحمل وزن بالا استفاده شده است. طراحی آن نیز به گونهای است که به راحتی تا میشود و در انواع خودروهای سواری حتی خودروهایی که صندوق ندارند، قابل حمل است.
لاستیکهای این ویلچر بسیار با کیفیت بوده و با وجود غیربادی بودن، به دلیل وجود حفره در بدنه آن، ضربات ناشی از حرکت در مسیرهای گوناگون را دفع میکند. در دوخت قسمتهای پارچهای هم از الیاف تنفسی استفاده شده که علاوه بر جلوگیری از عرق کردن شخص، قابلیت جداشدن آسان و شست و شو را داشته باشد.
این مزیت به معلولانی که شاغل و فعال هستند، کمک بسیاری میکند. حتی افرادی که برای درمان مراجعه میکنند و کسانی که میخواهند به تفریح بروند و مسافت زیادی را طی کنند، میتوانند این محصول را به راحتی حمل کنند. این ویلچرها را می توان با ریموت بلوتوثی نیز کنترل کرد.
ربات اسکلت توانبخشی برای راه رفتن معلولان
شرکت ایرانی دانش بنیان پداسیس نیز موفق به طراحی و ساخت ربات پوشیدنی اسکلت بیرونی پایینتنه شده است و در حال حاضر نسخه ششم آن برای استفاده در محیطهای شهری و کلینیکی به عنوان یک ابزار کمک حرکتی در اختیار توانیابان کشور قرار گرفته است.
این ربات می تواند برای افرادی که دچار فلج پایینتنه هستند، به ویژه توانیابان ضایعه نخاعی و افراد درگیر با ضعف عضلانی یا اختلال حرکتی در ناحیه پایینتنه مورد استفاده قرار گیرد و تنها لازم است کاربر توانایی کافی در حفظ تعادل به وسیله دستهایش را داشته باشد.
روز جهانی معلولان
سازمان ملل متحد در سال ۱۹۹۲ سوم دسامبر مصادف با ۱۲ آذر ماه را به عنوان روز جهانی معلولان نامگذاری کرد.
هدف از تعیین این روز ارتقاء رشد اذهان عمومی درباره مسائل مربوط به معلولیت های مختلف و افزایش آگاهی هایی بوده است که باید از مساله پیوستن افراد معلول در تمامی جنبههای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی زندگی منتج شود. این وضع به همین منوال طی شد تا در سال ۱۹۹۹ شعاری با مضمون «امکان دسترسی برای همه در هزاره جدید» برگزیده شد و سرلوحه امور قرار گرفت.
بیش از ۵۰۰ میلیون نفر به دلیل نقص در سیستم روحی و مغزی جسمی و حسی از معلولیت رنج میبرند. این افراد هر کجا که باشند و در هر نقطهای از دنیا که به سر برند به دلیل موانع ظاهری یا اجتماعی با محدودیت هایی در زندگی خود مواجه میشوند. در بیست سال اخیر کوشش های چشمگیری در شناساندن و معرفی اشخاص معلول به جامعه انسانی صورت پذیرفته است. یکی از مواردی که میتوان از آن به عنوان نقطه عطفی در این زمینه نام برد اعلام سال ۱۹۸۱ میلادی به عنوان سال جهانی معلولان است که توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد صورت پذیرفت. در سال بعد (۱۹۸۱) فاصله سال های ۱۹۹۲ – ۱۹۸۳ میلادی دهه جهانی معلولان نام گرفت تا کیفیت و شرکت فعالانه و همهجانبه افراد معلول را در زندگی اجتماعی و گسترش و پیشرفت آنها ارتقاء بخشد.