به گزارش خبرنگار ایرنا، «محمد اسلامی» روز شنبه در حاشیه بازدید از موسسه های تحقیقات کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی مستقر در کرج در جمع خبرنگاران افزود: فناوری هسته ای سال هاست که در دنیا و به ویژه کشورهای پیشرفته در زمینه غذایی و سلامت محصولات کشاورزی مورد استفاده قرار گرفته است.
وی اظهار کرد: از سه دهه پیش سازمان انرژی اتمی با وزارت جهاد کشاورزی همکاری های تحقیقاتی خود را آغاز کرد که طی این سال ها شاهد بودیم که پروژه های تحقیقاتی متعددی صورت گرفته است .
اسلامی ادامه داد: در دوره جدید بر اساس اهداف سند راهبردی که سازمان انرژی اتمی از اول سال گذشته در دستور کار خود قرار داده و تاکیدات رهبر معظم انقلاب بر استفاده از فناوری های هسته ای در زندگی مردم تلاش شد تا نقش این فناوری در بخش کشاورزی و سایر بخش ها پررنگ تر شود.
معاون رییس جمهوزر گفت: برنامه ریزی مشترک با وزارت جهاد کشاورزی و سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) در این زمینه فناوری هسته ای انجام شد تا بتوانیم دامنه اجرایی ، عملیاتی و صنعتی کردن یا تجاری سازی فناوری ها را با استفاده از فناوری هسته ای گسترش دهیم.
تاثیر مثبت فناوری هسته ای بر روی حفظ ذخایر ژنتیک کشور
اسلامی با بیان اینکه برنامه ریزی مشترک در تمام حوزه های کشاورزی شامل آب و خاک ، محصولات مختلف و تولید بذر و فرآوری محصولات صورت گرفته است، افزود: بهره گیری از دانش هسته ای تمام ۱۲۵ میلیون تن محصولات تولیدی بخش کشاورزی را شامل می شود.
وی تصریح کرد: در این خصوص تفاهم نامه ای مبادله و کارهای اجرایی آن شروع شد و سند آمایش خود را با سند آمایش سازمان تات تطبیق دادیم و اصلاح و بهبود صورت گرفت و در مرحله نخست تصمیم بر آن شد تا در حوزه صنعتی سازی و تجاری سازی با استفاده از پرتودهی ماندگاری محصولات را افزایش دهیم.
اسلامی از جمله این اقدامات را در محصول سیب زمینی عنوان کرد و گفت: سیب زمینی حجم زیادی ازتولیدات کشاورزی را به خود اختصاص داده که با استفاده از پرتودهی بخش زیادی از ضایعات این محصول کاهش یافت و بهبود محصولات را دنبال می کند.
معاون رییس جمهور افزود: همچنین با اجرای پروژه های تحقیقاتی مشترکی درصدد هستیم تا در راستای رفع نیاز کشور همکاری بیشتری داشته باشیم که این همکاری های مشترک در بحث بین الملل و آموزش و سمینارهایی است که بین آژانس انرژی اتمی و فائو به صورت مشترک تعریف و هدفگذاری شده که از این تفاهم نامه ها سازمان انرژی اتمی و وزارت جهاد کشاورزی نیز استفاده می کنند.
دهکده کشاورزی بهسازی و توسعه ظرفیت ها را به دنبال دارد
رییس سازمان انرژی اتمی در ادامه به راه اندازی دهکده کشاورزی اشاره کرد و گفت: یک دهکده مشترکی است که در قالب فناوری ایجاد خواهیم کرد تا با تسهیلاتی، مشارکت سازمان انرژی اتمی و تات بتواند تاثیرگذار باشد و برای بهسازی، به فرآوری، توسعه ظرفیت های بازدهی ارقام و بذر و سایر محصولات اثرگذار باشد.
وی از جمله دستاوردهای مطالعات و کاربرد دانش هسته ای بر روی محصولات کشاورزی را بر روی بذر برنج عنوان کرد و افزود: با استفاده از این دانش تولید برنج در هکتار حدود ۱۱ تن افزایش داشته است.
وی استفاده از این دانش را در محصولاتی همچون حبوبات، گندم، سیر یا سیب زمینی منجر به بهره وری و بازدهی بالا دانست و گفت: از این دانش در بحث نگهداری محصول هم استفاده می شود که در این آزمایشگاه ها سیب زمینی پرتودهی شده نسبت به پرتودهی نشده حدود هشت ماه ماندگاری بیشتری داشته است.
اسلامی نخستین تاثیر استفاده از این دانش بخصوص پرتودهی محصولات را در بازدهی، فراوری و نگهداری محصولات دانست و افزود: این دانش در معیشت خانوار و اقتصاد ملی و صادرات تاثیرات هنگفتی خواهد داشت.
معاون رییس جمهور با همراهی رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) از بخش های مختلف موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، موسسه فنی مهندسی کشاورزی و پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی بازدید کرد.