به گزارش ایرنا؛ شهرستان ملایر قبل از انقلاب اسلامی تنها یک کتابخانه عمومی به نام «کتابخانه شهید بهشتی» داشت که به برکت انقلاب اسلامی شمار کتابخانههای عمومی شهرستان ملایر به ۲۳ باب با ۳۰۰ هزار نسخه کتاب در حال حاضر رسیده است که از این نظر در جایگاه خوبی قرار دارد و رشدی صد درصد را نشان میدهد.
این تعداد کتابخانه عمومی جدای از کتابخانههای کانونهای فرهنگی و هنری مساجد، دانشگاهها و مراکز آموزش عالی است و ۱۱ باب کتابخانه شهری و ۱۲ باب روستایی است و یک باب کتابخانه مشارکتی نیز در زندان ملایر با عنوان کتابخانه امام موسی کاظم(ع) فعال است.
دسترسی به کتابخانههای عمومی و تلاش برای جذب حداکثری مردم به عضویت در این مراکز فرهنگی زمینهساز بهبود شاخص کتابخوانی در سطح جامعه است، از این رو تکمیل پروژههای نیمهتمام کتابخانهای و تعریف پروژههای جدید در دستور کار دولت سیزدهم قرار گرفته و ملایر نیز در راستای پیادهسازی سیاستهای دولت، این اهداف را در دستور کار خود داد.
این در حالیست که توجه و رویکرد دولت سیزدهم به تکمیل پروژههای نیمهکاره و بر زمین مانده، محرک جهشی در تکمیل و بهرهبرداری از کتابخانههای عمومی شده و امروز با نگاه حمایتی دولت، مدیریت عالی شهرستان ملایر و اداره کل کتابخانههای استان همدان، ملایر چشمانداز روشنی را در این حوزه ترسیم کرده و با تکمیل پروژههای در دست اجرا، به شاخصهای توسعه دست پیدا خواهد کرد.
در حال حاضر زیربنای کتابخانههای عمومی شهرستان ملایر ۶ هزار و ۱۶۶ مترمربع و سرانه زیربنای کتابخانهها به ازای هر یکصد نفر جمعیت، ۲.۱۴ و سرانه کتاب به ازای هر یکصد نفر ۸۱.۶۳ است که با بیش از ۱۲ هزار عضو فعال کتابخانههای عمومی ملایر، درصد عضویت ۴.۰۹ و تعداد صندلی به ازای هر یکهزار نفر ۲.۶۱ است.
عضویت بیش از ۱۲ هزار نفر در کتابخانههای عمومی ملایر
به گفته رئیس اداره کتابخانههای عمومی شهرستان ملایر؛ یکی از رسالتها و خطمشیهای این نهاد، گسترش کتابخانههای عمومی و افزایش سرانه کتابخانههاست و به حفظ و ارتقای فضاهای موجود به ویژه در مناطق کمتر برخوردار اعتقاد راسخ داریم.
«سیدمهدی آخشیک» در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا اظهار داشت: تلاش ما بر این است همچون دانشگاهها که لبه علم و فناوری باید حرکت کنند، ما نیز یک نهاد پیشرو باشیم و چون میخواهیم نسلی را پرورش دهیم و پذیرای کسانی هستیم که خودشان مشتاق به کتاب و کتابخوانی هستند، باید به لبه قله برسیم.
در حال حاضر زیربنای کتابخانههای عمومی شهرستان ملایر ۶ هزار و ۱۶۶ مترمربع و سرانه زیربنای کتابخانهها به ازای هر یکصد نفر جمعیت، ۲.۱۴ و سرانه کتاب به ازای هر یکصد نفر ۸۱.۶۳ است که با بیش از ۱۲ هزار عضو فعال کتابخانههای عمومی ملایر، درصد عضویت ۴.۰۹ و تعداد صندلی به ازای هر یکهزار نفر ۲.۶۱ است.
وی با تاکید بر اینکه تا رسیدن به نقطه ایدهآل فاصله داریم، تاکید کرد: این رسالت ماست که فضاهای کتابخانهها را گرم نگه داریم و روبه جلو هدایت کنیم و گسترش دهیم.
رئیس اداره کتابخانههای عمومی شهرستان ملایر با اشاره به محدود بودن منابع اعتباری و بودجهای و فراوان بودن نیازها، ادامه داد: علاوه بر اقدامات خوب صورت گرفته، در ستاد بازآفرینی شهری چندین اتفاق خوب افتاده که در آیندهای نزدیک نقاط مختلف شهر ملایر صاحب چند باب کتابخانه جدید خواهد شد.
