شیراز - ایرنا - کمتر کَسی بود که دَستِ خالی برمی‌گشت؛ مرد و زن، پیر و جوان هِِنگام خروج، شاخه‌ای گُل و یا گلدانی در دست داشتند، بدون شک حضور پُرشور آنها در نمایشگاه گل و گیاه فارس جلوه و نشاط خاصی به این رویداد در فصل پاییز بخشیده بود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، بوی خاکِ تازه همراه با رایحه مُلایم گُل، فضا را پُر کرده بود؛ سالن، مملو از غرفه‌های تودرتو در راسته‌های چندتایی بود؛ غرفه‌هایی که در آنها انواع گُل و گیاه در رنگ‌ها، عطرها و گونه‌های مختلف به نمایش گذاشته شده و تکاپوی مردم هم حال و هوای متفاوتی به فضای‌شان بخشیده بود.

از غنچه چو گُل خرم و خندان به درآیی

آنقدر گلهای خوشبو و گیاهان خوش‌رنگ در جای جایِ سالن خودنمایی می‌کرد که هنگام قدم زدن بین غرفه‌ها گذر زمان به فراموشی سپرده می‌شد، دلت می‌خواست ساعت‌ها لابه‌لای گل‌ها قدم بزنی، غرق دیدن زیباییشان شوی و ریه‌هایت را پُر کنی از عطر خوب آنها.

از انواع کاکتوس، بونسای و درختچه گرفته تا گیاهان آپارتمانی، کاج‌ها و نخل‌های مینیاتوری، همه نوع گل و گیاه، گرد هم آمده بودند تا روح آدمی را جلا دهند.

یکی از گل‌های پُرطرفدار در این رویداد گُل خوش بوی نرگس بود؛ رایحه عطر نارسیس و عطر گرم گل نرگس از هر گوشه نمایشگاه به مشام می‌رسید و نظر هر رهگذر را به خود جلب می‌کرد.

بی‌سبب نبود که این نمایشگاه بتواند مردم را در سردترین روزهای پاییزی به این مکان بکشاند.

رؤیایشان بزرگ بود اما دغدغه‌هایشان بسیار

غرفه‌داران هم سخت در تکاپو بودند، یکی مشغول کاشت قلمه‌های ریشه‌دار شده در گلدان بود، دیگری ساقه‌ها را قلمه می‌زد و گلدان‌های رنگی را یِکی یِکی پُر از گُل می‌کرد و در کنار هم می‌چید.

یکی در مقابل غرفه‌اش در تلاش بود تا بازدیدکنندگان را در جریان دستاوردهای جدیدش در نمایشگاه بگذارد و غرفه‌دار دیگری هم در حال چانه‌زنی برای عرضه محصولاتش بود.

رؤیایشان بزرگ بود اما دغدغه‌هایشان بسیار، گویا آنها با به نمایش گذاشتن تولیدات خود در زمینه گُل و گیاه قصد داشتند این پیام را به مسئولان برسانند که اگر از آنان حمایت شود می‌توانند ضمن کمک به حل مشکل اشتغال؛ زمینه رونق تولید و برگزاری هر چه بهتر این نمایشگاه را در سال‌های آتی نیز فراهم کنند.

هجدهمین نمایشگاه؛ از آیین گشایش تا دستاوردها

این هجدهمین نمایشگاه گل و گیاه، ادوات باغبانی، تجهیزات گلخانه‌ای، سیستم‌های نوین آبیاری و نهاده‌های کشاورزی بود که امسال با حضور برترین تولیدکنندگان از ۱۷ استان کشور در شهر شیراز رقم خورد.

آئین گشایش این نمایشگاه تخصصی با حضور مدیرکل دفتر امور گلخانه‌های وزارت جهاد کشاورزی، قائم مقام مدیرکل امور گلخانه‌ها و گیاهان زینتی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس، مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در این سازمان، قائم مقام رئیس سازمان و معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان، مدیر امور باغبانی، مدیرشعب بانک کشاورزی فارس، رئیس دانشکده کشاورزی شیراز، رئیس سازمان نظام‌مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی، رئیس انجمن گلخانه‌سازان ایران، مدیر عامل شرکت نمایشگاه‌های بین المللی فارس، شماری از مدیران جهاد کشاورزی شهرستان‌ها، پژوهشگران و کارشناسان بخش کشاورزی و عموم مردم برپا شد.

۲۰۰شرکت‌کننده در چهار سالن

این نمایشگاه که در چهار سالن با مساحتی بالغ بر پنج هزار مترمربع و با حضور حدود ۲۰۰ شرکت‌کننده برگزار شد، از ۱۳ لغایت ۱۷ آذرماه در محل دائمی نمایشگاه های بین‌المللی فارس از ساعت ۱۶ الی ۲۲پذیرای بازدیدکنندگان بود و شرکت‌کنندگان در این نمایشگاه آخرین دستاورد و تجهیزات خود را در زمینه‌های گل و گیاه و سیستم‌های نوین آبیاری و گیاهان دارویی و زینتی به نمایش گذاشتند.

چه استان‌هایی حضور داشتند؟

افزون بر شرکت‌کنندگان از استان فارس تولیدکنندگانی از دیگر استان‌های کشور از جمله اصفهان، تهران، مازندران، گیلان، گلستان، آذربایجان شرقی، البرز، قزوین، استان‌مرکزی، یزد، کرمان، کرمانشاه، قم و خوزستان حضور پررنگی در این رویداد داشتند.

