به گزارش ایرنا، این نشست هماهنگی که با اظهار نظرهای کارشناسی همراه بود با هدف تشریح وضعیت منابعآب و هماندیشی برای حفاظت و صیانت از آن و مشارکت گروههای مردم نهاد در سالن کنفرانس شرکت آب منطقهای فارس برگزار شد.
مجری طرح اطلاع رسانی، آموزش و فرهنگسازی آب منطقهای فارس در این نشست با بیان توضیحاتی درباره پروژههای احیا و تعادلبخشی و توصیف پروژه اطلاعرسانی، آموزش و فرهنگسازی در برنامه هفتم توسعه بر اهمیت ویژه حضور سازمانهای مردم نهاد در عرصه حفاظت از منابع آب و محیطزیست تأکید کرد و گفت: باید ذهن بهرهبرداران از منابع آب را به این سمت و سو فعال کنیم و آموزش دهیم که حفظ محیطزیست و منابع آب یک اولویت اصلی است تا بتوانیم به مرور زمان نتایج مناسبی از جامعه دریافت کنیم.
محمد مهدی شریفی آموزش را مهمترین حلقه اتصال کشاورزان و حفظ محیط زیست، خاک و آب دانست و افزود: نقش بهرهبرداران در حفاظت از محیط زیست و خاک انکار ناپذیر و موجب بقای محیط زیست است.
وی با اشاره به توانمندیهای وجود تشکلهای مردم نهاد در استان فارس گفت: باید از این ظرفیتها به منظور حفظ توأمان محیطزیست و منابع آب بهرهگیری کرد، این در حالیست که تشکلهای مردم نهاد زبان گویای مدافعان از محیطزیست و بازویی برای اجرای برنامههای احیای منابع آب هستند که از این توان مردمی باید بهرهگیری کرد.
شریفی ادامه داد: حفاظت از آب و محیط زیست و حفاظت از خاک نقش اساسی در تأمین امنیت غذایی جامعه ما دارد و تبیین این موضوع نیاز به احساس مسئولیت از سوی آحاد مردم به ویژه تشکلهای مردم نهاد دارد.
دبیر انجمن زیست محیطی ایران زیبا نیز در این نشست با ارائه گزارشی از فعالیتهای انجام شده توسط سمنها در خصوص مصرف بهینه منابع آب و توضیح موردی برخی تجارب در سطح استان برای هرگونه همکاری و مشارکت جهت اطلاع رسانی، آموزش و فرهنگسازی مصرف بهینه آب اعلام آمادگی کرد.
محمد جواد نعمت الهی رویکرد وزرات نیرو را سپردن کار به مردم قلمداد کرد و گفت: این اقدامی خوشایند و امیدبخش است که مشارکت مردم در احیای منابع آب و محیط زیست افزایش یابد.
وی اضافه کرد: در سالهای گذشته در استان سازمانهای مردم نهاد(سمنها) فعالیتهای بسیار خوبی در حوزه آب خصوصا احیای تالابها انجام دادهاند که این نشان از توانایی زیاد این گروههای مردمی دارد.
نعمت الهی یادآور شد: در زمینه اطلاع رسانی و فرهنگسازی در مصرف بهینه آب تجارب و سوابق خوبی داریم و مشتاقانه آماده هستیم تا این تجارب را در اختیار مدیران و مسئولان این حوزه بگذاریم.
وی عنوان کرد: پیشنهاد میشود که مسائل اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی هر سه با هم دیده شود و برنامهریزی به صورت جامع انجام گیرد تا آموزشها به فرهنگ سازی منجر شود، در کنار هر گونه کار فرهنگی باید سود اقتصادی کشاورز هم در نظر گرفته شود.
دبیر انجمن میراث پریشان نیز در این نشست ضمن استقبال از مشارکت در جهت پیشبرد بهتر پروژه اطلاعرسانی، آموزش و فرهنگسازی در مصرف بهینه آب، به این نکته اشاره کرد که مشارکت یک علم است و باید از راههای علمی و فنی برنامهریزی و اجرا شود.
