به گزارش ایرنا، عملیات اجرایی ساخت سد آقدکش بر روی رودخانه گرگانرود در بالادست آق قلا از سال ۱۳۹۲ آغاز شده بود و قرار بود سال ۱۳۹۵ مورد بهرهبرداری قرار بگیرد.
کنترل سیل و ایمن کردن شهر و روستاهای اطراف، تامین آب صنایع در بالا دست شمال آق قلا، بهبود وضعیت کشاورزی منطقه و حفظ مسائل زیست محیطی در انتهای حوضه گرگانرود از جمله اهداف احداث این سد است.
این سد ظرفیت عبور ۱۵۰ متر مکعب بر ثانیه سیلاب را دارد که شامل سد بتنی به ارتفاع ۶ متر ، طول تاج ۸۰ متر و دایک های حفاظتی ساحل چپ و راست به طول ۵ هزار و ۱۰۰ متر است.
این طرح مهم که قبل از دولت سیزدهم به دلیل کمبود اعتبار، پیشرفت فیزیکی اندکی داشت مورد توجه ویژه مسوولان قرار گرفت و به گفته مسوولان شرکت آب منطقهای استان گلستان، طی ۲ سال اخیر هزار و ۲۵۷ میلیارد ریال اعتبار ویژه برای اجرای آن اختصاص داده شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای گلستان گفت: سد آقدکش و ایجاد کانالهای انحراف سیلاب آب، یکی از سدهای بسیار کلیدی و مهم این استان برای مهار سیلاب و دور کردن آق قلا از خسارت ناشی از آن در دست ساخت است.
ایرج حیدریان افزود: در ۲ سال اخیر از عمر دولت سیزدهم، عمده اعتبارات ساخت سد آقدکش اختصاص یافته که موجب رسیدن پیشرفت فیزیکی این طرح به حدود ۴۰ درصد شده است.
وی یادآور شد: دولت سیزدهم علاوه بر سد آقدکش، بندهای«ولی» و « قرنجیک پورامان» را در شهرستان آق قلا برای مدیریت سیلاب توسط قرارگاه خاتم الانبیا در دست اجرا دارد.
وی ادامه داد: سیلاب سال ۱۳۹۸ در شهرستان آق قلا با ورود ۸۳۵ متر مکعب در زمان اوج سیلاب، ضرورت سرمایه گذاری و بهره برداری ساخت و ایجاد کانال های هدایت سیلاب را دوچندان کرد.
حیدریان یادآور شد: بهرهبرداری از سد انحرافی آقدکش و کانالهای هدایت سیلاب، از ظرفیت دور کردن ۱۵۰ متر مکعب بر ثانیه سیلاب گرگانرود به شمال آق قلا برخوردار است.
به گفته وی برای اجرای این طرح تاکنون هزار و ۵۷۴ میلیارد ریال اعتبار هزینه شده که بیشترین اعتبار تخصیص یافته در دولت سیزدهم بود و اکنون برای بهرهبرداری انتقال سیلاب به مخزن ذخیره سد آقدکش حدود ۲ هزار و۴۰۰ میلیارد ریال مورد نیاز است.
حجم مخازن ذخیره احداثی سدآقدکش ۱۷.۵ میلیون متر مکعب است که از این حجم ۷.۵ میلیون متر مکعب برای انحراف سیلاب و مابقی مربوط به ذخیره سیلاب برای تامین آب کشاورزی و صنعت مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
این سد دارای سه بخش سیستم انحراف سیلاب، سیستم انتقال سیلاب و مخازن ذخیره سیلاب در سطح هزار هکتار است و براساس پیشبینی پس از بهرهبرداری افزون بر ۲۰ میلیون متر مکعب از سیلابهای رودخانه گرگانرود را در مواقع ضروری منحرف خواهد کرد.
با توجه به محدودیت ظرفیت آبگذری رودخانه گرگانرود در محدوده آققلا و پایین دست آن، احداث این سد علاوه بر انحراف، مدیریت و ذخیره سازی سیلاب گرگانرود می تواند زمینه استفاده از آب ذخیره شده در بخش های صنعت و کشاورزی را نیز فراهم کند.
شهرستان آق قلا واقع در شمال استان گلستان با حدود ۱۳۰ هزار نفر جمعیت دارای دو شهر آق قلا و انبارالوم و ۷۶ روستا است.
۳۰ درصد از جمعیت آق قلا در نقاط شهری و ۷۰ درصد مابقی در روستاها ساکن هستند واصلی ساکنان آن برپایه کشاورزی استوار است.
این طرح مهم زیربنایی برای آق قلا نقش اساسی در ایمن سازی منطقه در برابر سیلاب های احتمالی داشته و مدیریت آن میتواند در توسعه کشاورزی و تامین نیاز صنعت به آب موثر باشد.