به گزارش خبرنگار ایرنا، اسماعیل ادیب روز دوشنبه در میزگرد "مدیریت بحران و مدیریت آب استان اصفهان" در دانشگاه صنعتی این شهر افزود: در صورت اجرای طرحهای آبی و برنامههای مرتبط با دفتر منطقهای مدیریت حوضه آبریز یکپارچه زاینده رود، این میزان آب در سالهای آینده قابل افزایش است.
وی تصریح کرد: میزان نرخ فرونشست زمین در استان ۱۴ سانتی متر محاسبه شده که رقم خیلی بالایی است و هدف ما با انجام طرحهای مختلف، رساندن این رقم به ۶ میلی متر در سال است.
نماینده دفتر منطقهای مدیریت حوضه آبریز یکپارچه زایندهرود اضافه کرد: بزودی سایت مرتبط یا دفتر منطقهای مدیریت حوضه راهاندازی خواهد شد تا شاهد ارائه اطلاعات و مشارکت جدی و از پایین به بالای ذینفعان و ذی مدخلان باشیم.
احداث ۱۶ چاه جذبی برای کاهش فرونشست زمین
همچنین مدیر بحران و پدافند غیرعامل شهرداری اصفهان نیز در این جلسه گفت: ۱۶ حلقه چاه جذبی در مدت سه سال در مناطق پانزده گانه این کلانشهر با هدف کاهش فرونشست زمین احداث میشود.
احمدرضا کیانی خاطرنشان کرد: این اقدام بر اساس مطالعات مرتبط با فرونشست زمین در اصفهان انجام شده است و این مطالعات تا به امروز بالغ بر ۹۰ درصد پیشرفت داشته است.
وی اضافه کرد: از طرف دیگر بر مبنای مطالعات انجام گرفته، جمعآوری آبهای سطحی حاصل از بارندگیها را در دستور کار قرار دادهایم که بدنبال آن، احداث ۳۰۰ کیلومتر کانال جمعآوری آب و ۵۷ اَبَرمخزن از جمله اقدامات ما خواهد بود.
مدیر بحران و پدافند غیرعامل شهرداری اصفهان با اشاره به انجام مطالعات مرتبط با بحرانهای مختلف در این دیار ادامه داد: پیشتر افزودن سه ایستگاه امدادی و آتش نشانی در محدوده بازار اصفهان در برنامه ما قرار داشت، اما ازدحام بالای شهروندان در آن ناحیه که خود یک بحران جدی است، در عمل کار اطفای حریق و امدادرسانی بوسیله ماشین آلات را ناممکن میسازد، لذا لولهکشی و پُمپاژ آب در برای مهار آتش را پیشنهاد کردیم.
کیانی افزود: شهرداری اصفهان با ایجاد مجموعه مدیریت بحران شرح وظایف مشخصی را تعیین کرده است و بر مبنای آن شهردار هر منطقه مدیریت بحران هر منطقه و سازماندهی در زمان وقوع حوادث را بر عهده دارند.
به گزارش ایرنا، تالاب بینالمللی گاوخونی واقع در ۱۴۰ کیلومتری شرق اصفهان یکی از بزرگترین و مهمترین تالابهای ایران محسوب میشود و در طول تاریخ و پیش از آغاز خشکسالیهای اخیر علاوه بر ایجاد فضای فرحبخش در شرق استان، مامن پرندگان مهاجر و جانوران آبی و منبع درآمد و آسایش ساکنان این منطقه بود اما بدلیل جلوگیری از ورود آب زایندهرود در معرض خشکی کامل قرار گرفت.
این تالاب به وسعت ۴۷۶ کیلومترمربع در ۱۶۷ کیلومتری جنوب شرق اصفهان در کنار شهر ورزنه و در مجاورت تپههای شنی قرار دارد.
برداشت بیرویه و غیرقانونی در بالادست، کاهش آب ورودی، تغییر اقلیم و خشکسالی و تامین نشدن حقابه طبیعی از چالشهایی عنوان میشود که حیات این تالاب را به خطر انداخته و به گفته کارشناسان، ادامه این روند میتواند تالاب گاوخونی را به کانون تولید گرد و غبار تبدیل کند و تا شعاع زیادی را تحت تاثیر قرار دهد بنابراین تامین حقابه آن ضروریست.
کنوانسیون تالابهای جهان(کنوانسیون رامسر)، شهر ورزنه در جوار تالاب بینالمللی گاوخونی در شرق اصفهان را بطور رسمی برای یک دوره سه ساله بعنوان «شهر تالابی» معرفی کرد و نام آن در وبسایت این کنوانسیون به ثبت رسید.
اصفهان باسابقه زیاد و شدید موارد متعدد فرونشست، استانی با وضعیت قرمز است که وضعیت آن از هشدار گذشته و به بحران تبدیل شده است.
صاحبنظران، خشکسالی طولانیمدت، برداشت بیرویه آب از سُفرههای زیرزمینی و همچنین حذف جریان آب رودخانه زایندهرود از دل شهر، را از عواملی میدانند که باعث وقوع و شدت گرفتن فرونشست زمین در این شهر شده است.
بر اساس آمار و اطلاعات سازمان زمینشناسی اصفهان، در سال ۹۵ فقط ۲ درصد از مساحت این استان با فرونشست زمین درگیر بود، در حالی که بر اساس نتایج آخرین مطالعات، اکنون حدود ۱۰ هزار کیلومترمربع یعنی ۱۰ درصد از مساحت اصفهان، در شرایط خطرناک فرونشست قرار گرفته است.
میزگرد مدیریت بحران و مدیریت آب استان بصورت حضوری و برخط(آنلاین) به مناسبت «هفته پژوهش» در دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار شد.