به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، نشست هماندیشی «مشارکت در انتخابات پیشرو؛ راهکارها و چالشها» در مؤسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی با حضور «سید مرتضی نبوی» عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، «منوچهر متکی» سخنگوی شورای وحدت، «عبدالله مرادی» مدیر کل دفتر امور سیاسی وزارت کشور برگزار شد.
نبوی در این نشست با اشاره به بیانات رهبر انقلاب در زمینه انتخابات در دیدار با مسئولان نظام، گفت: سخنان مقام معظم رهبری در زمینه انتخابات جدی و راهگشا بود. اگر هر کدام از این محورها را مدنظر قرار دهیم و همه کسانی که مخاطب این صحبتها هستیم به وظیفهمان عمل کنیم اتفاق مبارکی خواهد افتاد.معتقدم با توجه به اینکه رهبر معظم انقلاب نیز بر قدرت ملی تاکید کردهاند جنبه امنیت نرم انتخابات بهویژه در این مقطع، بسیار پررنگ و موثر است.
عضو مجمع تشخیص تاکید کرد: شاید یکی از دلایل مهم اتفاقاتی که در گذشته افتاد این بود که دشمنان حس کردند پشتوانه مردمی نظام به دلیل کاهش مشارکت مردم در دو انتخابات گذشته تضعیف شده است و این طمع ایجاد شده بود که اگر حوادثی را ایجاد کنند مردم هم حمایت میکنند، که خوشبختانه پیشبینی آنها اشتباه از آب درآمد و این اتفاق نیفتاد.مردم متوجه شدند که اهدافی که پیشت سر این تحریکات است که بسیار نیز گسترده بود به نفع نظام، مردم و کشور نیست.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اضافه کرد: اتفاقاتی که در گذشته افتاد این بود که حس کردند پشتوانه مردمی نظام در دو انتخابات گذشته کم شده و تصور کردند که اگر اغتشاشاتی ایجاد کنند، مردم حمایت خواهند کرد. اما مردم خیلی زود فهمیدند که اهداف این اغتشاشات به نفعشان نیست.
وی در ادامه به سخنان مقام معظم رهبری اشاره کرد گفت: در صورتی که انتخابات در کمال سلامت با رقابت جدی و مشارکت بالا و در فضای امنی برگزار شود، نشانه قدرت ملی است. کسانی که در زمینه انتخابات نقش ایفا میکنند، وزارت کشور، هیاتهای نظارت و اجرایی، شورای نگهبان و رسانهها به همراه اصحاب رسانه باید در راستای افزایش مشارکت اقدام کنند.
وی با بیان اینکه دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی و خود نظام و دستگاههای ذیربط خیلی نقش دارند، گفت: نگرانی از این است که اگر ما به احزاب رسمیت بدهیم قابل کنترل هستند و یا خارج از نظام بازی خواهند کرد.به نظر میرسد که خیلی وقت است که نظام ما به این قدرت رسیده است که میتواند اجازه بدهد که احزاب فعالیت کنند اما این مجوز باید در چارچوب قانون اساسی باشد نه اینکه خارج از نظام فعالیت کند.من یقین دارم که دستگاههای نظام از چنین اقتداری برخوردار هستند و چنین درایتی را دارند اما اینکه چرا این اتفاق نمیافتد یکی از سوالاتی است که ما که از ابتدای انقلاب توفیق داشتیم و در فعالیتهای سیاسی بودیم به نظر میرسد اگر قرار است رقابت به شکل جدی شکل بگیرد، باید این اتفاق بیفتد.
نبوی تصریح کرد: وقت آن رسیده که نظام حمایت کند تا چند حزب جدی در کشور ایجاد شود. تجربه خود من نشان میدهد که بدون حمایت و رضایت نظام این اتفاق نمیافتد ما در زمینه سیاسی بلوغ داشتیم ولی به آن حد مورد نظر نرسیده است.
به یاد دارم که اوایل انقلاب حزب را قبول نداشتند وقتی حزب جمهوری اسلامی تشکیل شد همه حملات به سمت تابلوی حزب جمهوری اسلامی در سراسر کشور بود. بعدها حزب خوب شد و همه قبول داشتند که حزب باشد منتها دو جریان در کشور شکل گرفت که اسم آن را جریان راست و جریان چپ و بعدا جریان اصلاحطلب و اصولگرا گذاشتند اما این هم به سرانجام نرسید و از دل این جریانات دو حزب سراسری شکل نگرفت باید حزب سومی نیز به نام حزب چکش تعادلایجاد می شد تا رقابت واقعی شکل بگیرد.
