تهران - ایرنا - عضو هیات علمی دانشگاه به شهروندان توصیه کرد مراقب سلامتی خود در شب یلدا باشند و با رعایت اعتدال و پرهیز از پرخوری و درهم خوری شبی شاد و خاطره انگیز را برای خود و خانواده رقم بزنند.

به گزارش ایرنا، شب یلدا یکی از مهم‌ترین‌ جشن‌های ایرانیان و بلندترین و تاریک ترین شب سال لقب گرفته‌ است، در گذشته‌های دور، ایرانیان شب یلدا یا شب چله را تا سپیده صبح در گرد آتش، به جشن و پایکوبی می‌گذراندند و با مواد و میوه های در دسترس از میهمانان خود پذیرایی می‌کردند.

باید توجه داشت که در این شب به یادماندنی نیز باید مراقبت سلامتی خود بود؛ دکتر زهرا یاری عضو هیات علمی انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای وصنایع غذایی کشور شب یلدا را یکی از قدیمی‌ترین رسوم ایرانی‌ها برشمرد که به چیدن سفره‌هایی مملو از خوراکی‌های متنوع و رنگارنگ معروف است.

وی با اشاره به برگزاری مراسم شب یلدا با محوریت خوراکی‌ها گفت: مراسم شب یلدا در فرهنگ ما همواره با گستردن سفره رنگارنگ پر از مواد غذایی مختلف همراه است اما باید در تدارکات این مراسم دقت کرد که آسیبی به سلامتی خود و عزیزان‌مان وارد نکنیم.

یاری، یکی از مهمترین و دردسرسازترین مشکلات شب یلدا را پرخوری عنوان کرد و یادآور شد: آمارها حاکی از افزایش مراجعه به اورژانس‌ها و افزایش سکته‌های قلبی و مغزی در شب یلدا است. در حالی که با رعایت چند نکته ساده می‌توان شب یلدا را با شادی و سلامتی سپری کرد.

وی توصیه کرد: افراد اعتدال در مصرف خوراکی‌ها در شب یلدا را رعایت کنند؛ به ویژه افرادی که دچار بیماری‌های زمینه‌ای(مثل دیابت، فشارخون، بیماری‌های قلبی) هستند رژیم غذایی خود را فراموش نکرده و کنترل قند خون، فشار خون و چربی خون خود را مخدوش نکنند.

اساسی‌ترین توصیه این عضو هیئت علمی دانشگاه، خوردن شام سبک و زودهنگام در شب یلدا بود تا از بروز سوء هاضمه جلوگیری شود. همچنین بر کنترل مصرف شیرینی‌ها و عدم استفاده از شیرینی‌هایی نظیر باسلوق یا انواع ژله بلافاصله پس از خوردن شام تاکید کرد.

به گفته وی افراد مبتلا به دیابت در مصرف شیرینی باید دقت بیشتری داشته باشند. همچنین در این شب به جای مصرف شیرینی همراه با چای یا دمنوش‌ها افراد می‌توانند از خشکبار(توت، انجیر، کشمش و یا خرما) استفاده کنند.

یاری مغزها را منبع غنی مواد مغذی و درعین حال غنی از کالری و چربی برشمرد که مصرف بی‌رویه آنها موجب اضافه وزن و چاقی و افزایش چربی خون می‌شود.

وی مصرف آجیل شور را موجب افزایش چربی خون و بالا رفتن فشار خون ذکر کرد که عامل خطر سکته‌های مغزی و قلبی به شمار می‌رود و توصیه کرد: افراد میانه‌روی در مصرف آجیل را فراموش نکرده و حتما از انواع خام آن استفاده کنند.

وی با اشاره به احتمال خطر آلودگی میکروبی یا آلودگی با آفلاتوکسین‌ها در آجیل توصیه کرد: آجیل تازه و خام را باید از مراکز فروش بهداشتی تهیه کرد. خرید آجیل با پوست نسبت به آجیل‌های بدون پوست ارجحیت دارند و افراد باید از خرید آجیل‌های شور، بو داده، حاوی رنگ و اسانس خودداری کنند.

عضو هیات علمی دانشگاه میوه‌ها را بخش دیگر سفره شب یلدا برشمرد که علاوه بر ویتامین و املاح، حاوی فیبر و مواد مغذی دیگری نیز هستند و توصیه کرد به جای آب میوه افراد از میوه کامل استفاده کنند.

یاری خاطرنشان کرد: مصرف چند میوه به طور همزمان علاوه بر این که باعث بروز مشکلات گوارشی، نفخ و سنگینی سر دل می‌شود، به خاطر وجود قندهای طبیعی در میوه‌ها می‌تواند برای بیماران مبتلا به دیابت و کبدچرب مشکل ساز شود. همچنین توصیه می‌شود از میوه‌های فصل استفاده شود.

این کارشناس تغذیه به خانواده‌ها توصیه کرد: در شب یلدا شام سبک و زود هنگام صرف شود. در کنار آن با حفظ فواصل زمانی مناسب مجموعا ۲ واحد میوه (یک پیاله انار و یک برش هندوانه یا یک عدد پرتقال یا هر میوه دلخواه دیگری)، یک مشت آجیل خام ‌(۳۰-۴۰ گرم )، کمی خشکبار میل کنید و تا حدامکان شیرینی‌ها را مصرف نکنید.