به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، آیین رونمایی از کتاب ۶ جلدی چالش هستهای دوشنبه - ۱۳ آذر- با حضور حجتالاسلام سید محمود نبویان نویسنده کتاب و دبیر کمیسیون برجام در مجلس نهم، فریدون عباسی رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی، علی خضریان نماینده مردم تهران و سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس و سیدنظامالدین موسوی نماینده تهران در مجلس یازدهم، در موسسه فرهنگی مطبوعاتی ایران برگزارشد.
یارانه بدهند تا دانشجویان بتوانند «چالش هستهای» را بخرند
فریدون عباسی که به عنوان شهید زنده هستهای شناخته میشود، درباره کتاب چالش هستهای گفت: مستندسازی باید همراه و همزمان با طرحهای مذاکرات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ثبت شود. این مجموعه کتاب ارزشمند و شامل بخشهای مختلف است که از انقلاب اسلامی شروع شده است.
رئیس اسبق سازمان انرژی اتمی با اشاره به رکود صنعت در ۱۰ سال ابتدایی پش از پیروزی انقلاب، ادامه داد: از زمانی که رژیم صدام به مسائل هستهای به عنوان وسیله کشتار جنگی نگاه میکرد، تا زمانی که از آن به عنوان انرژی استفاده شود، در این کتاب وجود دارد. در ثبت تاریخ شفاهی اگر وقفه بیافتد، ممکن است تاریخ دچار انحراف شود. اگر زمان بگذرد جریان فکری که میخواهد موضوع را وارانه نشان دهد کار خود را انجام میدهد.
وی با تاکید بر اینکه جعل حقایق در عصر کنونی تاثیر دارند، افزود: برخی با امکانات حکومتی کتاب نوشتند و رسانهها را به خدمت خود گرفتند و محتوا منتشر کردند. این کتابها نشان میدهد اگر اهل تحقیق بخواهند فعالیت کنند، میتوانند به این مدارک و استنادات رجوع کنند. امیدوارم روی کتاب چالش هستهای یارانه داده شود تا قابل خرید برای دانشجویان و اهل فن باشد.
برای نوشتن کتاب از چند سایت هستهای بازدید کردم
حجتالاسلام سید محمود نبویان با اشاره بر اینکه تحصیلات دانشگاهیاش در حوزه فلسفه است، گفت: روی واژگان و معنی آنها بسیار دقت دارم، متاسفانه شاهد وقوع اشتباههایی در فهم درست کلمات در برجام بودیم. برای نوشتن کتاب مطالعات بسیاری داشتم و هم از چند سایت (هستهای) بازدید انجام دادم، بعد از اینکه توافق ژنو و لوزان انجام شد، برجام هم انجام شد.
دبیر کمیسیون برجام در مجلس نهم با اشاره به اینکه نوشتن این کتابها ۱۰ سال طول کشید، افزود: از سال ۱۳۹۲ تا سال ۱۴۰۲ که نوشتن کتاب به طول انجامید، برای ثبت همه واقعیتها تا زمانی که میتوانستم سراغ متخصصان رفتم. باید توجه داشت که از سال ۶۸ تا ۸۲ پیگیری هستهای انجام میشود، از سال ۱۳۸۲ حسن روحانی دبیر شورای عالی امنیت ملی بود. پس از آن از سال ۸۴ تا ۸۶ علی لاریجانی دبیر شورای عالی شد و سعید جلیلی هم از سال ۸۶ تا ۹۲ این سمت را بر عهده داشت، اما از ۹۲ به بعد بر عهده علی شمخانی قرار گرفت.
وی با تاکید بر اینکه جلد پنجم مجموعه کتاب چالش هسته ای خواندنی است، افزود: در این جلد از مجموعه مربوط به بعد از امضای برجام است. انتخاب دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا (۲۰۲۰-۲۰۱۶) باعث بازگشت تحریمها و مزید برعلت شده است.
نبویان تاکید کرد: تاریخ برای آیندگان درست روایت شود در غیر این صورت افرادی خواهند بود که گذشته را نادرست روایت کنند.
آمریکا تنها دولتی است که از سلاح هستهای استفاده کرد
سیدنظامالدین موسوی گفت: نزدیک به دو دهه است که موضوع هستهای در کشور مورد توجه سیاست داخلی و خارجی قرار گرفته است، دشمن تلاش کرده از این منظر روایت خود را القا کند. این در حالی است که تنها دولت و رژیمی که از سلاح هستهای استفاده کرده آمریکا است. اما از زمانی که فشارها آغاز شد، برخی تلاش کردند جمهوری اسلامی را مقصر بدانند.
