به گزارش ایرنا، خبرگزاری رویترز نوشت: روابط مسکو و توکیو تاکنون با چالشهایی همراه بوده و با اعزام ده ها هزار نیروی روسی به اوکراین از فوریه ۲۰۲۲ وخیم تر شده است. ژاپن همچنین به تحریم های اقتصادی گسترده متحدان غربی اش علیه روسیه ملحق است.
هفته گذشته ژاپن اعلام کرد که آماده انتقال موشک های دفاع هوایی پاتریوت به آمریکا بعد از بازنگری در دستورالعمل صادرات تسلیحاتی خود است که اولین اصلاحات عمده در محدودیت های صادراتی این چنینی این کشور در ۹ سال گذشته است.
هر چند که تدابیر کنترل صادراتی جدید ژاپن، همچنان از انتقال تسلیحات از سوی توکیو به کشوری که در جنگ است، جلوگیری می کند اما ممکن است به طور غیرمستقیم به نفع اوکراین در جنگ با روسیه تمام شود زیرا توکیو با این اقدام، ظرفیت آمریکا برای کمک نظامی به کی یف افزایش می دهد.
در همین حال ماریا زاخاروا این هفته به خبرنگاران گفت: طرف ژاپنی کنترل خود را بر سلاح هایی که واشنگتن می تواند هر طور که بخواهد از آنها استفاده کند، از دست خواهد داد. نمی توان این موضوع را نادیده گرفت که موشک های پاتریوت در نهایت در اختیار اوکراین قرار گیرد.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه هشدار داد: چنین سناریویی را می توان «اقدامات خصومت آمیز شفاف علیه روسیه تفسیر کرد و این امر تبعات شدیدی برای ژاپن در چارچوب روابط دوجانبه خواهد داشت».
رویترز نوشت:در اوایل ماه جاری، ژاپن و کره جنوبی هر دو جت هایی را برای نظارت بر پروازهای مشترک بمب افکن ها و جنگنده های چینی و روسی در نزدیکی قلمرو خود اعزام کردند.
روسیه و ژاپن هنوز معاهده ای را برای پایان رسمی اختلافات دو کشور در دوران جنگ جهانی دوم به دلیل اختلافات ارضی شان امضا نکرده اند. اختلاف دو کشور بر سر مجموعه جزایری در اقیانوس آرام است که در ژاپن به عنوان سرزمین های شمالی و در روسیه به عنوان جزایر کوریل جنوبی شناخته می شود.
حتی قبل از درگیری ها در اوکراین نیز، توکیو از افزایش ماموریت های نظامی روسیه در این جزایر شکایت کرده بود. اتحادیه جماهیر شوروی سابق در پایان جنگ جهانی دوم این جزایر را از ژاپن گرفت.