زنجان - ایرنا - استان زنجان طی چند سال اخیر اقدامات متعددی را برای ارتقای بهره وری و افزایش درآمد موقوفه‌ها انجام داده و اکنون در این شاخص‌ها در ردیف استان‌های برتر قرار گرفته است.

به گزارش ایرنا، وقف‌ به عنوان یکی از سنت های مهم اسلامی از زمان پیامبر اکرم(ص) و ائمه معصوم(علیهم السلام) وجود داشته و در روایات اسلامی بسیار مورد تأکید قرار گرفته است.

در طول تاریخ، کارهای مهمی از قبیل راه اندازی مراکز علمی، درمانی و مدارس دینی و کارهای اجتماعی به وسیله موقوفات انجام شده و جامعه از برکات وقف، بهره فراوان برده است.

آموزه های اسلامی در خصوص تشویق به وقف و اقدام پیشوایان بزرگ نسبت به آن سبب شده است بخش قابل توجهی از اموال مردم از شکل خصوصی خارج شود و رنگ عمومی به خود بگیرد و در خدمت و به نفع عموم مردم جامعه به کار برود که این خود منشا خیر و مصداق بارزی از خدمت رسانی است.

بر اساس گزارش اداره کل اوقاف و امور خیریه استان زنجان درآمد موقوفه‌ها و اماکن متبرکه استان در سال گذشته بالغ بر ۵۰ درصد افزایش داشته که از مجموع ۵۶۰ میلیارد ریال درآمد، بیش از ۴۶۰ میلیارد ریال آن از محل موقوفه‌ها و حدود ۱۰۰ میلیارد ریال نیز مربوط به نذورات امامزادگان و بقاع متبرکه بوده است.

استان زنجان ۲ هزار و ۸۰۰ موقوفه دارد که شامل ۳۱ هزار رقبه است.

افزایش بیش از چهار برابری موقوفه ها در زنجان

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان زنجان از افزایش ۴۲۱ درصدی درآمد موقوفات در ۶ ماهه اول سال ۱۴۰۲ و کسب رتبه نخست کشوری در رشد درآمدها خبر داد و گفت: طی این مدت نذورات و درآمدهای امامزادگان و بقاع متبرکه استان نیز ۸۷ درصد افزایش یافت.

مختار کرمی در ارتباط با هزینه‌کرد درآمد موقوفات نیز اظهار کرد: درآمدهای موقوفات طبق قوانین عادی و وقفی همچنین متن وقف نامه‌ها، شرعا و قانونا باید صرف نیات مدنظر واقفان نیک اندیش شود.

وی به بخشی از نیات واقفین اشاره کرد و گف: تعزیه‌داری و اطعام عزاداران حسینی، کمک به نیازمندان، کمک به درمان نیازمندان، اجرای برنامه‌های مذهبی و فرهنگی از جمله موارد هزینه‌کرد موقوفات است.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان زنجان تصریح کرد: قضاوتی که درباره اوقاف می‌شود غیر کارشناسی و غیرمنصفانه است چون برخی اطلاعات دقیقی درباره موقوفات ندارند و دچار تحلیل غلط می‌شوند.

این مسوول با تاکید بر جذب سرمایه گذاری در حوزه موقوفات، افزود: یکی از موضوعاتی که همواره به آن تأکید داشته ایم، اقتصادی بودن اوقاف و انجام امور مربوط به سرمایه‌گذاری در آنهاست.

وی تصریح کرد: اوقاف یک نهاد اقتصادی است که با موضوعات مربوط به سرمایه‌گذاری و کسب درآمد برای موقوفات سر و کار دارد و نکته جالب اینجاست که این سازمان هیچ اعتبار فرهنگی ندارد.

سنددار شدن ۸۵ درصد موقوفه های استان زنجان


رییس اداره ثبتی و حقوقی اداره کل اوقاف و امور خیریه استان زنجان نیز از تشکیل ۴۸۵ پرونده برای احقاق حقوق موقوفات استان خبر داد و گفت: این پرونده ها در محاکم قضایی برای دفاع و احقاق حقوق موقوفات با هدف جلوگیری از تعدی و تجاوز به حریم موقوفات، امامزادگان و بقاع متبرکه در جریان است.

