اصفهان- ایرنا- مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: پس از رهاسازی آب در آذر امسال تنها حدود ۶ میلیون مترمکعب آب به تالاب گاوخونی رسید، در حالی که انتظار ما افزون بر ۲۰ میلیون مترمکعب بود که محقق نشد ولی این حرکت قدمی رو به جلو تلقی می‌شود.

تالاب بین‌المللی گاوخونی به وسعت ۴۷۶ کیلومترمربع در ۱۶۷ کیلومتری جنوب شرق اصفهان در کنار شهر ورزنه و در جوار تپه‌های شنی قرار دارد.

به گزارش ایرنا و به نقل از روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان، احمدرضا لاهیجان زاده که عصر روز جمعه در باره نتایج نشست منطقه‌ای هم‌اندیشی رؤسا و دبیران مناطق پنجگانه و مدیران کل منطقه چهارم حفاظت محیط زیست کشور سخن می‌گفت، افزود: در مدت ۱۰ روز تنها حدود ۶ میلیون مترمکعب آب پس از رهاسازی رودخانه زاینده‌رود در آذر امسال به تالاب گاوخونی وارد شد و بخشی از سطح آن را مرطوب کرد.

وی خاطرنشان کرد: برآوردها نشان می‌دهد در صورت ورود حدود ۲۲ میلیون مترمکعب آب به تالاب گاوخونی، پهنه آن خیس خواهد شد.

لاهیجان زاده تصریح کرد: نوبت نخست رهاسازی بعنوان کمک به رهاسازی‌های بعدی، می‌تواند موجب بهبود شرایط آبگیری تالاب شود و در رهاسازی نوبت نخست، مقدار زیادی از آب ورودی جذب بستر رودخانه و پهنه آبگیر تالاب شد.

وی گفت: یکصد کیلومتر پایین دست رودخانه زاینده‌رود خشک بود و این رهاسازی اولیه سبب سیراب شدن اولیه بستر رودخانه شد.

لاهیجان‌زاده تاکید کرد: در صورت تامین رطوبت لازم در شرایط فعلی، در رهاسازی‌های بعدی سرعت پخش آب در پهنه تالاب بالا خواهد رفت و دلیل این موضوع وارد نشدن آب به قسمت اعظم تالاب در ۱۷ الی ۱۸ سال گذشته است.

وی خاطرنشان کرد: آذر امسال برخلاف پیش‌بینی‌ها بارندگی مطلوبی نداشتیم و از این جهت، برنامه‌ریزی برای رهاسازی حقابه تالاب دچار وقفه شد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست اصفهان گفت: بر اساس پیش بینی‌ صورت گرفته، ۲ نوبت دیگر رهاسازی آب در زمستان و اوایل فروردین برای تالاب گاوخونی برنامه‌ریزی شده ولی اکنون اتفاقی که افتاده این است که با وجود پیش‌بینی سازمان هواشناسی مبنی بر بارش‌های فرا نرمال در آبان و آذر، نه تنها بارشی محقق نشد بلکه جز شب گذشته بارندگی دیگری نداشتیم.

وی تصریح کرد: بر اساس پیش‌بینی‌ها در ۱۰ روز اول دی نیز احتمال بارندگی وجود دارد که تحقق این موضوع در رهاسازی حقابه تالاب بسیار تعیین‌کننده است.

لاهیجان‌زاده اظهار امیدواری کرد که در زمستان بخشی از کمبود بارش‌ها جبران شود و با توجه به آغاز همکاری خوب شرکت آب منطقه‌ای اصفهان با محیط زیست، همه شرایط برای رهاسازی حقابه تالاب گاوخونی مهیا شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست اصفهان همچنین گفت: این اداره کل در نشست هم‌اندیشی رؤسا و دبیران مناطق پنجگانه و مدیران کل منطقه چهارم حفاظت محیط زیست کشور، فرایندهای صورت گرفته برای احیای تالاب بین المللی گاوخونی و حقابه ۱۷۶ میلیون مترمکعبی آن در سال و در شرایط نرمال ارائه کرد.

به گزارش ایرنا، نشست هم‌اندیشی رؤسا و دبیران مناطق پنجگانه و مدیران کل منطقه چهارم حفاظت محیط زیست کشور، روز گذشته پنجشنبه در اصفهان برگزار شد.

در این نشست، مدیران حاضر از مناطق مختلف کشور به بیان تجربیات خود در زمینه راهکارهای حفاظت و احیای تالاب‌های تحت مدیریت خویش پرداختند.

استان اصفهان در سال‌های اخیر از کم‌آبی و خیزش گرد و خاک بر اثر خشک شدن زاینده‌رود و تالاب گاوخونی رنج می‌برد.

تالاب بین‌المللی گاوخونی یکی از بزرگترین و مهمترین تالاب‌های ایران محسوب می‌شود و در طول تاریخ و پیش از آغاز خشکسالی‌های اخیر علاوه بر ایجاد فضای فرحبخش در شرق استان، مامن پرندگان مهاجر و جانوران آبی و منبع درآمد و آسایش ساکنان این منطقه بوده اما در سال های اخیر بدلیل تحقق نیافتن حقابه محیط زیستی آن در معرض خشکی کامل قرار گرفته است.

برداشت‌ بی‌رویه و غیرقانونی در بالادست، کاهش آب ورودی، تغییر اقلیم و خشکسالی و تامین نشدن حقابه‌ طبیعی از چالش‌هایی عنوان می‌شود که حیات این تالاب را به خطر انداخته است.

به گفته کارشناسان، ادامه این روند می‌تواند تالاب گاوخونی را به کانون تولید گرد و غبار تبدیل کند و تا شعاع زیادی را تحت تاثیر قرار دهد بنابراین تامین حقابه آن ضروریست.

کنوانسیون تالاب‌های جهان(کنوانسیون رامسر)، شهر ورزنه در جوار تالاب بین‌المللی گاوخونی در شرق اصفهان را بطور رسمی برای یک دوره سه ساله بعنوان شهر تالابی معرفی کرد و نام آن در وبسایت این کنوانسیون به ثبت رسید.