آخشیک با اشاره به افتتاح فرهنگسرای جدید شهید «احمدرضا احدی» در محله جویبار به عنوان یکی از محلات کمبرخوردار، گفت: طبق قول مساعد شهردار ملایر، یک طبقه از این ساختمان به مساحت ۵۰۰ مترمربع به کتابخانه اختصاص داده میشود که در حال رایزنی و عقد تفاهمنامه هستیم.
وی هدایتها و حمایتهای فرماندار ویژه ملایر و مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان و تشکیل منظم جلسات انجمن کتابخانههای عمومی را عاملی مهم در فعالتر شدن پیشران توسعه دانست و اظهار داشت: برای محله شهید زرینی نیز از زمانی که اجرای سرای محله در حد یک طرح و ایده بود، با شهردار ملایر رایزنی کردیم و وی قول مساعد داد با احداث این سرا، بخشی از آن به متراژ ۲۰۰ مترمربع برای کتابخانه اختصاص یابد تا بتوانیم خدمات استانداردی ارایه کنیم.
رئیس اداره کتابخانههای عمومی شهرستان ملایر با بیان اینکه این پروژهها در قالب مصوبات میز خدمت، و ستاد بازآفرینی شهری و خواسته مردم در راستای ایجاد زیرساختهای فرهنگی و هنری است، یادآور شد: پروژه دیگری را نیز با کمک یکی از خیّران ملایری خانم صلحمیرزایی؛ اعتبارات استانی و سفر رئیس جمهور در انتهای خیابان سعدی به نیت مرحوم «کیارش حمیدی» با زیربنای ۵۰۰ مترمربع و ۵۰ میلیارد ریال اعتبار شروع کردیم و امیدواریم زودتر به بهرهبرداری برسد.
آخشیک طرح احداث کتابخانه عمومی شهید «مسعودیپور» در منطقه امامزاده عبدالله(ع) در زمینی به مساحت ۴۰۰ مترمربع و اهدایی توسط خیّر ملایری را از دیگر پروژهها برشمرد و گفت: با توجه به اینکه سرانه فضای فرهنگی ما در بخش زند پایین بود و کتابخانه عمومی نداشت، کتابخانه کریم خانزند و شهید آزموده افتتاح شد و طبق درخواست اهالی در میز خدمت و اختصاص اعتباری توسط فرماندار ملایر، مصوب شد فضایی در زمینی به وسعت ۹۰ مترمربع به نام «پیشخوان کتاب» در روستای مهدویه بازسازی شود.
به گفته او؛ طی روزهای آتی کار عمرانی این کتابخانه تمام میشود و پس از تجهیز، دهه فجر افتتاح خواهد شد که جز مصوبات میز خدمتی بود که اجرایی شد.
تکمیل کتابخانههای شهید احدی و محله شهید زرینی تا پایان سال
رئیس اداره کتابخانههای عمومی شهرستان ملایر برخورداری از جمعیتی بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ نفر و وجود فضایی ۲۰۰ مترمربعی را طبق شاخصهای جدید نهاد کتابخانهها، ۲ عامل برای ایجاد کتابخانه دانست و بیان کرد: روستای ازناو یکی از روستاهای با جمعیت بالاست که کتابخانه عمومی ندارد و یکی از راهبردهای ما در اختصاص یک طبقه از ساختمان شهید احدی، به دلیل نزدیکی این روستا به محله جویبار ارایه خدمات محوری به اهالی است.
آخشیک: هنوز در شهرک ولیعصر(ع) ملایر با تراکم بالای جمعیت کتابخانه عمومی نداریم، هدف ما این است که خدمات را به تمامی نقاط شهر توسعه دهیم و همکاری و تعامل خوب شهرداری ملایر با ما، موجب شد برای احداث کتابخانه مرکزی ملایر در این شهرک در زمینی به مساحت سه هزار مترمربع به تفاهم برسیم.
آخشیک با بیان اینکه هنوز در شهرک ولیعصر(ع) ملایر با تراکم بالای جمعیت کتابخانه عمومی نداریم، خاطرنشان کرد: هدف ما این است که خدمات را به تمامی نقاط شهر توسعه دهیم و همکاری و تعامل خوب شهرداری ملایر با ما، موجب شد برای احداث کتابخانه مرکزی ملایر در این شهرک در زمینی به مساحت سه هزار مترمربع به تفاهم برسیم.
