«غلامرضا میری» در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره وضعیت تولید و صادرات زعفران در سالجاری افزود: بر اساس گزارش گمرک جمهوری اسلامی، سال گذشته در مجموع ۲۸۶ تن زعفران به ارزش بیش از ۳۴۰ میلیون دلار به کشورهای هدف صادر شده بود.
این مقام صنفی اظهار داشت: در هشت ماهه ۱۴۰۱ میزان صادرات زعفران از لحاظ وزنی ۱۰۷ کیلوگرم به ارزش ۱۲۰ میلیون دلار بوده است.
میری با بیان اینکه زعفران دومین محصول ارزشمند صادراتی ایران است از ۲ عامل اقلیمی دما و بارندگی به شدت آسیبپذیر است، تصریحکرد: بیشترین میزان صادرات مربوط به کشورهای اسپانیا، امارات متحده عربی، چین و افغانستان است.
برآورد تولید ۱۵۰ تن زعفران در سالجاری
نایب رییس شورای ملی زعفران کشور، کاشت زعفران را از خرداد ماه تا مهر ماه و برداشت را از مهر ماه تا پایان آذر ماه هر سال برشمرد و تصریح کرد: سال گذشته میزان تولید زعفران کشور بیش از ۲۰۰ تن در سطح ۹۲ هزار هکتار از اراضی کشور بود که امسال با توجه به استمرار خشکسالیها و کاهش بارندگی برآورد می شود این رقم به ۱۵۰ تن برسد.
وی با بیان اینکه تولید امسال نسبت به سال گذشته بیش از ۲۵ درصد کاهش نشان میدهد، خاطرنشانکرد: این درحالی است که میزان تولید زعفران در سال های ۹۸ و ۹۹ حدود ۳۲۰ تا ۳۳۰ هزار تن بوده است.
میری، علل کاهش تولید زعفران را استمرار خشکسالی، کاهش بارندگی ها، کمبود منابع آبی و پایین بودن عملکرد در هکتار دانست.
رشد ۳۵ تا ۴۵ درصدی قیمت زعفران در سال زراعی جاری
رییس اتحادیه صادرکنندگان زعفران با بیان اینکه عرضه و تقاضا تعیین کننده قیمت زعفران است، گفت: امسال قیمت هر کیلوگرم زعفران «دسته» ۴۸ میلیون تومان، زعفران «پوشال» به ۵۵ میلیون تومان و زعفران «نگین» بین ۵۸ تا ۶۵ میلیون تومان رسیده که نسبت به سال گذشته بین ۳۵ تا ۴۵ درصدی رشد را نشان می دهد.
وی، یکی از مشکلات تولیدکنندگان زعفران را هزینه های بالا دانست و یادآور شد: پیش از مهرماه امسال قیمت هر کیلوگرم زعفران دسته ۳۷ میلیون تومان، زعفران پوشال بین ۴۴ تا ۴۷ میلیون تومان و زعفران نگین بین ۴۲ تا ۴۷ میلیون تومان بوده است.
میری، افزایش قیمت جهانی زعفران را متاثر از رشد قیمت این محصول در ایران دانست و افزود: با توجه به اینکه از قبل کاهش تولید زعفران به دلایل تغییرات آب و هوایی مطرح بوده است، بنابراین خریداران خارجی در مرداد، شهریور و مهرماه امسال اقدام به خرید این محصول کرده اند که همین امر رشد قابل توجه صادرات را در مهرماه امسال منجر شد.
عملکرد تولید زعفران بهطور متوسط ۳.۵ کیلوگرم در هر هکتار
این مقام صنفی با اشاره به اینکه برخی کشاورزان عملکرد خوبی در اراضی زیر کشت ندارند، تصریح کرد: اکنون بهطور میانگین عملکرد تولید زعفران در هر هکتار نزدیک به ۳.۵ کیلوگرم است، اما برخی کشاورزان پیشرو با بهکارگیری علم و دانش در هر هکتار ۲۵ تا ۴۱ کیلوگرم نیز برداشت محصول دارند.
وی ادامهداد: در حالی که کشاورزان سال گذشته در هر هکتار بین هشت تا ۱۲ کیلوگرم برداشت زعفران داشتند، امسال این رقم به یکسوم رسیده است.
میری اضافهکرد: با وجود افزایش چندین درصدی قیمت زعفران نسبت به مهرماه امسال، اما همچنان کشاورزان به دلیل کاهش میزان تولید از قیمت های فعلی راضی نیستند و بر این باورند که قیمت فعلی زعفران کفاف هزینههای تولیدشان را نمی دهد.
وی گفت: اکنون ۱۲۷ هزار هکتار از اراضی کشور زیرکشت پیاز زعفران است، بنابراین لازم است که کشاورزان ما به سمت افزایش بازده گام بردارند تا در هر هکتار بتوانند عملکردشان را دستکم به ۱۰ تا ۱۲ کیلوگرم برسانند.
رییس اتحادیه صادرکنندگان زعفران کشور، یکی از مشکلات مهم تولیدکنندگان زعفران را کمبود منابع آبی دانست و افزود: اکنون کشاورزان با کمبود بارش ها، منابع آبی از چاه ها و قنوات روبهرو هستند به طوری که امسال در برخی از مناطق آبیاری زعفران با تانکرهای سیار انجام شده است.
وی اضافهکرد: البته زعفران گیاه کمآببری است، به شرط اینکه در آذرماه پس از برداشت محصول زمین از طریق بارندگی ها آبیاری شود. در صورتی که با کاهش بارندگی ها روبهرو باشیم باید بهطور قطع زمین در چند مرحله از طریق منابع آبی مورد آبیاری قرار بگیرد که باز هم این موضوع مشکل ساز است.
میری براین باور است که ایران دارای انحصار تولید و صادرات ۲ محصول پسته و زعفران در جهان است که برای حفظ جایگاه زعفران باید برخی از مشکلات این بخش رفع شود.