شیراز-ایرنا-عصر روز گذشته دوشنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۲ دو زلزله نسبتا پرقدرت کلانشهر شیراز را تکان داد که این موضوع باعث نگرانی بین اهالی این شهر شد. بسیاری از شهروندان شب گذشته را با بیم و هراس سپری کردند.

به گزارش ایرنا، ۲ زمین لرزه‌ پی در پی به بزرگی ۳.۱ ریشتر و ۳.۹ ریشتر به ترتیب در ساعت ۱۵ و ۳۸ دقیقه و ۵۶ ثانیه و ۱۵ و ۴۷ دقیقه و ۲۹ ثانیه دوشنبه ۲۷ آذرماه جاری شیراز را لرزاند.

همین مساله موجب شد که بسیاری از اهالی این کلانشهر شامگاه گذشته را با بیم و هراس زمین لرزه‌ای دیگر به صبح رساندند.

حال این سوال مطرح است که در هنگام زلزله احتمالی دیگر و یا پس از زمین لرزه چه نکاتی مهم و قابل توجه است.

دودکش بخاری را حتما چک کنید

رئیس سازمان آتش نشانی شیراز روز سه شنبه در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: باتوجه به ۲ زمین لرزه‌ پی در پی به بزرگی ۳.۱ ریشتر و ۳.۹ ریشتر در شیراز، تمامی همشهریان که زلزله را در محل زندگی خود به هر شکل احساس کرده اند لازم است دودکش بخاری ها را چک کنند.

هادی عیدی پور تاکید کرد: کوچکترین لرزش ساختمان می تواند دودکش‌های بخاری را دچار مشکل کند و پس از زلزله احتمالا لوله های بخاری، آبگرمکن و پکیج جابه جا شده است و شهروندان باید از قرار داشتن لوله ها در محل خروجی دودکش اطمینان حاصل کنند.

وی ادامه داد: همه کسانیکه روز گذشته در منزل یا مکانی حضور داشتید و زلزله را احساس کردید حتما باید دودکش‌های بخاری و آبگرم‌کن‌های گازسوز را بازدید کرده و اگر لوله دودکش از جای خود خارج شده آن را در محل مناسب خود نصب و محکم کنند تا باعث گاز گرفتگی ساکنین نشود.

تاسیسات آب و فاضلاب ممکن است آسیب دیده باشد

رئیس سازمان آتش نشانی شیراز با بیان اینکه تأسیسات آب و فاضلاب را نیز باید کنترل کرد تا شکستگی لوله‌ها باعث آب گرفتگی یا هدر رفت آب و ایجاد شرایط غیر بهداشتی به لحاظ نشت فاضلاب نشود، گفت: شهروندان شیرازی کنتور و تأسیسات گاز را مورد بازدید قرار دهند، زیرا نشتی گاز می‌تواند باعث آتش‌سوزی پس از زلزله شود.

وی اضافه کرد: چراغ قوه و لباس گرم را در دسترس قرار دهید و در هنگام وقوع پس‌لرزه آرامش خود را به‌طور کامل حفظ کنید.

عیدی پور با بیان اینکه شهروندان مکان‌های ایمن و تجمع ایمن را شناسایی و در صورت نیاز از آن استفاده کنند،افزود: توجه به این نکته ضروری است که تا اتمام لرزش‌ها در داخل منزل بمانید زیرا بیشترین صدمات هنگام زلزله، زمانی روی می‌دهند که افراد، هنگام ورود یا خروج در معرض خطر سقوط اشیا قرار می‌گیرند.

وی اظهار کرد: در زمان زلزله به هیچ وجه نباید از آسانسور استفاده کرد، اگر داخل آسانسور هستید نیز سریعاً در اولین توقف ازآسانسور خارج شوید.

سالمندان و کودکان را دریابید

وی با تاکید بر احترام به سالمندان و کودکان در زمان وقوع زمین لرزه گفت: شهروندان در زمان زلزله اگر در ساختمان خانه یا محل کار هستید؛ بهترین اقدام پناهگیری است.

رئیس سازمان آتش نشانی شیراز تاکید کرد: برای اینکه زلزله مردم را زمین نزند، روی زانوهای خود بنشینند.

وی با بیان اینکه برای آنکه خودتان را در برابر اشیای پرتاب شده در فضای منزل، محافظت کنید؛ با بازوان خود، سر و گردنتان را بپوشانی،گفت: اگر در معرض خطر اشیائی که سقوط می‌کنند هستید و می‌توانید بدون آنکه خطری شما را تهدید کند، حرکت کنید؛ برای محافظت بیشتر، به حالت چهار دست و پا حرکت کنید و در زیر یک میز یا نیمکت محکم قرار بگیرید.

عیدی پور ادامه داد: اگر میز یا نیمکت محکمی در نزدیک شما نیست؛ به حالت چهار دست و پا حرکت کنید و کنار یک دیوار داخلی قرار بگیرید، هرگز کنار شیشه، پنجره‌ها، درهای خروجی و دیوارهای خارجی و هر چیزی که ممکن است سقوط کند مانند لوستر، اشیای آویزان یا تزئینات منزل قرار نگیرید.

وی اضافه کرد: همان جا که پناه گرفته‌اید، بمانید تا لرزه‌ها تمام شود به هیچ وجه جا به جا نشوید، اگر هنگام وقوع زلزله، در رختخواب هستید، همان جا بمانید و بالش را روی سر خود قرار دهید، اما اگر رختخواب زیر اشیائی مانند لوستر قرار دارد، ‌فوراً جا به جا شده و به نزدیکترین محل امن پناه ببرید.

رئیس سازمان آتش نشانی شیراز عنوان کرد: برای پناهگیری در چارچوب درب ها قرار نگیرید چون چارچوب درب نمی‌توانند از شما در مقابل اشیای پرتاب شده در فضای خانه و یا اشیائی که سقوط می‌کنند، محافظت کنند همچنین معلوم نیست که بتوانید در حالت ایستاده در چارچوب درب، تعادل خود را حفظ کنید.