تاریخ انتشار: ۲۹ آذر ۱۴۰۲ - ۰۷:۵۹

زنجان - ایرنا - ورزش بیلیارد و بولینگ استان زنجان که در گذشته نه چندان دور فعالیت چشمگیری نداشت امروز با اقدامات انجام شده یکی از بهترین سالن‌ها و تجهیزات را در اختیار دارد و در مسیر رشد و پیشرفت وارد شده و چشم انداز روشنی پیش روی آن قرار گرفته است.

به گزارش ایرنا، ‌ بیلیارد یکی از رشته های ورزشی مهیج، به ظاهر آرام ولی پرتحرک، کالری سوز و در عین حال گران قیمت است که در فضای سرپوشیده و بر روی میزی مستطیل شکل که با پارچه ای از جنس ماهوت پوشانده شده است با سه یا ۱۵ گوی و میله‌ای چوبی انجام می‌شود.

بازی بیلیارد در ایران به روش روسی انجام و با ضربه به توپ سفید به سوی مثلث توپهای رنگی آغاز می‌شود. این ورزش که از سوی روس ها و انگلیسی ها وارد ایران شد در ایران به روش روسی انجام می‌شود به این صورت که با ضربه به توپ سفید به سوی مثلثی که از توپ های رنگی ایجاد شده است بازی آغاز می شود و این ضربه و اینکه آیا توپی وارد حفره های میز شده است یا نه، روند و چگونگی ادامه بازی را تعیین می کند.

این ورزش با دسته بندی فدراسیون جهانی به ۲ دسته "پاکت بیلیارد" و "اسنوکر" تقسیم بندی شده که هر یک از این دسته ها دارای قوانین و روشهای مخصوص به خود است.

ورزش بیلیارد و بولینگ از سال ۱۳۸۰ با راه اندازی فدراسیون آن در ایران رسمیت یافت و شکل عمومی و همگانی به خود گرفت و پس از سالها فعالیت بازیکنان مطرح و به نامی را پرورش داد که امروز در سطح جهانی نامدار و بلند آوازه هستند.

این رشته ورزشی در استان زنجان نیز تقریبا از اوایل دهه ۸۰ به صورت جدی کار خود را آغاز کرد و پس از سالها با برگزاری مجمع انتخاباتی هیات بولینگ، بیلیارد و بولس استان در دی‌ ماه سال ۹۲، به طور رسمی صاحب هدایتگر شد.

برای اطلاع از وضعیت کنونی ورزش بیلیارد و بولینگ در استان زنجان خبرنگار ایرنا با ابوالفضل شاهمرادی، رییس هیات بیلیارد و بولینگ استان گفت و گو کرده است.

ایرنا:‌ ورزش بیلیارد و بولینگ در استان زنجان هم اکنون در چه وضعیتی قرار دارد؟ ‌

این هیات ورزشی طی سالها که از راه اندازی رسمی آن می گذشت هیچ فعالیت قابل توجهی نداشت و تنها مُهر هیات هر از چند سالی جا به جا می شد.

با برنامه ریزی ها و اقدامات انجام شده طی سالهای اخیر، هم اکنون استان زنجان یکی از بهترین سالن‌های ورزشی بیلیارد را در بین سایر هیاتها دارد هرچند به این لحاظ اول نیست ولی به جرات می توان گفت یکی از بهترین هاست.

هیات بیلیارد زنجان هم اکنون یکی از بهترین میزهای مورد استفاده در بازی های جهانی و ملی و تجهیزات را در اختیار دارد. در گذشته زنجان سالن اختصاصی بیلیارد نداشت در حالی که هم اکنون این هیات بهترین تجهیزات و یکی از بهترین میزهایی را که امروز در بازی‌های جهانی و ملی استفاده می شود دارد و هرچند این هیات ورزشی را با یک مُهر تحویل گرفتیم اما در حال حاضر بیش از ۱۰ میلیارد ریال سرمایه داریم که این امر حاصل تلاش اعضای هیات، ‌ ورزشکاران، مسوولان ورزشی استان، فدراسیون و خیرینی است که بسیار کمک حال این ورزش بوده اند.

ایرنا:‌ ورزش بیلیارد و بولینگ استان زنجان به لحاظ فضای لازم و سالن های اختصاصی در چه وضعیتی است؟ ‌

متاسفانه هم اکنون بولینگ در استان ما فعال نیست. بیلیارد و بولینگ یکی از رشته هایی است که هزینه نگهداری زیادی را می طلبد به طوریکه جا به جایی یک متر میز بیلیارد نزدیک به ۱۰۰ میلیون ریال هزینه در پی دارد.
در فواصل زمانی مشخصی بسته به میزان استفاده از کل پارچه روی میز بیلیارد باید تعویض شود، سنگی که از زمین برداشته و روی میز گذاشته می‌شود برای هر سنگ ۵۰۰ میلیون ریال هزینه نیاز است.
این ورزش، رشته ای نیست که هر جایی بشود آن را اجرا کرد و بسیار پرهزینه است.
در زمان حاضر حدود ۲۰ باشگاه بیلیارد در استان فعال است که ۱۰ باشگاه از آنها مجوزدار است و برای جمع آوری سالن های غیرمجاز با اماکن مکاتبه کرده ایم چرا که باید همه این سالن های ورزشی مجوز دار باشند تا جوانان و خانواده ها برای فعالیت فرزندان خود در این سالن ها اطمینان خاطر داشته باشند.
تاکنون هیچ موردی از تخلف، ‌ خطا و مشکلی در این سالن ها گزارش نشده است اگر هم باشد به یقین برخورد می کنیم.

