احمد نامور روز چهارشنبه به خبرنگار ایرنا اظهار کرد: امسال ۵۴ تُن کاملینای تولیدی کشاورزان استان به قیمت تضمینی و با نرخ ۳۳۰ هزار ریال به ازای هر کیلوگرم خریداری شد.
وی خاطرنشان کرد: این محصول در قالب ۵۴ محموله در مجموع به ارزش ۱۷ میلیارد و ۴۵۸ میلیون ریال از کشاورزان استان خریداری شد.
سرپرست اداره کل غله وخدمات بازرگانی خراسان شمالی افزود: خرید دانه روغنی کاملینا در استان از اوایل مهرماه از ۵۴ کشاورز برای اولین بار در استان صورت گرفت.
به گزارش خبرنگار ایرنا، کاملینا دوره رشد کوتاهی دارد، بهطوری که اگر در آبانماه کشت شود برای اواخر اردیبهشت آماده برداشت است. از طرفی کشت این گیاه به صورت دیم است و نیاز به آبیاری نداشته و میتواند مقاومت بالایی در برابر کم آبی و خشکسالی داشته باشد.
بررسی ها نشان می دهد که تمامی نقاط کشور در سال های اخیر با کم آبی دست و پنجه نرم می کنند و اراضی کشاورزی معمولا به زیر کشت غلات می رود که دوره برداشت طولانی دارد هر چند که نیاز به غلات نیز احساس می شود و باید کشت آن ترویج یابد ولی در بسیاری از مناطق که خشکسالی تاثیر بیشتری داشته است می توان از کشت جایگزین و مقرون به صرفه تر کاملینا استفاده کرد.
۹۵ درصد روغن مصرفی کشور وارداتی است و پنج درصد مابقی که در کشور تولید میشود هم از طریق بذرهای وارداتی به دست میآید، بنابراین ۱۰۰ درصد بازار روغن و دانههای روغنی کشور وابسته به واردات است و این درحالی است که اگر کاملینا با سطح روغن بالایی که دارد مورد حمایت قرار گیرد، میتواند کشور را از این وابستگی تا حدودی نجات دهد.
اهمیت کشت این گیاه در سال های خشکسالی به حدی است که بر اساس دستور ابلاغی وزارت جهاد کشاورزی ۶۰۰ هکتار زمینهای آبی و یکهزار و ۴۰۰ هکتار زمینهای دیم خراسان شمالی در سال زراعی جاری باید به کشت کاملینا اختصاص یابد.
اکنون ۴۷۰ هکتار از اراضی استان همزمان با کشت پاییزه زیر کشت دانه روغنی دارویی کاملینا رفت که کشت و کار این دانه روغنی هنوز ادامه دارد.
خراسان شمالی بیش از ۲۵۴ هزار هکتار اراضی زراعی دارد که از مجموع این میزان ۱۰۹ هزار و ۴۴۶ هکتار اراضی زراع آبی و ۱۴۴ هزار و ۵۵۶ هکتار اراضی دیم است.
سطح زمین های آیش آبی و دیم بخش کشاورزی استان نیز ۱۴۶ هزار و ۳۸۹ هکتار است و در اراضی خراسان شمالی انواع دانه های روغنی کلزا، گلرنگ، کنجد و آفتابگردان نیز کشت می شود.