تبریز - ایرنا - رییس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان‌شرقی مازاد یا کمبود محصولات کشاورزی در بازار را ایراد به حق و درست از طرف مردم بیان کرد و گفت: کشاورز باید با برنامه، کشت کند و طوری نباشد که یکسال محصولی به وفور در بازار یافت شود و محصولی نایاب یا کمیاب شود و این مهم، با کشت قراردادی حاصل می‌شود.

به گزارش ایرنا، اکبر فتحی روز سه شنبه در همایش طرح کشاورزی قراردادی در تبریز اظهار کرد: تضمین خرید، امنیت غذایی و تنظیم بازار از مهم ترین اثرات این نوع کشت بوده و تنها راه نجات کشاورزی کشور، سوق دادن کشاورزان به کشت قراردادی است.

وی ادامه داد: در اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها، دیدیم که اگر تلاش کشاورزان با دانش کارشناسان و ابزار به روز همراه شود تولید افزایش می یابد و کشاورزی که وارد طرح جهش تولید در دیمزار شد بیش از ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار بیشتر از دیگر کشاورزان محصول برداشت کرد.

وی اضافه کرد: به رغم مشکلاتی که در طرح جهش تولید در دیمزارها داشتیم به دلیل استفاده از بذر مناسب و رعایت اصول، شاهد افزایش تولید بودیم و اگر بتوانیم این طرح را توسعه دهیم و کارشناسان و ابزار به روز را وارد کشاورزی کنیم بجای برداشت ۶۰۰ کیلو در هکتار، می توانیم تا سه تن محصول گندم برداشت کنیم.

فتحی افزود: کشت قراردادی نیز همچون طرح جهش تولید، در افزایش تولید و برقراری تعادل در تولید محصولات کشاورزی تاثیر گذار است که این مهم باید برای کشاورزان بیان شود.

وی گفت: اگر مزایای کشت قراردادی برای کشاورزان توضیح داده شود دیگر نیازی به اصرار و التماس در این کار نیست و خود کشاورزان در این طرح پیشقدم خواهند شد.

فتحی ادامه داد: البته در این مسیر، کشاورز باید حمایت شود و علت اینکه در کشت قراردادی از گندم، جو و دانه های روغنی شروع کرده ایم این بوده که حامی و پشتیبان این محصولات حی و حاضر بوده کشاورز بدون دغدغه فروش، به کشت این محصولات اقدام کرده است.

وی افزود: کشت قراردادی در واقع خدمت به کشاورز است و دولت در این راستا، به عنوان تسهیل گر و حامی وارد شده است اما باید زمینه را برای حضور بخش خصوصی در این حوزه فراهم و هموار کنیم.

وی تاکید کرد: دیگر محصولات کشاورزی نیز نباید مورد غفلت واقع شود و باید در طرح کشت قراردادی گنجانده شود تا به اهداف اجرای این طرح که امنیت غذایی، خرید تضمینی و تنظیم بازار است دست یابیم.

رتبه شانزدهم آذربایجان شرقی در اجرای کشت قراردادی

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی نیز در این همایش با بیان اهمیت و جایگاه کشت قراردادی در کشاورزی عصر حاضر، اظهار کرد: استان از نظر وسعت و هدف کشت قراردادی با ۵۹۵ هزار هکتار پس از خوزستان و کردستان در رتبه سوم است اما از نظر اجرا و تحقق با ۳۵.۸۷ هزار هکتار در رتبه شانزدهم قرار گرفته است.

اکبر کرامتی اضافه کرد: بازار محصولات کشاورزی متغیر و شکننده است از این رو این طرح باید در اولویت بخش کشاورزی قرار داده شود.

وی با بیان اینکه در زمان حاضر ۵۴ درصد از محصولات کشاورزی در آمریکا، از طریق کشت قراردادی تامین می شود، گفت: در این طرح چون خریدار و تامین مالی آن بر عهده بخش خصوصی است از این رو تولیدکننده مطمئن است که محصول تولیدی، روی دستش نخواهد ماند.

کرامتی ادامه داد: کشاورز در این طرح، برنامه کاری خود را برای سال زراعی می داند و با آگاهی کامل از بازار مصرف، اقدام به کشت می کند ضمن اینکه امنیت غذایی جامعه به خطر نمی افتد و دولت به عنوان ناظر، در تنظیم بازار محصولات کشاورزی، با مشکل مواجه نمی شود.

افزایش ۵۶ درصدی محصول و کاهش ۱۱ درصدی مصرف آب با کشت قراردادی

کرامتی به نتایج یک تحقیق در حوزه کشت قراردادی اشاره کرد و گفت: با استناد به این تحقیق، در مزارعی که کشت قراردادی صورت گرفته میزان برداشت محصول ۵۶ درصد بیشتر شده و مصرف آب نیز ۱۱ درصد کاهش یافته است که با توجه با نیاز کشور به محصولات پربازده و همچنین بحران کم آبی، این نوع کشت بیش از پیش اهمیت پیدا می کند.

وی ادامه داد: کشت قراردادی به کشاورزان کمک می کند، فشار بر سیستم دولتی را کاهش می دهد و مشکل کمبود یا فراوانی محصولات کشاورزی را از بین می برد ضمن اینکه قدرت نظارتی دولت بیشتر می شود و این اهمیت این نوع کشت را نشان می دهد از این رو این طرح باید نهادینه شود.

کرامتی گفت: در حال حاضر کشت قراردادی در سه محصول گندم، جو و دانه های روغنی در استان در حال اجراست و برای توسعه تعداد محصولات تحت این نوع کشت برنامه ریزی های لازم در حال انجام است.

به گزارش ایرنا، کشت قراردادی از سال ۱۴۰۰ در ۲۰ هزار هکتار از گندم زارهای آذربایجان شرقی آغاز شده و اجرای این طرح در ۵۹۵ هزار هکتار از اراضی استان هدف گذاری شده است که در صورت تحقق، می‌تواند علاوه بر خودکفایی، برای مدیریت مناسب تولید و بازار هم موثر باشد.

حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی در استان وجود دارد که بخش عمده ای از این اراضی به صورت دیم کشت می شود.

میزان تولیدات محصولات کشاورزی استان حدود پنج میلیون تن است که سه میلیون تن آن مربوط به حوزه زراعت، یک میلیون تن مربوط به حوزه باغبانی و یک میلیون تن نیز مربوط به حوزه دام و طیور است.