مسعود مرادی افزود: در نیمه نخست امسال ۱۷۸ رای به نفع موقوفات در استان صادر شده است که از جمله آنها می توان به اخذ رای موافق محاکم قضایی در موقوفات درام شهرستان طارم و تثبیت مالکیت موقوفه به مساحت ۱۱ هکتار و ارزش ۱۱۰ میلیارد ریال، اخذ رای موافق محاکم قضایی در خصوص ادعای غیرواقع علیه موقوفه قیدار نبی و جلوگیری از خسارت ۲۲۰ میلیارد ریالی به موقوفه، اثبات وقفیت موقوفه امامزاده ام البنین سلام (س) و رفع تصرف عدوانی از امامزاده به مساحت ۱۳ هکتار و ارزش تقریبی ۴۰ میلیارد ریال اشاره کرد.

وی از نقشه برداری ۲ هزار و ۴۰۰ هکتار از اراضی موقوفه و اقدامات اولیه ثبتی جهت اخذ اسناد آنها در استان خبر داد و گفت: امسال تاکنون سند اولیه ۵۰۰ رقبه در راستای تثبیت مالکیت و حفظ حقوق موقوفات اخذ شده و ۶۰۹ رقبه موقوفات نیز سند دار شدند.

مردای گفت: با این فعالیت ها تاکنون بیش از ۸۵ درصد موقوفات استان سند دار شده و پیگیری ها با برای رسیدن به سند دار کردن ۱۰۰ درصد موقوفات استان ادامه دارد.

ارتقای بهره وری و اجرای طرح های سرمایه گذاری در موقوفه ها راهبرد اوقاف زنجان

رییس اداره بهره وری اقتصادی موقوفات و بقاع متبرکه اداره کل اوقاف و امور خیریه استان زنجان نیز به تکمیل پروژه مسکن ۵۲ واحدی در اراضی موقوفه شهر آببر شهرستان طارم با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی با هزینه ۴۰۰ میلیارد ریالی اشاره کرد و گفت: پیگیری پروژه شاخص کشاورزی موقوفه مظفرالدوله شهرستان طارم و اخذ مجوز برق این پروژه سه هزار میلیارد ریالی با هدف احداث باغ زیتون ۳۰۰ هکتاری از طرح های عمده ارتقای بهره وری موقوفه ها در طارم است.

مهدی نیکویی اظهار کرد: با تصویب الحاق ۲۲۰ هکتار از اراضی زراعی وقفی حریم شهر قیدار به محدوه شهر در قالب طرح نهضت ملی مسکن، ارزش این اراضی از ۲۵۰ میلیارد ریال به ۱۲ هزار میلیارد ریال ارتقا یافت.

وی از تهیه و تدوین طرح های سرمایه گذاری و احیای موقوفات به ارزش بیش از ۶ هزار میلیارد ریال و ارسال به سازمان مرکزی و تایید و تصویب اجرای این طرح ها خبر داد و گفت: طرح اجرای سرمایه گذاری تجاری درمانی در موقوفات شهرستان ابهر با برآورد هزینه سه هزار میلیارد ریالی از آورده بخش خصوصی، طرح احداث کارخانه تولید آب معدنی یددار در اراضی موقوفه هیدج به ارزش ۳۰۰ میلیارد ریال، احداث میدان عرضه دام توسط حسینیه اعظم زنجان با هزینه ۲۵۰ میلیارد ریال، اجرای پنج پنل تولید برق از انرژی خورشیدی در بقاع متبرکه با سرمایه گذاری ۶۰ میلیارد ریالی از جمله این طرح ها است.


برآیند:

استان زنجان با اقدامات متعدد صورت گرفته در چند سال اخیر در شاخص ارتقای بهره وری و افزایش درآمد موقوفه‌ها در ردیف استانها برتر قرار گرفته است.

قطعا با اجرای طرح های سرمایه گذاری و احیای موقوفات هم در حوزه اشتغالزایی و رونق اقتصادی در استان گام برداشته می شود و هم اینکه شاخص های مربوط به اوقاف استان رشد و ارتقا بیشتری را تجربه خواهد کرد.