به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، مراسم نکوداشت زنده یاد مرتضی ممیز پدر هنر گرافیک معاصر ایران به مناسبت هجدهمین سالگرد درگذشت وی ۲۴ آذرماه امسال در سالن استاد جلیل شهناز خانه هنرمندان برگزار شد.
به این مناسبت نمایشگاهی از آثار هنرمندان؛ مصطفی اسدالهی، پوسترهای آلکساندر دیموس هنرمند فرانسوی و مارک گاونینگ هنرمند استرالیایی از ۲۴ آذر تا چهارم دی ماه در گالریهای استاد ممیز، پاییز و زمستان خانه هنرمندان ایران برپا شد.
انوشیروان ممیز فرزند زندهیاد مرتضی ممیز در گفت وگو با خبرنگار ایرنا درباره برگزاری این نمایشگاه اظهارداشت: این رویداد، در سال اول خود، خیلی کوچکتر بود اما از همان سال اول ما این رویکرد را داشتیم تا گرافیک درجه یک روز دنیا را به علاقهمندان نشان دهیم.
وی گفت: به هر ترتیب در طول این سالها بخشهایی به این نمایشگاه اضافه شده است. به صورتی که نمایشگاه در ابتدا شامل یک گالری و حتی کمتر بود اما به مرور تمام گالریهای طبقه اول خانه هنرمندان ایران به آن اضافه شدهاند. در طول این سالها سعی کردهایم، رویکرد آموزشی نمایشگاهها را بیشتر کنیم.
ممیز افزود: در گذشته خیلی نمایشگاه محور بودیم اما در طی سالهای بعد، از گرافیستهایی دعوت کردیم که معلم بوده و در دانشگاهها به تدریس مشغول بودند. همچنین همیشه در کنار نمایشگاه، کارگاههایی برگزار میشد. در واقع همیشه سعی کردهایم که بخش آموزشی این رویداد حفظ شود اما اتفاقی که در طی این سالها رخ داد، این بود که آن نسل از گرافیستها که با مرتضی ممیز آشنایی خیلی نزدیک داشتند، به مرور با نسل جدیدتری جایگزین شدند و ما بیشتر رویکردمان به سمت آنها سوق پیدا کرده است؛ زیرا آنها افقهای تازهتری به نسبت گرافیستهای پیشکسوت داشتند.
فرزند زندهیاد ممیز درباره رویکردهای این نمایشگاه در سالهای آینده اظهارداشت: در آینده چه اتفاقی رخ میدهد را نمیدانیم اما امیدواریم که بتوانیم با توجه به همه سختیهای موجود، همین روند را حفظ کنیم. ما مجموعهای کاملا مستقل هستیم و از هیچ جایی کمکی دریافت نمیکنیم. در واقع این نمایشگاه با همکاری دوستانی همچون ساعد مشکی، بهروز متین صفت، خانه هنرمندان و... برگزار میشود.
وی درباره همکاری با خانه هنرمندان گفت: یکی از موضوعاتی که در این رویداد فراز و فرودی نداشته، همکاری با خانه هنرمندان بوده است. در واقع در تمام این سالها و باتوجه به اینکه مدیرعاملهای جدیدی به این مجموعه آمدهاند، همیشه این لطف را داشتند و فضا را برای برگزاری این رویداد در اختیار ما قرار دادند. این یکی از نقاط قوت ما بود. شاید اگر خانه هنرمندان علاقهای به این رویداد نشان نمیداد، در این مدت وقفهای هم ایجاد میشد و ما مجبور میشدیم به جای دیگری برویم که خیلی باب طبعمان نبوده است.
ممیز افزود: با وجود همه پیشنهادهایی که در طول این ۱۸ سال برای برگزاری این رویداد در مکانهای دیگری به ما شد، باتوجه به شناختی که بین ما و خانه هنرمندان در جریان است و وجود گالری به اسم استاد ممیز، همگی به صورت متفقالقول عقیده داشتیم که نمایشگاه در این مجموعه برگزار شود.
وی درباره مذاکرات با سفارتها برای حضور بیشتر مخاطبان خارجی و بازدید آنها از آثار نمایشگاه اظهارداشت: ما نمایشگاه را به طور کلی برگزار و اطلاع رسانی در این بابت میکنیم. حال اگر آنها دوست داشته باشند، به تماشا میآیند. البته معمولا علاقه نشان داده و از نمایشگاهها بازدید میکنند. علاوه بر این، ما همیشه مجموعهای مستقل بودیم و علاقهمندیم تا جایی که میتوان، به همین صورت ادامه دهیم و نمایشگاه را طبق روال برگزار کنیم.
ممیز گفت: اطلاعرسانی در مورد این نمایشگاه، از طریق روابط عمومی خانه هنرمندان، رسانههای مکتوب و مجازی و وسایل ارتباط جمعی انجام شده و ما نیز سعی میکنیم در این مورد به خوبی عمل کنیم تا علاقهمندان به تماشا بیایند. البته آنچه مهم بوده و اهمیت دارد، این است که در این یکی دو سال، بسیاری از جوانهایی به عنوان بازدیدکننده به این رویداد آمدهاند که شاید اصلا مرتضی ممیز و خیلی از گرافیستهای پیشکسوتهای ما را نشناسند اما میآیند و بازخوردها نسبت به این رویداد خوب است.
مرتضی ممیز (زاده ۴ شهریور ۱۳۱۵ در تهران – درگذشته ۵ آذر ۱۳۸۴ در تهران) طراح گرافیک، تصویرگر، استاد دانشگاه و پدر هنر گرافیک معاصر ایران بود. وی در زمینه طراحی پوستر، نشان، تصویرسازی، صفحهآرایی و طراحی جلد کتاب و مجلات آثار ماندگاری به جا گذاشته است.