نماینده تهران در مجلس یازدهم با تاکید بر اینکه مساله نخست برجام رفع تحریمها بود، گفت: هیچ اتفاقی در حوزه رفع تحریمها نیفتاد. تا به امروز هم اتفاقی نیفتاده است زیرا برجام نتوانست مساله هستهای و تحریم را حل کند. به همین دلیل معتقدم توزیع کتاب چالش هسته ای از اهمیت بالایی برخوردار است.
علی خضریان نماینده مردم تهران به بررسی عملکرد محمدجواد ظریف به عنوان وزیر امور خارجه دولت تدبیر و امید و مسئول مذاکرات هسته ای پرداخت.
علی خضریان عضو هیات رییسه کمیسیون اصل نود نیز در این نشست گفت: آقای ظریف در دفعات متعدد در طول انجام توافق، ادعا میکرد که به علت رفع قطعنامههای شورای امنیت و قوانین حقوق بینالملل، رئیسجمهورهای بعدی آمریکا نمیتوانند از توافق خارج شوند یا خروج آنها اثری نخواهد داشت. آقای ظریف گفته بود: «قطعنامه شورای امنیت برای آمریکا خیلی مهم است و مبنای مقبولیت جهانی دارد، به همین دلیل آمریکا نمیتواند این کار را انجام بدهد، من به شما اطمینان میدهم که آن مبنای مقبولیتی نابود میشود.» اما همگان شاهد بودند ترامپ به راحتی و به صورت یکطرفه از توافق خارج شد و تمام توافقات دوران برجام نیز نیمهکاره رها شد.
رئیس کمیته سیاسی، نظامی و امنیتی کمیسیون اصل نودم قانون اساسی افزود: آقای ظریف در ابتدا معتقد بود چون توافق هستهای قطعنامههای شورای امنیت را رفع کرده است، خروج یک کشور باعث نمیشود تا تعهدات سایر کشورها با مشکل روبهرو شود و در تائید صحبتهای خودش تحریمهای ایران و لیبی در سال ۱۹۹۶ را مثال زد. صحبتهایی که نشان میداد دکتر ظریف اطلاعی از وضعیت بازارهای مالی دنیا ندارد.
خضریان تناقض ظریف در رعایت خطوط قرمز رهبری را یکی دیگر از موضوعات مهم قابل بررسی دانست و گفت: آقای ظریف در طول مذاکرات مدعی شده بود که خطوط قرمز رهبری در مذاکرات رعایت شده است. این درحالی است که خود رهبر انقلاب تأکید کردند که برخی خطوط قرمز رعایت نشده است.
خضریان با انتقاد از عدم توجه تیم مذاکرهکننده به زمان بازگشت پذیری ایران، گفت: آقای ظریف پس از نهایی شدن متن توافق برجام در مرداد ۱۳۹۴ گفته بود: «میگویند اثر بازگشت تحریمهای آنها یکشبه است که نیست و به سالها زمان نیاز دارد، اثر بازگشت ما میتواند زودتر باشد، زیرا اگر نقض عهد کنند کار ما با پیچ و مهرههاست.» این اظهارات در حالی انجام شد، که برخلاف ادعای ایشان، تنها چند روز پس از خروج آمریکا از اعلام برجام در اردیبهشت سال ۱۳۹۷، تمامی شرکتهای اروپایی اعلام کردند توافقات خود با ایران را نیمهکاره رها میکنند و تنها چند ماه پس از اعلام خروج آمریکا از برجام و پیش از اینکه موعد قانونی خروج آمریکا از برجام و اعمال مجدد تحریمها فرا برسد، اروپاییها خرید نفت خود از ایران را صفر کردند.
به گزارش ایرنا، کتاب چالش هستهای در هر جلد به مسائل هستهای ایران پرداخته که به ترتیب: جلد اول مربوط به پرونده هستهای ایران قبل از انقلاب تا سال ۸۴ تحت عنوان «استاندارهای دوگانه»، جلد دوم مربوط به سالهای ۸۴ تا ۹۲ تحت عنوان «دوران عزت و پیشرفت»، جلد سوم و چهارم سالهای ۹۲ تا ۱۴۰۰ تحت عنوان «دوران عقب نشینی ۱ و ۲»، جلد پنج تحت عنوان «فرجام برجام» و جلد ششم تحت عنوان «در یک نگاه» به چاپ رسیده است.