ساری - ایرنا - دور دور سگ های ولگرد در زیست گاه های پرندگان مهاجر در تالاب های مازندران به خصوص در تالاب سرخرود و فریدونکنار محل تجمع قوهای فریاد کش تهدیدی جدی و تازه برای امنیت و سلامت این مهمانان راه دور استان است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، همزمان با فرا رسیدن چله زمستان و سرد شدن هوا در مازندران ترافیک حضور پرندگان مهاجر به اوج خود رسیده است و این امر سبب شد تالاب های مازندران از جمله تالاب سرخرود مملو از پرندگان مهاجر همانند قوهای فریاد کش باشند.

این روزها مهمانان مهاجر با یک پدیده جدیدی از تهدید به نام سگ های ولگرد روبرو شدند که امنیت این پرندگان به خصوص قوهای فریاد کش را به خطر انداخته است.

سگ های بلا صاحب به صورت تکی یا گروهی در کنار زیست های این پرندگان حضور یافته و زندگی عادی این حیوانات را با خطر مواجه کردند.

بازنشر خبر مزاحمت این سگ ها در فضای مجازی که در حالی دست به دست شدن است علاقمندان به این پرندگان مهاجر و محیط زیست را نگران کرده است.

هرچند هنوز آمار یا خبر رسمی از تلفات پرندگان مهاجر به خصوص قوهای فریاد کش به واسطه حمله این سگ ها منتشر نشد اما حضور و ایجاد مزاحت و تهدید امنیت این پرندگان مهاجر از سوی مسوولان محلی تایید شده است.

سگ های ولگرد شاید نتوانند در تالاب سرخرود این قوها را شکار کنند اما مزاحمت آنها سبب می شود این قوها از منطقه امن زیستگاه خود به روستاهای پرخطر اطراف به پرواز درآیند.

کارشناسان زیست محیطی دور دور این سگ ها در اطراف زیست گاه های این قوها در محمود آباد را که البته در شهر های دیگر هم مصداق دارد شلیک به امنیت این پرندگان می دانند.

با توجه به اینکه قوها در سطح پایین پرواز می کنند جابجایی آنها به روستاهای اطراف یک تهدید جدی برای این قو ها محسوب خواهد شد.

مسوولان شهرستان محمود آباد برخورد با این سگ های ولگرد را یک ضرورت فوری می دانند که باید با عزم و تصممیم ملی حل شود. این مسوولان بر این باورند جمع آوری سگ های ولگرد به یک دغدغه روزانه تبدیل شده است و در هر هفته در جلسه های مختلف تاکید می شود.

هرچند در محدوده اطراف محمود آباد یک مکانی برای جمع آوری و نگهداری این سگ های بلاصاحب فعال شد، اما جابجایی این سگ ها از شهری به شهر دیگر این مشکل را استمرار بخشید.

تهدید سگ های بلاصاحب که فقط مختص مازندران و شهرستان محمود آباد نیست و دور دور این سگ ها در تمام استانها به شکل های متفاوت گزارش می شود.

حضور گله ای این سگ ها در مناطق مختلف محمود آباد که در نیمه های شب مشاهده می شود نشان از آن دارد که این سگ ها از شهرهای مختلف یا حتی از استانهای همجوار در این شهر یا شهر های دیگر رها سازی می شود.

کارشناسان زیست محیطی بر این باور هستند برای جمع آوری این سگ ها در محدوده زیست گاه های پرندگان مهاجر باید فکر اساسی شود در غیر این صورت آسایش و سلامت این پرندگان به خصوص قوهای فریاد کش در خطر جدی قرار دارد.

مردم و محیط بانان تلاش می کنند تا این سگ ها را از اطراف این پرندگان مهاجر دور کنند اما این تهدید در صورت استمرار می تواند به چالش اساسی برای این پرندگان مهاجر در مازندران تبدیل شود.

میزبانی مازندران از پرنده های مهاجر که در سال جاری از ۱۶ شهریور با فرود اولین گونه از پرنده های مهاجر در تالاب میانکاله و آببندان‌های مازندران آغاز شد، با سرد شدن هوا تعداد زیادی از این پرندگان مهاجر موفق شدند به سلامت خود را از مناطق شمالی دریای خزر به زیستگاه های جنوب بزرگترین دریاچه جهان در مازندران برسانند.

فرود پرندگان مهاجر به مازندران تا اوایل بهمن ماه تکمیل خواهد شد، مسوولان امر اعلام کردند تا یک ماه دیگر تمامی این پرندگان که قصد سفر به استان را داشته باشند خود را به زیستگاه های زمستان گذر خواهند رساند.

سیلاب های پی در پی که در غرب، شرق و مرکز مازندران در یک ماه اخیر به وقوع پیوست، آببندان ها، تالاب ها و دشت های مازندران را سیراب کرد و با توجه به تغذیه مناسب این زیستگاه ها سال خوبی در انتظار این مسافران است.

