تهران- ایرنا- موزه متروپولیتن نیویورک، ۱۸ اثر تاریخی را به کشورهای تایلند و کامبوج برمی‌گرداند.

به گزارش روز شنبه ایرنا از نیویورک تایمز، موزه هنر متروپولیتن در نیویورک، روز جمعه، ۱۵ دسامبر (۲۴ آذر)‌، اعلام کرد آثار باستانی که یک دلال هنری متهم به قاچاق آثار باستانی در سال ۲۰۱۹، تهیه کرده بود، به کشورهای مبدا باز می‌گرداند، این موزه اظهار داشت: ۱۴ مجسمه را به کامبوج و دو مجسمه به تایلند بازگردانده خواهند شد.

موزه متروپولیتن در این اعلامیه گفت: با بازگرداندن مجسمه‌ها به کشورهای مبدا، مجموعه آثار هنری مرتبط با «داگلاس لچفورد»، فروشنده متهم به قاچاق آثار غارت شده از جنوب شرقی آسیا را خالی می‌کند.

دادستانی آمریکا در ناحیه جنوبی نیویورک، لچفورد را به‌دلیل تامین آثار باستانی غارت‌شده برای خانه‌های حراج بزرگ، فروشندگان آثار هنری و موزه‌ها، همچنین جعل اسناد درباره محل به‌دست آوردن این آثار، متهم کرد.

نیویورک تایمز در گزارشی نوشت: لچفورد در سال ۲۰۲۰ در خانه خود در بانکوک درگذشته است.

«مکس هولین»، مدیر اجرایی متروپولیتن در بیانیه‌ای گفت: "موزه متروپولیتن سال‌هاست به‌طور پیگیر با مقامات کشور کامبوج و دادستانی آمریکا همکاری می‌کند تا مناقشات مربوط به این آثار هنری را حل کند و اطلاعات جدیدی که از این روند به‌دست آمده است روشن می‌کند که ما باید بازگشت این گروه مجسمه ها را آغاز کنیم."

این موزه گفت: آثار هنری که به کشورهای خود بازگردانده می‌شوند بین قرن‌های ۹ و ۱۴ میلادی در دوره آنگکور تولید شده است و نمادهای مذهبی هندو و بودایی را نشان می‌دهد.

مکان‌های باستان‌شناسی مهم کامبوج مربوط به امپراتوری خمرهای باستانی در طول دوره طولانی ناآرامی‌های داخلی در این کشور، از اواسط دهه ۱۹۶۰ تا اوایل دهه ۱۹۹۰، هدف غارتگران قرار گرفت.

دادستانی آمریکا در کیفرخواست خود آورده است: آثار هنری از طریق یک شبکه غارتگری سازمان‌یافته و فرآیند قاچاق که لچفورد برای به‌دست آوردن آنها خود از آن استفاده می‌کرد، وارد بازار آثار هنری بین‌المللی شده‌اند.

در بیانیه موزه آمده است: بازگرداندن این اثر هنری به‌دنبال تعهد این موزه برای بررسی آثار موجود در مجموعه خود باتوجه به مالکیت فرهنگی و شیوه‌های جمع‌آوری آثار موزه در گذشته است.

خبرگزاری رویترز نیز در گزارشی مدعی شد: مقامات آمریکا بیش از یک دهه را صرف یافتن آثار غارت شده از کامبوج کرده اند و قبلاً از منابع مختلف بازگردانده شده‌اند.

کامبوج از اعلامیه صادر شده مبنی بر اینکه موزه متروپولیتن نیویورک این آثار هنری باستانی را برمی‌گرداند استقبال کرده است.

در بیانیه‌ای که توسط وزارت فرهنگ و هنرهای زیبای کامبوج منتشر شد، آمده است: ما از این اولین قدم در مسیر درست قدردانی می‌کنیم. ما مشتاقانه منتظر بازگشت بیشتر و تصدیق حقیقت در مورد گنجینه‌های ملی ازدست رفته خود هستیم که در زمان جنگ و نسل‌کشی از کامبوج گرفته شده است.

این آثار در حالی به کشور خود بازگردانده می‌شود که بسیاری از موزه‌ها در آمریکا و اروپا دارای مجموعه‌هایی حاوی اشیاء غارت شده از آسیا، آفریقا و مکان‌های دیگر در طول قرن‌ها استعمار یا در زمان تحولات سیاسی و ... آنها هستند.

این اولین بار نیست که موزه متروپولیتن آثار هنری مرتبط با لچفورد را به کامبوج بازمی‌گرداند، در سال ۲۰۱۳ نیز این موزه دو شی تاریخی را به کامبوج برگردانده بود.

خانواده لچفورد همچنین مجموعه‌ای از جواهرات کامبوجیایی با قدمت چند صد ساله در اختیار داشتند که بعداً به کامبوج بازگردانده شد.