کرمان - ایرنا - دستگاه قضا با برگزاری نخستین جلسه دادرسی علنی برخط (آنلاین) در دادگستری کرمان زمینه‌ای را اجرایی کرد تا هم بیش از پیش بر شفاف‌سازی در دادرسی‌ها افزوده و وضعیت آموزش حقوقی جامعه نیز با نگاهی نو ارتقا یابد و هم شهروندان بیشتر با سختی و پیچیدگی‌های کار قضا آشنا شوند.

گزارش ایرنا، هرچند عصر اطلاعات و ارتباطات مدتی است آغاز شده اما با جان گرفتن اینترنت در شهرها، روستاها و مناطق کشور و به دنبال آن استان کرمان، آغاز دوره استفاده از فضای مجازی و بهره گیری از فناوری روز در دستگاه حساس و کلیدی قضایی بیش از پیش عملیاتی شده است.
البته در دوران گذار شیوع کرونا و اعمال محدودیت هایی نظیر ممنوعیت برای جمع شدن بیش از چند نفر در یک فضای بسته بیش از پیش افراد را در رسته های مختلف بخصوص دادگاه ها به سمت استفاده از فضای مجازی سوق داد اما دادگستری استان کرمان در دوران فراگیری و شیوع کرونا با اتکا به فناوری های پیشرفته روز دنیا دادگاه های آنلاین زیادی را برگزار کرد و در این حوزه خود را توانمند نشان داد و اکنون برای نخستین مرتبه و با بهره گیری از فناوری های نوین، کرمان برای نخستین مرتبه شاهد برگزاری دادگاه علنی برخط با حضور قاضی آبیار بود.
این جلسه امروز دوشنبه(۲۰ آذر) در اجرای سند تحول و تعالی قضایی در شعبه ۱۰۷ کیفری ۲ کرمان در مجتمع قضایی ۲۲ بهمن برگزار شد.
در این دادگاه طرفین دعوا با موضوع اسیدپاشی بر روی خودرو به طرح دعوا پرداختند که قاضی آبیار بعد از استماع نظرات طرفین دعوا و برگزاری جلسه دادگاه در جمع خبرنگاران با ابراز خرسندی از برگزاری دادگاه های برخط گفت: قانونگذار اصل را بر علنی بودن جلسات دادگاه گذاشته مگر در جرائم قابل گذشت که به درخواست اصحاب پرونده نخواهند جلسه علنی برگزار شود.
وی با بیان اینکه در پرونده امروز جرم قابل گذشت بود افزود: اصحاب پرونده تقاضای غیرعلنی بودن دادگاه را نداشتند لذا جلسه به صورت علنی برگزار شد.
قاضی آبیار پخش آنلاین جلسات دادگاه را در دادگاه های علنی اقدامی جدید عنوان و تصریح کرد: می توان از این فضا به شکل مناسب بهره برد.
وی با بیان اینکه در این نوع دادگاه مخاطبان متعدد از هر جا می توانند نظرات خود را بر اساس اظهارات شاکی و دفاعیات متهمان به صورت مکتوب در دادگاه بیان کنند افزود: قاضی نیز می تواند از نظرات این افرادبرای صدور رای کامل تر و بهتر بهره ببرد.
وی با اشاره به تعاملی بودن ارتباط در این نوع دادگاه ها افزود: قاضی نیز می تواند از نظرات دیگران استفاده کند و در کشف حقیقت از آن بهره ببرد، چه بسا این نظرات موجب احقاق حق بهتر شود یا از تضییع حقی پیشگیری کند.

وی گفت: رویکرد جدید قوه قضاییه را در زمینه برگزاری دادگاه های برخط و رسانه ای کردن جلسات محدود دادگاه در چارچوب قانون به فال نیک می گیریم.
قاضی آبیار به حضور دانشجویان، حقوقدانان، مردم عادی و کارکنان قضایی سایر استان‌ها در نخستین جلسه دادگاه برخط استان کرمان اشاره کرد و گفت: این تحول در راستای کشف حقیقت و احقاق حق مظلوم و جلوگیری از تضییع حق تاثیرگذار است.
وی ادامه داد: در این دادگاه موضوع تخریب خودرو از طریق اسیدپاشی توسط خواهان مطرح شد.
این قاضی ادامه داد: حسب قوانین موجود دادگاه باید طی همان روز یا هفت روز آینده رای را صادر کند که گاهی بر حسب دلایل متهمان یا اظهارات شاکی دادگاه متوجه نقایصی در تحقیقات پرونده می شود که می تواند ضمن اعلام نقص، تحقیقات تکمیلی را انجام دهد یا پرونده را به دادسرای عمومی انقلاب برای انجام تحقیقات تکمیلی برگرداند.
قاضی آبیار ادامه داد: اگر نیاز به تحقیقات تکمیلی نباشد و دادگاه پرونده را کامل بداند، رای طی یک تا هفت روز صادر می شود.
معاون فناوری اطلاعات و برنامه ریزی که معاونت قضایی دادگستری استان را نیز برعهده دارد در این زمینه گفت: بر اساس اصل ۱۶۵ قانون اساسی دادگاه باید علنی برگزار شود مگر اینکه قاضی تشخیص غیرعلنی بودن دادگاه را بدهد یا طرفین دعوا رضایت نداشته باشند.
حسن سلطانی نژاد با بیان اینکه علنی برگزار شدن دادگاه موضوع جدیدی نیست افزود: برخط بودن دادگاه علنی موضوعی جدید است.
وی بیان کرد: افراد مختلف جامعه به ویژه علاقه‌مندان به رشته های حقوق، دانشجویان و وکلا می توانند در دادگاه های برخط شرکت کنند.
معاون قضایی دادگستری کرمان گفت: شفافیت و تنویر افکار عمومی از مزایای اجرای طرح دادگاه برخط است؛ مردم نیز با وجود دادگاه های برخط با دشواری کار قضا بیشتر آشنا می شوند.