محمد جواد سیاحپور افزود: ساختار مشارکت در سازمان ها باید جایگاه مشخص داشته باشد و اطلاع رسانی، آموزش و فرهنگسازی در هر منطقه، هر نوع مخاطب و هر نوع مصرف متفاوت است.
شیما امیری عضو تشکل زیست محیطی کوچران نیز با اعلام آمادگی جهت مشارکت در پروژه فرهنگسازی اعلام کرد: مردم در گذشته مدیریت و علم مهندسی را به صورت همزمان در بهرهبرداری از منابع آب به کار گرفته و در اقلیم خشک ایران زندگی کردهاند، این نوع تجارب اکنون باید فراروی برنامهریزان و تصمیمگیران جامعه باشد.
رسول حاجی باقری دبیر گروه مردمی دیدهبان استهبان هم عنوان کرد: در گام اول باید به سمت و سویی برویم که اعتمادسازی انجام شود تا بتوان انتظار اثرپذیری آموزشها بر رفتار مردم را داشت.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای فارس نیز بر لزوم توجه به حفظ منابع آب و حفظ محیطزیست به عنوان یک هدف مشترک تاکید کرد و با اعتقاد به اینکه خاک از منابع طبیعی و محدود زمین است و پس از آب و هوا، مهمترین جزء محیط زیست محسوب میشود گفت: توسعه پایدار و متوازن از اولویتهای اساسی حفاظت از محیطزیست است.
سیاوش بدری افزود: حفاظت از منابع آب نیز منطبق با همین هدف است، از این رو با آموزش و جلب مشارکت عمومی، تشکیل نهادهای غیردولتی و مردمی، سیاستگذاریهای مناسب و ایجاد برنامههای بلندمدت در سازمانهای مختلف، میتوان به داشتن محیط زیستی سالم همراه با حفظ منابع آب کمک کرد.
بدری حقِ داشتن محیط زیستی سالم را یکی از مهمترین حقوقهای بشری دانست و اضافه کرد: این حق نه تنها از مصادیق برجسته حقوق همبستگی است و در نسل سوم حقوق بشر مقولهبندی میشود، بلکه لازمه تحقق توسعه سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است؛ با این حال ایفای حق یاد شده مستلزم سطحی از توسعه است که به نوبه خود زمینه پیشگیری از تخریب بیشتر محیطزیست را فراهم میآورد.
وی از مهمترین آثار بیتوجهی به این مقوله را آلودگی هوا، کاهش کمی و کیفی منابع آب، فرسایش خاک، تخریب جنگل ها و مراتع، خشکیدگی تالابها، بیابانزایی و افزایش کانونهای تولید ریزگردها، تخریب و آلودگی زیستگاههای ساحلی و دریایی، سوء مدیریت پسماندها و فاضلابها و تخریب تنوع زیستی قلمداد کرد و گفت: برخورداری از محیط زیست سالم حق تمامی شهروندان است و در این میان حفظ منابع آب با جلب مشارکت مردم و سازمان های مردم نهاد اولویت دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای فارس با تقدیر از حضور اعضای تشکلهای مردم نهاد در این نشست افزود: حق برخورداری از محیط زیست سالم و حق بهرهمندی از توسعه پایدار یکی از جلوههای کرامت انسانی تلقی میشود که مکمل حقوق بشر برای نسل حاضر و شرط تحقق آن برای نسلهای آینده است.
وی اضافه کرد: حقِ داشتن محیطزیست سالم امروز دیگر یک آرزوی دست نیافتنی نیست، بلکه پس از حدود چند دهه تلاش مداوم سازمانهای غیردولتی، سازمانهای بینالمللی و مجامع علمی شـناخته شده در سطوح بینالمللی، منطقهای و ملی به آرمانی بشری تبدیل شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای فارس گفت: برای داشتن محیط زیست سالم، افراد و اجتماعات بشری، حق دارند از محیط زیستی سالم و متعادل از نظر زیست محیطی و مساعد بـرای تـوسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حقوقی برخوردار شوند.