اردبیل - ایرنا - معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای اردبیل گفت: ورودی آب سدهای این استان در سال آبی جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از ۲۰ درصد کاهش یافته است.

حمید فضایلی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به کاهش بارش‌ها و به تبع آن کاهش ورودی آب سدهای استان اظهار کرد: سد یامچی به عنوان یکی از مهم‌ترین سدهای استان به دلیل تامین آب آشامیدنی مرکز استان هم‌اکنون ۲۲ میلیون مترمکعب آب دارد که نسبت به سال قبل ۱۰ درصد کاهش یافته است.

وی با بیان اینکه حجم ذخیره آب سد خدا آفرین در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۱۵ درصد کاهش یافته است، گفت: از ابتدای سال آبی جاری تاکنون ۲۴۶ میلیمتر بارندگی در استان اتفاق افتاده است که این میزان در مقایسه با سال گذشته پنج درصد و در مقایسه با دوره بلند مدت ۲۱ درصد کاهش نشان می‌دهد.

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای اردبیل همچنین با اشاره به کاهش آورد رودخانه ارس در شمال استان ادامه داد: حجم ذخیره آب در مخزن سد ارس هم ۶ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته است.

توسعه اراضی کشاورزی ، تنش آبی را تشدید کرده است

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای اردبیل گفت: با وجود اینکه در سال‌های اخیر سطح قابل توجهی از اراضی کشاورزی در محدوده دشت اردبیل به سیستم‌های نوین آبیاری تبدیل شده، توسعه اراضی کشاورزی در محدوده این دشت، صرفه‌جویی در مصرف آب را تحت تاثیر قرار داده و این موضوع تهدیدی جدی در مقابل اجرای برنامه‌های مربوط به تعادل بخشی منابع آب در دشت شده است.

فضایلی ادامه داد: تبدیل اراضی کشاورزی به آبیاری تحت فشار در دشت اردبیل می‌بایست صرفه‌جویی منابع آب‌های زیرزمینی را به دنبال می‌داشت اما در عمل سطح زیرکشت اراضی در محدوده این دشت در سال‌های اخیر گسترش یافته و در عمل تغییری در وضعیت دشت اردبیل حاصل نشده است.

وی با بیان اینکه به دلیل برداشت‌های بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی شاهد از دست رفتن ۸۰ درصد از منابع دشت اردبیل هستیم ، افزود: در حال حاضر در بخش‌های مختلف دشت اردبیل با افت شدید آبخوان مواجه هستیم که بسیار نگران کننده است.

فضایلی تصریح کرد: بر اساس ارزیابی سال‌های اخیر بیش از ۸۰۰ میلیون مترمکعب از ذخایر ۱.۵ میلیارد مترمکعبی آب‌های زیرزمینی دشت اردبیل مصرف شده و ذخایر سفره‌های زیر زمینی را به مخاطره انداخته است.

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای اردبیل اصلاح الگوی مصرف و الگوی کشت در بخش کشاورزی را ضروری دانست و گفت: جایگزینی محصولات کم آب‌بر به جای کشت محصولات پرآب بر و استفاده از تجهیزات نوین آبیاری در مزارع باید مورد توجه جدی قرار بگیرد.