محمد احمدی جبلی روز سهشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، بیان داشت: بخاطر کاهش بارندگیها، میزان تخصیص آب از سرشاخههای دز برای استان قم هم اینک به ۸۸ میلیون لیتر مکعب کاهش پیدا کردهاست.
شوری آب قم از یکهزار میکروموس در فصل تابستان درحال حاضر به بیش از ۲ هزار میکروموس رسیدهاست.
وی عنوان کرد: سال گذشته میزان تخصیص آب از سرشاخههای رود دز ۱۲۰ میلیون متر مکعب برای قم بود به طوریکه ۸۰ درصد نیاز این استان را تامین میکرد.
وی اظهار داشت: در مجموع ۱۸۰ میلیون متر مکعب امکان بهرهبرداری و استفاده از آب سرشاخههای دز برای سه استان اصفهان، مرکزی و قم در نظر گرفته شده که بهره مندی از این ظرفیت بستگی به میزان بارندگی و آب پشت سد کوچری دارد.
جبلی احمدی گفت: تخصیص استان قم از سرشاخههای رود دز ۱۴۴ میلیون متر مکعب است و حدود ۳۸ میلیون متر مکعب دیگر آن توسط شهرستانهای گلپایگان وخوانسار در استان اصفهان و چند شهرستان در استان مرکزی مورد بهره برداری قرار میگیرد.
وی ادامه داد: افزایش تخصیص آب از سرشاخههای رود دز و سد کوچری برای سه استان قم، اصفهان و مرکزی ارتباط مستقیمی با میزان بارندگیها در ارتفاعات سرشاخهها دارد و به میزان کاهش بارندگی ها، تخصیص آب نیز کمتر میشود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای قم، گفت: درحال حاضر با افزایش بهرهبرداری از چاههای بومی از نظر کمی مشکلی در تامین آب استان وجود ندارد ولی از نظر کیفیت وضعیت مطلوبی را شاهد نیستیم.
سالانه ۶ تا ۸ میلیون متر مکعب آب شهری در فضای سبز قم مصرف میشود
وی درادامه با بیان اینکه سالانه بین ۶ تا ۸ میلیون متر مکعب آب شهری صرف آبیاری فضای سبز میشود، گفت: طبق قوانین و مقرارات هرگونه آبیاری فضای سبز بخاطر کمبود منابع آبی ممنوع است.
وی افزود: طبق توافقنامه انجام شده با شهرداری قم، هم اینک مجوز استخراج ۷۰ لیتر بر ثانیه از چاههای شهری جهت آبیاری فضای سبز بخاطر جداسازی آب شرب در فضای سبز صادر شدهاست.
جبلی احمدی خاطرنشان کرد: با توجه به محدودیت منابع آبی در استان قم، شهرداری و سازمان سیما و منظر شهری باید به سراغ استفاده از آبهای خاکستری و تصفیه شده در آبیاری فضاهای سبز و به خصوص لکههای جنگلی پیرامون شهر باشند.
وی با تاکید بر اینکه به غیر از آب سرشاخه ها، سد ۱۵ خرداد و چاههای بومی منبع دیگری برای تامین آب استان قم وجود ندارد، تصریح کرد: در این شرایط و با توجه به احداث ۸۵ هزار واحد مسکونی جدید در طرح نهضت ملی مسکن و توسعه صنعتی، راهی جز مصرف بهینه و مدیریت مصرف وجود ندارد.
طرح انتقال آب از سرشاخه های دز به قمرود به لحاظ گستردگی طرح که بالغ بر ۲۷۰ کیلومتر است، از دو حوزه آبریز سرشاخه های دز در استان لرستان و حوزه آبریز قمرود در استان های اصفهان، مرکزی و قم تشکیل شدهاست.
انتقال ۱۸۱ میلیون متر مکعب آب شرب در سال به شهرهای خوانسار، خمین، گلپایگان، محلات، نیمور، دلیجان، سلفچگان، ساوه و قم از اهداف این طرح عنوان شده است.
سد کوچری در هشت کیلومتری جنوب غرب شهرستان گلپایگان شهریورماه ۱۳۹۵ با هدف تأمین آب شرب درازمدت شهرهای دلیجان، ساوه، قم، خوانسار، خمین، گلپایگان، محلات، نیمور، سلفچگان به طور رسمی به بهره برداری رسید.
سد ۱۵ خرداد در شمال شرقی شهرستان دلیجان و در فاصله ۵ کیلومتری آن قرار دارد، این سد با حداکثر ارتفاع از کف رودخانه ۳۰.۵۴ متر و ارتفاع از روی پی ۹۶ متر، طول تاج ۳۲۰ متر و عرض آن در تاج ۱۰ متر است. حجم آب مفید آن ۱۶۵ میلیون متر مکعب میباشد. این سد توسط آبهای حوزه قمرود تغذیه میشود.