وی تصریح کرد: نگرانی ما از این است که اگر به احزاب رسمیت بدهیم،ممکن است این احزاب خارج از چارچوب فعالیت کنند. به نظر میرسد که خیلی وقت است که نظام ما به این قدرت رسیده است که میتواند اجازه بدهد که احزاب فعالیت کنند اما این فعالیتها باید طبق قانون اساسی باشد.من یقین دارم که دستگاههای نظام از چنین اقتداری برخوردار هستند و چنین درایتی را دارند اما اینکه چرا این اتفاق نمیافتد یکی از سوالاتی است که، مطرح می باشد؛ بنده از ابتدای انقلاب توفیق داشتیم و در فعالیتهای سیاسی شرکت داشتم؛ به نظر میرسد اگر قرار است رقابت به شکل جدی شکل بگیرد، باید این اتفاق بیفتد.
نبوی تصریح کرد: البته ممکن است پاسخ بدهند که قانون که منعی نکرده است هم قانون اساسی و هم قوانین احزاب این اجازه را داده است اما اگر این موضوع در قوانین انتخابات به صورت رسمی پیشبینی نشود و به حزب رسمیت بخشیده نشود، اجرایی نمی شود به عنوان مثال باید دقیقا مشخص شود که فراکسیونهای اکثریت و اقلیت در مجلس چه اختیاراتی دارند و از چه مزایایی میتوانند برخوردار باشند و چگونه حمایت مالی از آنها انجام شود.
وی ادامه داد: البته اگر احزاب رسمیت پیدا کنند مزایای دیگری نیز خواهد داشت از جمله اینکه نیروهای صفرکیلومتر وارد نظام و مجلس نمیشوند و قرار نیست همه چیز از نو تجربه شود و ما همیشه کسانی را در جایگاه قانونگذاری یا اجرا داشته باشیم که از تجربه و تخصص کافی برخوردار نیستند زیرا احزاب محل تربیت نیروهای کارکشته نیز است.هر موقع در انتخابات دستگاههای اجرایی و نظارتی به شکلی عمل کردهاند که یک جریان بسیار کمرنگ مشارکت داشته باشد و یا نیروهای سرشناس آنها حذف شدهاند، سطح مشارکت بسیار پایین آمده است و این مسالهای است که باید برای آن جواب داشته باشیم.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اضافه کرد: رسانهها به خصوص فضای مجازی، نقش مهمی دارند اما امیدبخشی باید توسط دولت، مجلس و سایر نیروهای نظام انجام شود. مرسوم شده که رسانه ها از فضای مجازی برای ناامید کردن مردم و انتشار اخبار کذب یا اخبار ناامیدکننده نقش داشته باشند در حالی که رسانهها باید برای افزایش مشارکت مردم و حفظ آن را در انتخابات نقش روشنی ایفا کنند. دولت شبانهروز تلاش میکند، گرچه ضعفهایی در بعضی بخشها وجود دارد.
وی با اشاره به اقدامت مثبت و موثر دولت در حوزه سیاست خارجی، تصریح کرد: این دولت برخلاف دولتهای گذشته، گرچه شاید پیشبینی نمیشد اما در زمینه سیاسیت خارجی بسیار فعال عمل کرده و توانسته است ارتباط با همسایگان را احیا کند که تبیین آن میتواند امیدبخش باشد.
نبوی همچنین درباره ردصلاحیت برخی از نمایندگان فعلی و گذشته در انتخابات پیش روی سال ۱۴۰۲، اظهار داشت: امکان داشت کسانی که سابقه زیادی داشتند، رد صلاحیت نشوند تا نگویند انتخابات مهندسی شده برگزار شده است. رد صلاحیت برخی افراد شناخته شده، خبر خوبی نبود. امیدواریم شورای نگهبان با توجه به توصیههای رهبری، به دنبال ایجاد مشارکت باشد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تأکید کرد: فضای مجازی نقش بسیاری در این زمینه دارد. باتوجه به زمان باقیمانده، از فرصت برای بالا بردن مشارکت استفاده کنیم.