به گزارش ایرنا، نشریه آمریکایی «پولیتیکو» با استناد به یک نسخه پیشنویس از استراتژی جدید صنعتی دفاع ملی آمریکا گزارش داد، شرکتهای آمریکایی قادر به تولید سریع سلاح برای پاسخگویی به بازارهای جهانی نبوده و در مقابل چین با شتابی روزافزون به یک "قدرت صنعتی جهانی" تبدیل شده است.
پیشنویس گزارش جدید پنتاگون هشدار میدهد که صنعت دفاعی آمریکا برای دستیابی به سرعت و کمیت تولیدات نظامی در رقابت تسلیحاتی از رقبایی مانند چین شکست خورده است.
بر اساس نسخه پیشنویس این گزارش، پایگاه صنعتی دفاعی امریکا از ظرفیت، توانایی، پاسخدهی یا انعطافپذیری لازم برای برآورده کردن سریع و کافی طیف کامل نیازهای تولید نظامی برخوردار نیست.
این مطالعه میگوید: "این ناهماهنگی باتوجه به درگیری امریکا در اقیانوس هند و اقیانوس آرام از وجود یک خطر استراتژیک فزاینده برای این کشور حکایت می کند."
این گزارش خاطرنشان میکند که پس از جنگ سرد، صنعت دفاعی آمریکا با ادغام شرکتها کاهش یافت. این در حالی است که چین ۳۰ سال گذشته را صرف تبدیلشدن به یک "قدرت صنعتی جهانی" در کشتیسازی، مواد معدنی حیاتی و میکروالکترونیک کرده است.
پیشینه
ناظر به پیشنویس گزارش وزارت دفاع آمریکا، چین ورای اقدامهای نظامی یک راهبرد جامع را نیز با هدف افزایش قدرت و نفوذ خود بهلحاظ جهانی دنبال کرده است. در این راستا شی جینپینگ رئیسجمهوری این کشور خواستار نوسازی ارتش چین تا سال ۲۰۳۵ و تبدیل آن به یک نیرو در کلاس جهانی است.
از سوی دیگر، یک گزارش سالانه وزارت دفاع آمریکا درباره قدرت نظامی چین در مهر ماه چنین ارزیابی کرد که تعداد کلاهکهای هستهای چین در ماه مه به بیش از ۵۰۰ رسیده است و اشاره کرد به اینکه سرعت ادامه کار برای ساختن کلاهکها بالاتر هم میرود.
چنین همچنین موشکهایی را تولید کرد که میتواند برای نابودی ناوها و کشتیهای جنگی آمریکایی موثر باشند و همچنین امکان تهدید پایگاهها، تأسیسات و داراییهای امریکا در سراسر اقیانوس آرام با استفاده از این تسلیحات وجود دارد. موشکهای DF-۲۱D و DF-۲۶ چین با نام «قاتل هواپیما و ناو» شناخته میشوند.
همچنین در مورد ارتش روسیه میتوان گفت که حتی اگر جنگ اوکراین بهطور قابلتوجهی نیروهای متعارف روسیه را تضعیف کرده باشد، باز هم این کشور بزرگترین زرادخانه هستهای جهان را در اختیار دارد. به لطف توافقنامههای کنترل تسلیحات، این زرادخانه فقط شامل چند سلاح هستهای راهبردی استقرار یافته بیشتر از امریکا میشود. اما روسیه در مقایسه با آمریکا ۱۰ برابر (حدود ۱۹۰۰) تسلیحات هستهای تاکتیکی بیشتر دارد.
گسترش ناتو و وقوع جنگ اوکراین نیز مجتمع نظامی-صنعتی روسیه را وادار کرده است تا طرح تولید و نوسازی جنگ افزارهای خود از جمله تانکها و سایر خودروهای زرهی را بررسی و در مرحله اجرا قرار دهد. روسیه همچنین درحال تجهیز زیردریاییهای هستهای جدید خود به موشکهای مافوق صوت «Zircon» است. اینها همگی به عنوان بخشی از برنامه نوسازی ارتش و ناوگان روسیه ساخته شدهاند.
اهمیت موضوع
در مقابل قدرت نظامی چین و روسیه، صنعت دفاعی آمریکا به علت حجم وسیع کمکهای تسلیحاتی به اوکراین و به تازگی رژیم صهیونیستی، دچار کمبود و ناتوانی در تولید انبوه شده است. پایگاه صنعت دفاعی آمریکا بهرغم برتری فناوری نظامی این کشور به علت عرضه به اوکراین و اسرائیل ضعیف شده و این هشداری برای ناتوانی واشنگتن در حمایت از درگیریهای طولانی مدت است.
شرکتهای دفاعی اغلب به کارخانههای تولیدکننده صنایع دفاعی متکی هستند. تلاشها برای از سرگیری عرضه تسلیحات کند بوده است. این در حالیست که کارخانههای کشتیسازی نمیتوانند حتی دو ناوشکن در سال بسازند و دلیل آن مشکلات زنجیره تامین و کمبود نیروی کار است.
بدین ترتیب پایگاه صنعت دفاعی امریکا به اندازه کافی برای محیط امنیتی موجود در عرصه بینالملل آماده نیست. به تازگی در یک عملیات جنگی آموزشی که توسط مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی اجرا شد، ذخایر موشکی آمریکا تنها ظرف چند روز پس از آغاز درگیری، تهی شد.
همچنین در یک منازعه منطقهای بزرگ مانند یک جنگ با چین در تنگه تایوان، استفاده آمریکا از مهمات احتمالا بیشتر از ذخایر فعلی وزارت دفاع آن خواهد بود. طبق نتایج مجموعهای از شبیه سازیهای جنگی مرکز مطالعات راهبردی و بینالمللی در اوایل سال ۲۰۲۳، امریکا برخی مهماتش از جمله مهمات هدایت شونده دقیق و دوربرد را در یک منازعه احتمالی تنگه تایوان در کمتر از یک هفته تمام خواهد کرد.
ارزیابی
تحت چنین شرایطی آمریکا ممکن است نتواند به سادگی پایگاه صنعتی لازم را برای حمایت از یک درگیری طولانی در اختیار داشته باشد.
همچنین چین و روسیه همچنان یک چالش برای واشنگتن خواهد بود. ارتش این دو کشور قدرتمندتر از همیشه است. چین اکنون کشتیهای جنگی بیشتری (هرچند با کیفیت ضعیفتر) از آمریکا دارد. پکن نیروهای عادی و هستهای خود را بازسازی و مدرن و سیستم کنترل و فرمان خود را نیز به روزرسانی کرده است.
ضعف صنعت نظامی آمریکا در آینده با پیشرفتهای نظامی چین و روسیه دچار چالش خواهد شد. آمریکا در آینده بدون صنعت نظامی پیشرفته ممکن است دیگر دست برتر نظامی در مقابل این دو کشور را که در گذشته به آن میبالید، نداشته باشد. امریکا با چنین روندی بودجه و توان کافی را برای ورود به مناقشه نظامی مستقیم با قدرتهای دیگر نخواهد داشت.