دکتر زهرا نهبندانی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: به طور میانگین سالانه افزون بر ۱۰ نفر از مبتلایان به ایدز در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد فوت میکنند.
وی بیان کرد: سیر شناسایی افراد مبتلا به اچ.آی.وی جدید در دانشگاه علوم پزشکی مشهد در حال افزایش است که این افزایش مبتلایان زنگ خطری برای افزایش سیر ابتلا به این بیماری است.
رییس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیردار دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: در نیمه ابتدای امسال ۳۱ مورد اچ.آی.وی مثبت جدید در جمعیت زیر پوشش این دانشگاه شناسایی شدند که این رقم در مهرماه با رشد ۲۳ درصدی نسبت به ماه قبل به ۳۸ نفر رسید.
وی با بیان اینکه از سال ۱۳۹۵ به بعد میزان مبتلایان زن به بیماری اچ.آی.وی رو به افزایش است، گفت: اما با این حال همچنان مردان بیشترین مبتلایان به این بیماری را تشکیل میدهند.
نهبندانی با بیان اینکه انتقال اچ.آی.وی از طریق اعتیاد تزریقی، رابطه جنسی، مادر به کودک و موارد ناشناخته صورت می گیرد، افزود: در گذشته آمار بیشتر موارد انتقال این ویروس از طریق اعتیاد تزریقی بود، اما اکنون انتقال ایدز بیشتر از طریق جنسی گزارش می شود که این موضوع یک هشدار و زنگ خطر به شمار می رود.
وی بیان کرد: ۶ درصد مبتلایان به اچ.آی.وی جدید شناسایی شده در دانشگاه علوم پزشکی مشهد طی سال جاری از طریق اعتیاد تزریقی، ۵۴ درصد از راه روابط جنسی و ۴۰ درصد از دیگر راهها به این بیماری مبتلا شدهاند.
رییس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیردار دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص راه انتقال اچ.آی.وی از طریق مادر به کودک با بیان اینکه آمار بسیار پایین و در حد صفر است، گفت: مراقبت و کنترل مادران باردار در حال انجام است و مادران مشکوک به اچ.آی.وی تحت درمان قرار میگیرند تا بیماری آنان کنترل شود و همچنین کودک آنان نیز پس از تولد زیر پوشش است.
وی با بیان اینکه «ارتقای خدمات تشخیصی اچ.آی.وی با مشارکت اجتماعی» شعار امسال روز جهانی اچ.آی.وی است، گفت: همزمان با پویش ملی سلامت غربالگری دیابت و فشار خون از ۲۰ آبان ماه پویش "اچ.آی.وی" نیز در خراسان رضوی آغاز شده است و همچنان ادامه دارد.
نهبندانی گفت: ابتلا به اچ.آی.وی و ایدز همانند سایر بیماریهای عفونی دیگر یک بیماری است که نیازمند یک سری مراقبت و درمان است و با توجه به اینکه خطر سرایت بیماری از فرد به دیگران هم وجود دارد، افراد دارای رفتارهای پرخطر برای آگاهی از وضعیت سلامت خود بایستی بدون ترس از انگ جامعه به مراکز مشاوره برای انجام تست مراجعه کنند.
وی افزود: شناسایی به موقع بیماران و درمان به هنگام از ورود بیماری به مرحله پیشرفته آن که ابتلا به ایدز است، جلوگیری میکند و میزان انتقال بیماری به دیگران را تا حد بسیاری کاهش میدهد.
رییس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیردار دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان داشت: هم اکنون در ۲۳ مرکز مشاوره زیر پوشش این دانشگاه، آزمایش ویروس اچ.آی.وی به صورت رایگان و با حفظ محرمانگی اطلاعات افراد انجام می گیرد.
دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در ۱۶ شهرستان خراسان رضوی، ۸۰ درصد از جمعیت ۶ میلیون و ۸۷۰ هزار نفری این استان را زیر پوشش دارد و ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به جمعیت ۱۸ شهرستان دیگر این استان بر عهده دانشگاههای علوم پزشکی سبزوار، گناباد، تربتحیدریه، نیشابور و دانشکده علوم پزشکی تربتجام است.