ایرنا:‌ برای معرفی رشته ورزشی بیلیارد و بولینگ در استان چه اقداماتی انجام شده است؟

راه اندازی بیلیارد بانوان از دغدغه های جدی این هیات طی سالهای اخیر بوده است. یکی از دغدغه های هیات ورزشی بیلیارد و بولینگ استان این بود که بخش بانوان این رشته را در استان فعال کنیم.

این رشته با سایر رشته های ورزشی تفاوتهایی دارد به طوریکه امکان بازی همزمان آقایان و بانوان وجود ندارد. به همین منظور برای اولین بار در استان نایب رییس خانم انتخاب کردیم که این امر برای توسعه ورزش بولینگ و بیلیارد بانوان موثر خواهد بود، برنامه این بود که بخش بانوان در زنجان توسعه یابد.

فعالیت آقایان در این رشته ورزشی خوب است اما حوزه بانوان آنگونه که باید فعال نشده است.

زیرساخت برای این امر هم اکنون فراهم نیست و باید در این جهت بیش از گذشته فعال بود. بر این اساس باید سالن های مجزایی تجهیز کنیم البته در پایگاههای قهرمانی این رشته ورزشی که در استان داریم اگر بانویی در سطح بالایی فعال باشد می تواند از این پایگاه استفاده کند.

امکان سانس بندی فعالیت سالن های بیلیارد در استان وجود ندارد چرا که این سالن ها متعلق به بخش خصوصی است و چون آورده ای ندارند سانس بندی را برای فعالیت تعداد کمی از افراد انجام نمی دهند مگر اینکه جامعه بزرگی باشد و استقبال بالایی از آن شود تا سانس و روزی مجزا برای این بخش اختصاص داده شود.

ایرنا:‌ چه حمایت هایی از سوی این هیات از ورزش بیلیارد در استان انجام می شود؟

همان طور که گفته شد این ورزش هزینه بر است تعویض هر بار پارچه روی میز بیلیارد ۱۰ میلیون ریال هزینه دارد، ‌ باشگاههای بیلیارد درآمد دارند و خودشان هزینه ها را پرداخت می کنند درحالیکه هیات بیلیارد و بولینگ استان تنها در صدور مجوزها و اعزام به مسابقات و دیگر برنامه ها این باشگاه‌ها را حمایت می کند و در حال حاضر بیشترین تمرکز هیات بر تجهیز هرچه بیشتر پایگاه قهرمانی این رشته ورزشی است.

ایرنا: اوضاع داوری بیلیارد در استان چگونه است؟ ‌

داورهای زیادی در استان داریم، هم اکنون یک داور بین المللی در استان فعال است و تا چند وقت دیگر تعداد داوران بین المللی استان افزایش خواهد یافت.

شمار داورهای ملی که بسیار بهتر از داورهای بین المللی هستند در استان کم نیست.

قوانین این بازی سخت نیست و بیشتر نیازمند تجربه است؛ آشنایی با قوانین این بازی با مطالعه کتب و جزوه های موجود امکانپذیر است اما فرم بدن و حرکات در داوری بسیار مهم است و احتیاج به تجربه بالایی دارد.

ایرنا:‌ بیلیارد استان چه ظرفیت‌هایی دارد؟

در استان زنجان بازیکنان خوب زیادی در این رشته ورزشی داریم که در مسابقات کشوری مقام های عالی بسیاری را کسب کرده اند. بیشتر استعدادهای استان مربوط به گروه سنی زیر ۲۱ سال است که باید روی آنها کار کنیم تا بتوانند در میادین ملی، ‌ آسیایی، بین المللی و جهانی افتخار آفرین باشند.

یک ورزشکار بیلیارد اگر بخواهد به صورت حرفه ای فعالیت کند باید به طور مستمر و روزانه بیش از چهار ساعت تمرین کند تا این رشته را به صورت حرفه ای ادامه دهد.

به صورت آماتور نیز می توان این ورزش را دنبال کرد چرا که برای تمرکز و تقویت ذهن بسیار مفید است که البته این تمرینات نیز حتما باید زیرنظر مربی مربوطه انجام شود.

ایرنا:‌ برنامه ها و آینده این رشته ورزشی در استان زنجان چیست؟

در این رشته ورزشی در زمان حاضر نیز جزو استانهای عالی در کشور هستیم به خصوص برای گروه سنی زیر ۲۱ سال بسیار امیدوار هستیم با زحمتهایی که روی آنها کشیده می شود این ورزشکاران را به مسابقات آسیایی و جهانی برسانیم و طی یکی دو سال آینده مقام های خوبی را در این میادین کسب کنیم.

مقدمات فراهم است که ورزشکاران با انگیزه و امید در این رشته فعالیت کنند چرا که آینده روشنی را برای آن متصور هستیم؛ خانواده ها باید با رغبت و آگاهی این رشته را برای خود و فرزندانشان انتخاب کنند چراکه علاوه بر فعالیت های ورزشی و قهرمانی، کُند کردن روند سالخوردگی، ‌ کمک به ایجاد تمرکز، ‌ سوزاندن کالری، ‌ ارتقای توانایی ایجاد کشش و تعادل در جسم، ‌ کمک به ایجاد کنترل، بالابردن ضریب هوشی و ذهن افراد، ‌ هماهنگی بین دستها و چشم ها و تقویت عضلات از مزایای فعالیت در این رشته ورزشی و تفریحی برای تمام سنین است.