به گزارش خبرنگار دفاعی و امنیتی ایرنا، روابط با همسایگان و کشورهای فرادست وجوه مختلف سیاسی، اقتصادی و دفاعی دارد، لذا کشوری میتواند با همسایگان دور و نزدیک به روابط خارجی پایدار برسد که در ابتدا در محیط همسایگی خود درگیر نباشد و وضعیت تثبیت شدهای داشته باشد.
به طور طبیعی کشوری که در محیط نزدیک خود درگیری داشته باشد به معنای این است که آن کشور چالش امنیتی دارد و در این شرایط کشورهای دیگر به برقراری روابط با کشوری که دچار مشکل امنیتی است، رغبتی ندارند چراکه چالش ها با محیط اطراف و همسایگان، مانع جذب سرمایه های خارجی و روابط سیاسی و اقتصادی می شود بنابراین هرکشوری که بخواهد با کشورهای همسایه و همچنین فرادست ارتباط سیاسی، اقتصادی و دفاعی برقرار کند، نیازمند سیاست صفر کردن مشکلات در محیط پیرامونی خود است.
جمهوری اسلامی ایران هم از این امر مستثنی نیست و برای ارتباط با کشورهای همسایه و فرادست نیازمند افزایش همکاری با کشورهای همسایه است، موضوعی که همواره مورد توجه و تاکید دولتمردان در سیاست خارجی و توسعه روابط بین الملل بوده و هست.
بر این اساس دولت سیزدهم در ادامه توسعه روابط دیپلماتیک خود با کشورهای مختلف به ویژه همسایگان، مسیر گسترش روابط با عربستان را در پیش گرفت که نتیجه آن توافق میان دو کشور در ۱۹ اسفند ۱۴۰۱ در پکن چین بود.
روز پنجشنبه ۲۰ اسفند ۱۴۰۱ سفارت جمهوری اسلامی ایران در پکن اعلام کرد: چین، عربستان سعودی و ایران روز جمعه ۱۹ اسفند برابر با ۱۰ مارس در پکن با انتشار یک بیانیه مشترک خبر از احیای روابط دیپلماتیک بین ایران و عربستان سعودی دادند.
در این بیانیه آمده است: در پاسخ به ابتکار مثبت شی جین پینگ، رئیس جمهوری خلق چین مبنی بر حمایت چین از توسعه روابط حسن همجواری و دوستانه عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران، مساعد بنمحمد العیبان وزیر مشاور، عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی عربستان سعودی و علی شمخانی دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی ایران در رأس هیاتهای دو کشور از ۶ تا ۱۰ مارس در پکن با یکدیگر گفت وگو کردند.
اکنون بعد از گذشت ۹ ماه از این توافق، اولین مذاکره مقام های ارشد دفاعی ایران و عربستان روز پنجشنبه نهم آذرماه ۱۴۰۲ بین سرلشکر باقری رییس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران با خالد بن سلمان وزیر دفاع عربستان صعودی اتفاق افتاد که هر دو طرف درباره موضوعات مورد علاقه و ارتقای روابط نظامی و گسترش در این حوزه گفت وگو کردند.
سرلشکر محمد باقری رییس ستاد کل نیروهای مسلح کشورمان در گفت و گوی تلفنی با اظهار خرسندی از توسعه روابط دوستانه بین دو کشور و قدردانی از دولت عربستان سعودی برای میزبانی اجلاس فوقالعاده سران کشورهای اسلامی، آمادگی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران را برای ارتقاء روابط نظامی بین دو کشور اعلام کرد.
خالد بن سالمان وزیر دفاع کشور عربستان سعودی نیز در این گفت وگو از ارتقاء سطح همکاریهای نیروهای مسلح دو کشور استقبال کرد.
همچنین در این گفت و گوی تلفنی دو مقام ارشد نظامی ایران و عربستان درباره مسائل مهم جهان اسلام گفت و گو کردند.
در پایان این گفت و گو طرفین از یکدیگر برای سفر به کشور متبوع خود دعوت به عمل آوردند.
گفت و گوی تلفنی دو مقام ارشد دفاعی ایران و عربستان می تواند پیام تازه ای در روابط دیپماتیک دو کشور و تمایل توسعه روابط نه تنها در حوزه دفاعی بلکه در تمامی حوزه ها باشد و با توجه به ظرفیت ها و توانمندی ها می توان به گام های بلندتر در ارتباطات میان دو کشور نیز دست یافت که البته تحقق این امر به ویژه پس از بازگشایی و فعالیت سفارتخانه ها و از سرگیری روابط بعد از حدود هفت سال دور از دسترس نیست.