وی احداث کتابخانه مرکزی به عنوان یکی از آرزوهای دیرینه ملایریها را یک طرح بلندمدت، افتتاح کتابخانه شهید احدی و محله زرینی را یک برنامه میانمدت و کتابخانه مرحوم کیارش حمیدی و شهید مسعودیپور و راهاندازی کتابخانه سیار را یک طرح میانمدت نزدیک به بلندمدت عنوان و پیشبینی کرد با افتتاح چند باب از کتابخانههای عمومی، سرانه زیربنایی کتابخانههای ملایر ۷۰۰ مترمربع افزایش پیدا کند.
این در حالیست که طبق تاکید فرماندار ویژه در ستاد بازآفرینی شهری؛ مصوب شد پروژههایی که آماده واگذاری است؛ همچون کتابخانه سرای محله شهید زرینی؛ شهید احدی در محله جویبار تا پایان سال تکمیل و به سرعت انجام شود.
رئیس اداره کتابخانههای عمومی ملایر در ادامه به اجرای کتابخانه عمومی در پارک شقایق با ۲۰۰ مترمربع به عنوان یک پروژه بلندمدت اشاره و بیان کرد: امسال کتابخانه عمومی روستای توچغاز پس از چند سال افتتاح و کتابخانههای عمومی شهر جوکار، روستای حسینآباد ناظم، کتابخانه عمومی ولایت شهر ملایر و آیتالله میرشاهولد روستای علیآباد دمق بازسازی شد.
آخشیک حمایت از نویسندگان بومی را یکی از رسالتهای این نهاد دانست و اظهار داشت: امسال برنامه رونمایی از چندین کتاب از نویسندگان بومی همچون «فریدون محمودی»، «زهرا زارع»؛ «غلامرضا بکتاش» و کتابهایی همچون «دل سرودههای من»؛ «ایام انتظار» و کتاب «مشاعره» رونمایی شد.
وی با تاکید بر اینکه هدف ما حضور خانواده نویسنده، ناشر و نویسندگان خوب و صاحبنظران در مراسم رونمایی از کتاب و معرفی به مردم است، ادامه داد: تمامی کتابخانههای ما مجهز به بخش کودک است و ۱۶ کتابخانه عمومی این شهرستان دارای خدمات اینترنت و وایفای رایگان است و خدمات به بخش نابینایان و بخش کتب نفیس در برخی کتابخانهها وجود دارد که امیداوریم این خدمات در تمامی کتابخانهها ارایه شود.
اجرای هزار و ۴۰۰ برنامه امسال در کتابخانههای عمومی ملایر
به گفته رئیس اداره کتابخانههای عمومی ملایر، خدمات ویژه به پژوهشگران در کتابخانهها ارائه میشود و ضمن حمایت از انجمنهای ادبی، دوشنبه و سهشنبههای هر هفته بعدازظهر محفل شاهنامهخوانی، مثنویخوانی با حضور اساتید بنام این حوزه برگزار و در کتابخانه دانشجو نیز ماهیانه محفل حافظخوانی داریم.
آخشیک با اشاره به ارایه خدمات و برنامههای خاص و ویژه برای کتابخوان کردن نسل جدید با استفاده از ظرفیت «غلامرضا بکتاش» و بهرهمندی از کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، گفت: همکاران ما با مدارس ارتباط مستمر و فزاینده دارند و طبق هماهنگی با مدیر مدارس، سر کلاس حاضر میشوند و با استفاده از ظرفیت دانشآموزان، به معرفی کتاب میپردازند و هر روز یک کار فرهنگی دارند.
وی همچنین به فعالیت سامانه samanpl.ir اشاره کرد و یادآور شد: همه مردم میتوانند با استفاده از این سامانه، به منابع مطالعاتی دسترسی پیدا کرده و با شاکله کلی کتابخانهها آشنا شوند که در این سامانه تمامی فعالیتهای کتابخانههای عمومی ثبت میشود.
آخشیک اجرای طرح «کاغذ تو، کتاب نو» با ۲۴۰ میلیون ریال و خرید بیش از ۱۵۰ عنوان کتاب را یکی از اقدامات شاخص برشمرد و گفت: از ابتدای امسال تاکنون ۱۴۰۰ برنامه در کتابخانههای عمومی این شهرستان ثبت و اجرا شده که بیش از ۲۰۰ فعالیت مربوط به هفته کتاب امسال بوده است.