هر چند سرشماری پرندگان مهاجر طبق یک تقویم جهانی اواسط دی ماه انجام می شود، اما برآوردهای مسوولان و کارشناسان امر آن است حضور پرندگان مهاجر به خصوص قوها در سال جاری بیشتر از سال های چند سال گذشته است.

حجم ترافیک پرندگان مهاجر به مازندران بستگی به شدت سرما این مهمان ها در زیستگاه شمالی آنها دارد که هر چه در آن مکان سرما بیشتر شود سرعت کوچ این پرندگان به جنوب دریای خزر بیشتر می شود.

بنا بر آمار اداره حیات وحش محیط زیست مازندران نزدیک به ۱۰۰ گونه از پرندگان مهاجر بومی و غیر بومی به تالاب ها و آبگیرهای این استان کوچ زمستانی دارند.

دور دور سگ ها اطراف تالاب

رئیس اداره محیط زیست شهرستان محمودآباد در گفتگو با خبرنگار ایرنا بیان داشت: پرسه سگ‌های ولگرد در اطراف تالاب سرخرود امنیت این پرندگان مهاجر را به خطر انداخته است.

قهرمان اسماعیلی اظهار داشت: هرچند تاکنون این سگ‌ها به قوهای تالاب سرخ رود آسیبی نرساندند اما ایجاد رعب و وحشت سبب پرواز این قوها به مناطق پرخطر روستایی خواهد شد.

وی با بیان این مطلب که قوها برای زمستان گذرانی نیازمند محیطی امن هستند، بیان داشت: سگ‌های ولگرد به عنوان یک تهدید جدی برای مناطق امن قوها است.

اسماعیلی ادامه داد: سگ‌های ولگرد سبب می‌شود که این قوها در ارتفاع پایین به روستاهای همجوار پرواز کنند که این امر برای این پرنده مهاجر خطرآفرین است.

وی با ذکر این مطلب که محیط بانها با کمک مردم این سگ‌ها را از محدوده تالاب دور می‌کنند افزود: برای حل این مشکل باید چاره اساسی اندیشیده شود.

این مقام مسوول تصریح کرد: با افزایش سرما در عرض های شمالی میزبان تعداد بیشتری از قوها و سایر پرندگان مهاجر در تالاب‌های مازندران خواهیم بود.

نیازمند تصمیم قاطع

فرماندار محمود آباد بیان داشت: برای حل ریشه ای موضوع سگ های بلاصاحب نیازمند یک اتفاق ملی هستیم و این مشکل شهرستانی حل نخواهد شد.

روح الله علیزاده اظهار داشت: یک مکانی در محدوده شهرستان محمود آباد در نظر گرفته شد و این سگ های بلاصاحب جمع آوری و به آن مکان منقل خواهند شد.

وی ادامه داد: حضور گله ای سگ های بلاصاحب در یک منطقه شهری در نیمه های شب نشان از آن دارد که این سگ ها از شهر ها و استانهای همجوار در این مناطق رها سازی می شوند.

وی با بیان این مطلب که رهاسازی سگ های بلاصاحب در مناطق مختلف شهری، روستایی یا جنگلی فقط مختص محمود آباد نیست بیان داشت: نگهداری این سگ ها اعم از غذا و مکان مناسب هزینه های سنگینی به همراه دارد.

این مقام مسوول تصریح کرد: تا کنون گزارشی از گزیدگی یا شکار این قوها توسط سگ های ولگرد گزارش نشد و همه تلاش ما آن است تا محیطی امن برای این پرندگان مهاجر به خصوص قوهای فریاد کش فراهم کنیم.

مازندران دارای ۲ تالاب بین‌المللی میانکاله و فریدونکنار و چندین تالاب و آبگیر محلی چون ساهون، لپو و پلنگان، ولشت، استخرپشت، گل‌پل، خضر نبی، شورمست، دریوک، سراندون و بالندون، گز و کندوچال است.

مازندران همچنین افزون بر ۸۰۰ قطعه آب‌بندان به مساحت ۱۷ هزار هکتار دارد. همه ساله در فصل زمستان۱۰۰ گونه پرنده مهاجر زمستان گذران با جمعیتی حدود ۳۰۰ هزار بال به مازندران مهاجرت می‌کنند.

بر اساس آمارهای رسمی، تاکنون بیش از ۴۹۰ گونه جانوری از رده‌های مختلف مهره‌داران اعم از پرندگان، پستانداران، خزندگان، دوزیستان و ماهی‌ها در زیست‌بوم مازندران شناسایی شده‌اند.

پرندگان با ۳۱۷ گونه از ۵۸ خانواده، پستانداران با ۶۳ گونه و ۱۹ خانواده، دوزیستان با ۹ گونه از ۶ جنس و ۶ خانواده، خزندگان با ۲۶ گونه از ۲۱ جنس و ۱۱ خانواده و ماهی‌ها با ۷۵ گونه بخشی از تنوع زیستی حیات وحش مازندران را تشکیل می‌دهند.