در زمان برپایی نمایشگاه مسئولین و کارشناسان با تجربه و خبره از مدیریت‌های باغبانی، آب و خاک و حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی فارس در غرفه‌ای در سالن بهار حضور داشتند و به بازدیدکنندگان مشاوره‌های علمی، فنی و تخصصی را ارائه می‌دادند.

برپا کردن دوره‌های آموزشی رایگان

برگزاری دوره‌های آموزشی رایگان در محل نمایشگاه نیز از دیگر اتفاقات خوبی بود که در این رویداد رقم خورد.

موضوع این دوره‌های آموزشی آشنایی با مقررات و فرآیندهای صدور QR Code، آشنایی با فرآیند صدور پروانه گلخانه، آشنایی با هوشمندسازی گلخانه‌ها، تأمین گرمایش با استفاده از انرژی خورشیدی، اصول مدیریت گلخانه، تغذیه درختان پسته و مراقبت و نگهداری‌های گیاهان آپارتمانی و آشنایی با سیستم‌های نوین آبیاری بود که این دوره‌ها با همکاری سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس برگزار شد.

حضور شرکت‌های دانش‌بنیان

در نمایشگاه امسال همچنین شرکت‌های دانش بنیان در عرضه تولید گل و گیاه نیز حضور داشتند و جدیدترین دستاوردهای خود را در معرض دید چند میلیون شرکت‌کننده این رویداد بزرگ طبیعی کشور قرار دادند.

استقبالی که ستودنی شد

رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس که معتقد است نمایشگاه می‌تواند بستری برای ترویج دانش و تجربیات موفق تولیدکنندگان و شرکت‌کنندگان باشد، حضور فعالین بخش کشاورزی در نمایشگاه را فرصتی برای تبادل آخرین یافته‌های تحقیقاتی در حوزه‌های تخصصی می‌داند و بر این باور است که حضور افرادی با خلاقیت و اختراعات مرتبط با بخش کشاورزی این نوید را می‌دهد که می‌توانیم از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان، فارغ‌التحصیلان و نخبگان این بخش در استان فارس بهره بیشتری ببریم.

به گفته مجتبی دهقان‌پور با افتتاح این نمایشگاه شاهد استقبال خوب همشهریان از غرفه‌های عرضه‌کننده گل و گیاهان زینتی بودیم که به اعتقاد ما به ایجاد فضای نشاط و شادابی در جامعه کمک می‌کند.

مدیرکل دفتر امور گلخانه‌ها، گیاهان زینتی و دارویی وزارت جهاد کشاورزی هم در روز نخست برگزاری این رویداد در بازدید از غرفه‌های نمایشگاه گفت: این نمایشگاه به لحاظ تعداد شرکت‌کننده و بازدیدکننده و تنوعی که در حضور شرکت‌های مختلف دارد جزو نمایشگاه‌های برتر کشور است و این امر در بازدید از غرفه‌ها کاملا مشهود است که جای تقدیر دارد.

کم‌و کاستی‌ها چه بود؟

اگرچه نمایشگاه گل و گیاه فارس امسال با استقبال قابل‌توجهی از سوی مردم روبه رو شد اما کم‌وکاستی‌هایی هم داشت که دور از نظر نماند.

یکی از مشکلات این جشنواره عدم‌توجه به بهره‌گیری از نمادهایی برای معرفی هر چه بهتر این رویداد در ورودی محل برگزاری جشنواره بود؛ در ورودی این نمایشگاه نشانی از برگزاری نمایشگاه گُل دیده نمی‌شد، حتی از المان‌های مرتبط یا گل‌آرایی شده نیز در محل خبری نبود.

تنها نشان مرتبط با نمایشگاه آن هم در ورودی آن، اختصاص بیلبوردها به تبلیغات نمایشگاه بود.

این در حالیست که زندگی در سایه سنگین آلودگی‌ها عطش نفس کشیدن در فضایی پاک و لبریز شدن از مناظر دلنشین را افزایش داده و انسان‌های خسته از آلودگی‌های شهری را به سمت اینگونه نمایشگاه‌ها می‌کشاند؛ نمایشگاه‌هایی که به نظر می رسد هنوز هم جا دارد نسبت به ظرفیت‌های بسیار مهم و تأثیرگذار استانی مانند فارس در رُشد و توسعه صنعت گل، با کیفیت بهتری برگزار شوند.

روزنه‌ای برای گُل‌ها؛ ضرورت بهره‌گیری از سیستم‌های تهویه

بهره‌گیری هر چه بیشتر و بهتر از سیستم‌های مناسب تهویه هوا برای مناسب‌سازی و مطبوع شدن دمای غرفه‌ها از دیگر موارد مهمی است که رعایتِ بیش از پیش آن می‌تواند کمک شایانی به برگزاری این رویداد از نظر کیفی کند.

با توجه به افزایش آمار گردشگری در روزهای نخست سال و شهرت اردیبهشت ماه شیراز، فصل برگزاری این رویداد هم اگر از پاییز یا زمستان به فصل بهار تغییر کند می‌تواند موجب جذب گردشگران خارجی بیشتری در شیراز شود و زمینه‌ حضور پرشورتری از مردم را فراهم کند.

با این حال این رویداد با معرفی ظرفیت گل و گیاه مناطق مختلف نقش مهمی در جذب و توسعه گردشگری و رشد اقتصادی فرهنگی و اجتماعی استان ایفا می‌کند و می‌تواند سکوی پرتابی برای جذب گردشگر در فصل‌های مختلف سال باشد.